reflux diéta

Reflux diéta, ételek és receptek

A reflux (GERD) akkor fordul elő, ha a gyomorból a nyelőcsőbe a sav visszaáramlik. Ha ez előfordul, akkor komplikációkat, zavaró tüneteket és gyomorégést okozhat.
Speciális reflux diéta alkalmazásával enyhíthetők a panaszok, de a helyes táplálkozási szokások azonban önmagukban legtöbbször nem oldják meg a problémát, csupán a megfelelő gyógyterápia kiegészítőjeként járulnak hozzá a panaszmentességhez.

Az elfogyasztott ételek befolyásolják a gyomor által termelt sav mennyiségét. A megfelelő típusú reflux diéta kulcsfontosságú a reflux betegség krónikus formájának kezelésében.

Mindenképpen szót kell ejteni róla, hogy a gyomorégést nem minden esetben a sok gyomorsav okozza. Előfordulhat, hogy pont az ellenkezője a probléma forrása, ezért mindenképpen érdemes szakorvossal kivizsgáltatni. Az alábbi diétás lehetőségek a sav túltengést tudják orvosolni házilag.

Fogyasztható ételek reflux diéta esetén

A reflux tünetei abból adódhatnak, hogy a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe, és irritációt, fájdalmat okoz. Ha túl sok a gyomorsava, beépítheti ezeket a speciális reflux diétás ételeket étrendjébe a savas reflux tüneteinek kezelésére.

Zöldségek

A zöldségfélékben természetesen alacsony a zsír- és cukorszint, és segítenek csökkenteni a gyomorsavat. Jó lehetőség a zöldbab, a brokkoli, a spárga, a karfiol, a leveles zöldség, a burgonya és az uborka.

Gyömbér

A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és természetes gyógymód gyomorégés és más gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére. Hozzáadhat reszelt vagy szeletelt gyömbérgyökeret a receptekhez a tünetek enyhítésére.

Zabpehely

A zabpehely sokak reggeli kedvence, teljes kiőrlésű és kiváló rostforrás. A magas rosttartalmú étrendet a savas reflux alacsonyabb kockázatával kapcsolják össze. Egyéb rost opciók a teljes kiőrlésű kenyerek és a teljes kiőrlésű rizs.

Gyümölcsök

Minden gyümölcs, mely nem a citrusfélék körébe tartozik, beleértve a dinnyét, a banánt, az almát és a körtét, kevésbé valószínű, hogy kiváltják a GERD tüneteit, mint a savas gyümölcsök.

Sovány húsok és tenger gyümölcsei

A sovány húsok, például csirke, pulyka, hal és tenger gyümölcsei, alacsony zsírtartalmúak és csökkentik a savas reflux tüneteit. Próbálja meg grillezve, roston sütve, sütve vagy buggyantva és jegyezze fel az étkezés utáni tüneteket.

Tojásfehérje

A tojásfehérje jó lehetőség. Maradjon távol a tojássárgájától, amely magas zsírtartalmú, és GERD tüneteket válthat ki.

Egészséges zsírok

Az egészséges zsírok forrása az avokádó, dió, lenmag, olívaolaj, szezámolaj és napraforgóolaj. Csökkentse a telített zsírok és transzzsírok bevitelét, és cserélje le ezeket az egészségesebb telítetlen zsírokat.

Reflux diéta egészséges zsírokkal

A kiváltó okok megkeresése

A gyomorégés a savas reflux és a GERD gyakori tünete. Teljes étkezés vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után égő érzés alakulhat ki a gyomrában vagy a mellkasban. A reflux hányást is okozhat, amikor a sav bekerül a nyelőcsőbe.

Az egyes kiváltó okok azonosításához a reflux diéta részeként vezessen étkezési naplót, és jegyezze fel a következőket:

  • milyen ételeket eszik;
  • mikor fogyassza az ételt;
  • milyen tüneteket tapasztal az étkezések után.

Vezesse a reflux diéta naplót legalább egy hétig. Hasznos, ha hosszabb ideig követi nyomon az étkezését, amennyiben változik az étrendje. A napló segítségével meghatározhatja azokat az ételeket és italokat, amelyek befolyásolják a refluxot.

Ezenkívül az itt található diétás és táplálkozási tanácsok kiindulópontot jelentenek az étkezés tervezéséhez. Használja ezt az útmutatót az étkezési naplóval és az orvos ajánlásaival együtt. A cél a reflux tüneteinek minimalizálása.

Sok gyomorsavat okozó ételek

Bár az orvosok vitatják, hogy mely élelmiszerek okozzák valójában a reflux tüneteit, kimutatták, hogy bizonyos élelmiszerek sok ember számára problémát okoznak. A tünetek kezelése érdekében kezdheti azzal, hogy kizárja az étrendből a következő ételeket.

Nagy zsírtartalmú ételek

A sült és zsíros ételek ellazíthatják a nyelőcső záróizmát, lehetővé téve, hogy több gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe. Ezek az élelmiszerek késleltetik a gyomor kiürülését is. Ezek fogyasztása nagyobb kockázatot jelent a reflux tüneteire nézve, így a napi teljes zsírbevitel csökkentése segíthet.

A következő élelmiszereket mindenképpen kerülje el a reflux diéta esetén

  • hasábburgonya és hagymakarikák
  • teljes zsírtartalmú tejtermékek, például vaj, teljes tej, szokásos sajt és tejföl
  • zsíros vagy sült marhahús, sertés vagy bárány darabjai
  • szalonna, zsíros sonkák
  • desszertek, például fagylalt és burgonya chips
  • tejszínes szószok, mártások és krémes salátaöntetek
  • olajos és zsíros ételek

Paradicsom és citrusfélék

A gyümölcsök és zöldségek fontosak az egészséges étrendben. Bizonyos gyümölcsök azonban kiválthatják vagy súlyosbíthatják a reflux tüneteit, különösen a nagyon savas gyümölcsök. Ha gyakran fordul elő savas reflux, akkor csökkentenie vagy ki kell hagynia a következő ételek fogyasztását:

  • narancs;
  • grapefruit;
  • citrom;
  • limes;
  • ananász;
  • paradicsom;
  • salsa.

Csokoládé

A csokoládé tartalmaz egy metilxantin nevű összetevőt. Kimutatták, hogy ez az anyag ellazítja a nyelőcső záróizmát és ezáltal fokozza a refluxot.

Fokhagyma, hagyma és fűszeres ételek

A fűszeres ételek, például a hagyma és a fokhagyma, sok embernél kiváltják a gyomorégés tüneteit.

Életmódváltás a reflux diéta mellett

A reflux tüneteinek diétával és táplálkozással történő szabályozása mellett, életmódváltással is csökkentheti a tüneteket.

  • Vegyen antacidokat és más gyógyszereket, amelyek csökkentik a savtermelést.
  • Tartsa fent az egészséges testsúlyt
  • Ne dohányozzon
  • Ne egyen túl sokat egyszerre
  • Étkezés után két órán belül ne feküdjön le
  • Kerülje a szoros ruházatot
  • Növelje a párnája magasságát, hogy csökkentse a reflux tüneteit alvás közben.