A narancs kalória tartalmának szinte egészét a szénhidrát, vagyis a gyümölcscukor alkotja. Ez a kerek sárga gyümölcs egy citrusféle, mely lédús hússal és kemény héjjal rendelkezik. Kiváló C-vitamin forrásnak tartják, de a narancs sokkal többet kínál ennél.
100g narancs kalória és tápanyag összetétele
Narancs ásványi anyag és vitamin tartalma
A hihetetlenül gazdag C-vitamin tartalma mellett, ásványi anyagokban is jeleskedik, de ezek közül is kiemelkedik a kálium és kálcium tartalma. Tehát a narancs fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek a következők:
- A-vitamin: 225IU
- B1-vitamin: 0.087mg 7.9%
- B5-vitamin: 0.25mg 4.2%
- B6-vitamin: 0.06mg 4.3%
- B9-vitamin: 30µg 15.0%
- C-vitamin: 53.2mg 66.5%
- Kalcium: 40 mg 5.0%
- Kálium: 181 mg 9.0%
- Magnézium: 10 mg 2.7%
- Réz: 0.045 mg 4.5%
A narancs jótékony hatásai
Igen sok jótékony hatás érhető el a narancs fogyasztásával, melyek a következők:
Segíti a szív egészségének megtartását
A narancs rostban gazdag, napi szükségleteinek 16%-át egy közepes méretű narancs már biztosítja. A rendszeres étkezés mellett az élelmi rostok számos más előnnyel is járnak. Ezek az előnyök az egészséges testsúly fenntartásától a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák bizonyos típusai kockázatának csökkenéséig terjedhet. Fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
A narancsban lévő sok C-vitamin erős antioxidáns tartalommal bír, mely fontos a bőr fiatalságának megőrzéséhez szükséges fehérjék előállításában. A C-vitamin szerepet játszik a sejtek károsodás elleni védelmében, a sejtjavításban és a sebgyógyulásban.
Csökkenti a szürkehályog kockázatát
A narancs tiamint, a B-vitaminok egyikét tartalmazza, mely a napi szükséges érték körülbelül 8%-a. Egyes tanulmányok azt bizonyították, hogy azoknál az embereknél, akik a legmagasabb tiaminbevitelt alkalmazták, csökkent a szürkehályog kialakulásának kockázata.
Segít megelőzni a születési rendellenességeket
A folát egy másik B -vitamin, amely a narancsban található. Szintetikus formájában folsavként ismert, amely elengedhetetlenül fontos a magzat fejlődésében. A megfelelő bevitel megelőzheti az idegcső problémáit, ezért a terhes vagy teherbe eső nőknek sok folsavat kell bevinniük a szervezetükbe.
Amikor a legjobb a narancs
A narancs egész évben kapható, de télen a legfrissebb. A zöldségesben való válogatáskor, mindig olyan gyümölcsöket kell keresni, amelyek nehezek a méretükhöz képest. Minél nehezebb a gyümölcs, annál lédúsabb lesz. A narancsnak hibátlan bőrűnek kell lennie, amely mentes a karcolásoktól. Nyugodtan választhatóak a zöld héjú narancsok is, mivel a héj színe az időjárási körülményektől függ, nem pedig az érettségtől vagy az íztől. A frissesség a narancs illatával is tesztelhető. Ha nincs erős narancsillata, inkább érdemes másikat választani.
Tárolás és biztonság
A narancs nem sokat érik a szedés után, így a hámozatlan, egész gyümölcsök hűtőszekrényben tartása segíthet néhány hétig eltartani, szemben a pulton eltöltött körülbelül egy héttel. Miután meghámoztuk és/vagy feldaraboltuk, tartsuk a narancsszeleteket a hűtőben. Szorosan becsomagolva vagy légmentesen záródó tartályba zárva, melyekben körülbelül három-négy napig tárolhatóak. Tárolás alatt a narancs kalória tartalma nem változik, mint például a banánnak.
Fogyasztási tanácsok
- Fogyasztható nyersen vagy salátákhoz és desszertekhez.
- Kiváló reggelinél tojás mellé, vagy joghurthoz adagolva. A narancs kalória tartalma alacsony így a cukor tartalma miatt sem kell félni, ha reggel fogyasszuk.
- A héja is ehető, mint maga a gyümölcs, és az is jó vitamin- és ásványi anyagforrás.
- Narancslé formájában is fogyasztható, de a friss narancs több rostot és tápanyagot biztosít, mint a narancslé.