Fehér rizs kalória és tápanyag tartalma 100g termékre vonatkoztatva
Barna rizs kalória és tápanyag tartalma 100g termékre vonatkoztatva
A kétféle rizs kalória és tápanyag tartalma nagyon hasonló.
A barna rizs egyszerűen a teljes rizsszem. A rostokban gazdag korpát, a tápanyagokban gazdag csírát és a szénhidrátban gazdag endospermiumot tartalmazza.
A fehér rizst megfosztják korpájától és csírájától, így csak az endospermium marad meg. Ezután feldolgozzák az íz javítása, az eltarthatóság meghosszabbítása és a főzési tulajdonságok javítása érdekében. A fehér rizst üres szénhidrátnak tekintik, mivel elveszíti fő tápanyag forrásait.
Az Egyesült Államokban és sok más országban a fehér rizst általában hozzáadott tápanyagokkal dúsítják, beleértve a vasat és a B-vitaminokat, például a folsavat, a niacint, a tiaminot és még sok mást.
100 gramm barna rizs kalória tekintetében majdnem ugyanannyit-, viszont kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a fehér rizs, és kétszer annyi a rost tartalma.
Általában a barna rizs nagyobb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér rizs. A dúsított fehér rizsben azonban több a vas és a folát. A barna rizs viszont több antioxidánst és esszenciális aminosavat tartalmaz. Érdemes megjegyezni azt is, hogy mindkét fajta rizs gluténmentes, ami kiváló szénhidrát választási lehetőséget jelent a lisztérzékenységben szenvedőknek.
A rizs glikémiás indexe
A glikémiás index annak mérése, hogy teste milyen gyorsan alakítja a szénhidrátokat cukrokká, amelyek felszívódhatnak a véráramba. A rizs kalória értékét nem befolyásolja a felszívódási index. Az alacsonyabb GI-vel rendelkező ételek jobbnak tűnnek a cukorbetegek számára, mivel lassú, de fokozatos vércukorszint-emelkedést okoznak. Magasabb GI ételek okozhatnak nagyobb kiugrásokat. A fehér rizs 64, míg a barna rizs 55 indexel rendelkezik. Ennek eredményeként a fehér rizs szénhidrátjai gyorsabban alakulnak vércukorrá, mint a barna rizsé. Ezért a cukorbetegek számára inkább a barna rizs fogyasztása lehet a megfelelő választás.