lenmag és lenmagolaj hatása

A lenmag és lenmagolaj hatása a szervezetre

A lenmagolaj és a lenmag hatása a számos egészségügyi előny, amelyek magukban foglalják a bőséges fehérje- és rostadag biztosítását, az étvágy csökkentését és a testsúly szabályozás elősegítését. Tápanyagprofiljuk miatt nem csoda, hogy a lenmagolaj is hasonló egészségjavító hatású. A lenmagolaj, más néven lenolaj, olyan lenmagokból készül, amelyeket őröltek és préseltek természetes olajuk felszabadítása érdekében. Ennek az egészséget elősegítő olajnak sokféle felhasználása van, a főzéstől kezdve egészen a bőrápolásig.

Ez a cikk bemutatja a lenmag és a lenolaj legfontosabb előnyeit és néhány egyszerű felhasználási módot.

Magas omega-3 zsírsavtartalom

A lenmaghoz hasonlóan a lenmagolaj is egészséges omega 3 zsírsavakkal van ellátva. Valójában egy evőkanál (15 ml) lenyűgöző 7,196 mg zsírsavat tartalmaz. Pontosabban, a lenmagolaj alfa-linolénsavat tartalmaz, az omega-3 zsírsav egyik formáját. Naponta legalább 1600 mg ALA zsírsavat javasolnak férfiaknak és 1100 mg-ot nőknek. Csak egy evőkanál lenmagolaj képes kielégíteni és meghaladni a napi ALA-szükségletet.

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából, és olyan előnyökkel járnak együtt, mint a gyulladás csökkentése, a szív egészségének javítása és az agy öregedés elleni védelem.

Ha nem szed halolajat, vagy nem fogyaszt egy-két adag zsíros halat étrendjében hetente, akkor a lenmagolaj jó megoldás lehet ahhoz, hogy kiegészítse étrendjét a szükséges jótékony zsírsavakkal.

Segíthet csökkenteni a rákos sejtek növekedését

Bár a jelenlegi kutatás csak kémcső- és állatkísérletekre korlátozódik, vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a lenolaj hatása csökkentheti a rákos sejtek növekedését.

Egy állatkísérletben az egereknek 0,3 ml lenolajat adtak 40 napig. Megállapították, hogy a lenmag hatása, megakadályozza a rák terjedését és a tüdődaganatok növekedését. Egy másik kis állatkísérletben kimutatták, hogy a lenolaj blokkolja a vastagbélrák kialakulását patkányokban. Ezenkívül a kémcsőben végzett vizsgálatok hasonló eredményeket hoztak, számos tanulmány kimutatta, hogy a lenmagolaj csökkentette az emlőrák sejtjeinek növekedését.
Mégis, bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy ezek az eredmények hogyan szerepelhetnek az emberekben.

Lenmagolaj hatása a szív egészségére

Számos tanulmány megállapította, hogy a lenmagolaj hatása előnyös lehet a szív egészségére.

Egy 59 emberben végzett tanulmány összehasonlította a lenmagolaj és a pórsáfrányolaj, egy omega-6 zsírsavtartalmú olajfajta hatásait. Ebben a tanulmányban egy evőkanál (15 ml) lenmagolaj 12 hétig történő kiegészítése jelentősen alacsonyabb vérnyomásszinthez vezetett, mint a pórsáfrányolajjal történő kiegészítés
.

A magas vérnyomás károsíthatja a szív egészségét, mivel extra megterhelést jelent a szív számára, és erősebb munkára kényszeríti. A lenolaj javíthatja az artériák rugalmasságát is. Az öregedés és a megnövekedett vérnyomás általában a rugalmasság csökkenésével függ össze. Ezek az előnyök valószínűleg annak köszönhetők, hogy a lenmagolajban magas az omega-3 zsírsavkoncentráció. Számos tanulmány kimutatta, hogy ezen zsírsavak javítják a szív egészségét, olyan előnyökkel, mint a gyulladás csökkentése és az alacsonyabb vérnyomás elősegítése.

Segíthet a székrekedés és a hasmenés kezelésében

A lenmagolaj hatékony lehet mind a székrekedés, mind a hasmenés kezelésében.
Egy nemrégiben végzett állatkísérlet kimutatta, hogy a lenmagolaj hashajtóként működött a rendszeres széklet elősegítése érdekében, miközben hasmenés ellenes szerként is hatott
.

Egy másik vizsgálatban 50 székrekedéses beteg kapott hemodialízist lenmagolajjal, olívaolajjal vagy ásványi olajjal. Négy hét elteltével a lenmagolaj növelte a bélmozgások gyakoriságát és javította a széklet konzisztenciáját. Azt is megállapították, hogy ugyanolyan hatékony, mint az olívaolaj és az ásványi olaj.

A lenmagolaj székrekedésre és hasmenésre gyakorolt ​​hatásainak kutatása azonban jelenleg csak állatkísérletekre és specifikus állapotú embereken végzett vizsgálatokra korlátozódik. További vizsgálatokra van szükség annak hatékonyságának értékeléséhez az általános populációban.

A lenmag javíthatja a bőr egészségét

A lenmagolaj szintén hozzájárulhat a bőr egészségének javításához.

Egy kis vizsgálatban 13 nő 12 héten keresztül lenmagolajjal egészítette ki étkezését. A vizsgálat végén javultak a bőr simasága és hidratációja, míg a bőr irritációra és érdességre való érzékenysége csökkent.

Egy nemrégiben végzett állatkísérlet kimutatta, hogy a lenmagolaj hasonló pozitív eredményeket hozott. A dermatitiszes egereknek három hétig lenmagolajat adtak. Kimutatták, hogy az olaj csökkenti az atópiás dermatitis tüneteit, például a bőrpírt, a duzzanatot és a viszketést.

A lenmagolaj csökkentheti a gyulladást

Omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően egyes kutatások azt mutatják, hogy a lenmagolaj bizonyos populációkban segíthet csökkenteni a gyulladást.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a lenmagolaj gyulladáscsökkentő hatása egyenértékű az olívaolajéval. Például egy 37 emberben végzett tanulmány kimutatta, hogy a lenmagolaj-kiegészítők egészséges, normál testsúlyú felnőtteknél semmilyen gyulladásos markert nem befolyásoltak, összehasonlítva az olívaolajjal.

Bár úgy tűnik, hogy a lenmagolaj másképp érintheti az embereket, további kutatásokra van szükség annak gyulladásra gyakorolt ​​hatásainak megállapításához az általános lakosság számára.

Hogyan kell használni a lenmagolajat

Az egyik legjobb dolog a lenmagolajban a sokoldalúság. Először is, könnyen cserélhető más típusú olajokra salátaöntetekben, mártásokban és szószokban.

Hozzáadhat egy adagot (egy evőkanál vagy 15 ml) turmixokhoz, hogy a lenmag hatása önnél is jelentkezzen.

Ne feledje, hogy a lenmagolajat nem szabad főzéshez használni, mivel magas hő hatására káros vegyületeket képezhet.

Az ételekben való felhasználás mellett lenmagolajat is alkalmazhatunk a bőrön a bőr egészségének javítása és a bőr nedvességének növelése érdekében.

Alternatív megoldásként egyesek a lenmagolajat hajmaszkként használják a növekedés és a ragyogás elősegítésére.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük