narancs kalória tartalma

Narancs kalória tartalma és jótékony hatásai

A narancs kalória tartalmának szinte egészét a szénhidrát, vagyis a gyümölcscukor alkotja. Ez a kerek sárga gyümölcs egy citrusféle, mely lédús hússal és kemény héjjal rendelkezik. Kiváló C-vitamin forrásnak tartják, de a narancs sokkal többet kínál ennél.

100g narancs kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Rost
Zsír
Kalória
0,6g
8,5g
8,5g
2,4g
0g
41

Narancs ásványi anyag és vitamin tartalma

A hihetetlenül gazdag C-vitamin tartalma mellett, ásványi anyagokban is jeleskedik, de ezek közül is kiemelkedik a kálium és kálcium tartalma. Tehát a narancs fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek a következők:

 • A-vitamin: 225IU
 • B1-vitamin: 0.087mg 7.9%
 • B5-vitamin: 0.25mg 4.2%
 • B6-vitamin: 0.06mg 4.3%
 • B9-vitamin: 30µg 15.0%
 • C-vitamin: 53.2mg 66.5%
 • Kalcium: 40 mg 5.0%
 • Kálium: 181 mg 9.0%
 • Magnézium: 10 mg 2.7%
 • Réz: 0.045 mg 4.5%

A narancs jótékony hatásai

Igen sok jótékony hatás érhető el a narancs fogyasztásával, melyek a következők:

Segíti a szív egészségének megtartását

A narancs rostban gazdag, napi szükségleteinek 16%-át egy közepes méretű narancs már biztosítja. A rendszeres étkezés mellett az élelmi rostok számos más előnnyel is járnak. Ezek az előnyök az egészséges testsúly fenntartásától a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák bizonyos típusai kockázatának csökkenéséig terjedhet. Fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik

A narancsban lévő sok C-vitamin erős antioxidáns tartalommal bír, mely fontos a bőr fiatalságának megőrzéséhez szükséges fehérjék előállításában. A C-vitamin szerepet játszik a sejtek károsodás elleni védelmében, a sejtjavításban és a sebgyógyulásban.

Csökkenti a szürkehályog kockázatát

A narancs tiamint, a B-vitaminok egyikét tartalmazza, mely a napi szükséges érték körülbelül 8%-a. Egyes tanulmányok azt bizonyították, hogy azoknál az embereknél, akik a legmagasabb tiaminbevitelt alkalmazták, csökkent a szürkehályog kialakulásának kockázata.

Segít megelőzni a születési rendellenességeket

A folát egy másik B -vitamin, amely a narancsban található. Szintetikus formájában folsavként ismert, amely elengedhetetlenül fontos a magzat fejlődésében. A megfelelő bevitel megelőzheti az idegcső problémáit, ezért a terhes vagy teherbe eső nőknek sok folsavat kell bevinniük a szervezetükbe.

Amikor a legjobb a narancs

A narancs egész évben kapható, de télen a legfrissebb. A zöldségesben való válogatáskor, mindig olyan gyümölcsöket kell keresni, amelyek nehezek a méretükhöz képest. Minél nehezebb a gyümölcs, annál lédúsabb lesz. A narancsnak hibátlan bőrűnek kell lennie, amely mentes a karcolásoktól. Nyugodtan választhatóak a zöld héjú narancsok is, mivel a héj színe az időjárási körülményektől függ, nem pedig az érettségtől vagy az íztől. A frissesség a narancs illatával is tesztelhető. Ha nincs erős narancsillata, inkább érdemes másikat választani.

Tárolás és biztonság

A narancs nem sokat érik a szedés után, így a hámozatlan, egész gyümölcsök hűtőszekrényben tartása segíthet néhány hétig eltartani, szemben a pulton eltöltött körülbelül egy héttel. Miután meghámoztuk és/vagy feldaraboltuk, tartsuk a narancsszeleteket a hűtőben. Szorosan becsomagolva vagy légmentesen záródó tartályba zárva, melyekben körülbelül három-négy napig tárolhatóak. Tárolás alatt a narancs kalória tartalma nem változik, mint például a banánnak.

Fogyasztási tanácsok

 • Fogyasztható nyersen vagy salátákhoz és desszertekhez.
 • Kiváló reggelinél tojás mellé, vagy joghurthoz adagolva. A narancs kalória tartalma alacsony így a cukor tartalma miatt sem kell félni, ha reggel fogyasszuk.
 • A héja is ehető, mint maga a gyümölcs, és az is jó vitamin- és ásványi anyagforrás.
 • Narancslé formájában is fogyasztható, de a friss narancs több rostot és tápanyagot biztosít, mint a narancslé.