A zabpehely kalória tartalmában szinte tökéletes arányban oszlik el a fehérje, a zsír és szénhidrát mennyisége. A zab a legegészségesebb gabona a földön. Gluténmentes teljes kiőrlésű termék, mely fontos vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok nagyszerű forrása. Tanulmányok azt mutatják, hogy a zabnak és a zabpehelynek számos egészségügyi előnye van. Ezek közé tartozik az alacsonyabb vércukorszint és a szívbetegségek kockázatának csökkenése.
100g zabpehely kalória és tápanyag összetétele
Zabpehely kalória, ásványi anyag és vitamin tartalma
A zab hihetetlenül tápláló étel, tápanyag-összetétele pedig kiegyensúlyozott. Kiváló lassan felszívódó szénhidrát- és rostforrás. Több fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a legtöbb gabona. A zabpehely fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek a következők:
- Nátrium: 49mg
- Kálium: 61mg
- A-vitamin: 433 IU
- B6-vitamin: 0,3mg
- Kalcium: 80mg
- Vas: 6mg
- Magnézium: 26mg
A zabpehely előállításakor a zabszemeket gőzölik, majd pelyhet készítenek belőlük. Ez a folyamat tartósítja a zabban lévő egészséges olajokat, így tovább maradnak frissek, és a zabpehely nagyobb felületének köszönhetően gyorsabban megfőzhető.
A zabról
A zab teljes kiőrlésű étel, tudományosan Avena sativa néven ismert. A zabdara, a zab egészebb formája, melyet tovább kell áztatni, vagy gőzölni, hogy puhább legyen. Ezért az emberek többsége inkább a pelyhesebb formáját részesíti előnybe.
A zabot reggelire általában zabpehelyként fogyasztják, amelyet úgy készítenek, hogy a zabot vízben vagy tejben forralják. A zabpelyhet gyakran zabkásának is nevezik. Gyakran megtalálható muffinokban, granolákban, sütikben és más pékárukban is.
A zabpehely kalória tartalma rengeteg rostot foglal magában
A zabpehely nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt, egyfajta oldható rostot. Ez az anyag részben feloldódik a vízben, és vastag, gélszerű oldatot képez a bélben.
A béta-glükán rostok egészségügyi előnyei a következők:
- Csökkent LDL- és teljes koleszterinszint;
- Csökkent vércukorszint és inzulinválasz;
- Fokozott teltségérzet;
- A jó baktériumok fokozott növekedése az emésztőrendszerben.
Csökkentheti a koleszterinszintet
A szívbetegség a vezető halálok világszerte. Az egyik fő kockázati tényező a magas koleszterinszint. Számos tanulmány kimutatta, hogy a zab béta-glükán rostja hatékonyan csökkenti mind a teljes, mind az LDL (rossz) koleszterinszintet. Az LDL koleszterin oxidációja, amely akkor következik be, amikor az LDL reagál a szabad gyökökkel, a szívbetegség progressziójának másik döntő folyamata. Gyulladást okoz az artériákban, károsítja a szöveteket, és növelheti a szívrohamok és a stroke kockázatát.
A zabpehely javíthatja a vércukorszint-szabályozást
A 2. típusú cukorbetegség egy gyakori betegség, amelyet jelentősen megemelkedett vércukorszint jellemez. Ez általában az inzulin hormon iránti érzékenység csökkenéséből ered. A zabpehely hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez, különösen azoknál, akik túlsúlyosak vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Ezen túlmenően javíthatja az inzulinérzékenységet is.
Ezeket a hatásokat elsősorban a béta-glükán azon képességének tulajdonítják, hogy vastag gélt képezzenek, amely késlelteti a gyomor ürítését és a glükóz vérben történő felszívódását.
A zabpehely kalória tartalmával segíthet a fogyásban
A zabpehely kalória eloszlása szinte tökéletes, továbbá finom reggeli étel, de ezeken túlmenően nagyon erőteljes teltségérzetet tud okozni. Az ilyen telítő ételek fogyasztása segíthet a fogyásban amiatt, hogy kevesebb kalóriát tudunk fogyasztani. Azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését, a zabpehelyben lévő béta-glükán növelheti a teltségérzetét. A béta-glükán elősegítheti az YY peptid felszabadulását, amely a bélben az étkezés hatására termelődik. Kimutatták, hogy ez a jóllakottsági hormon csökkent kalóriabevitelhez vezethet, és csökkentheti az elhízás kockázatát.
Segíthet a székrekedés enyhítésében
Az idős emberek gyakran tapasztalnak székrekedést, ritka, szabálytalan bélmozgásokkal. A hashajtókat gyakran használják a székrekedés enyhítésére időseknél. Bár hatékonyak, a fogyáshoz és az életminőség csökkenéséhez is társulnak. Tanulmányok azt mutatják, hogy a zabkorpa, a gabona rostokban gazdag külső rétege segíthet enyhíteni az idősebb emberek székrekedését.
Egy vizsgálat megállapította, hogy javult a jólét 30 idős betegnél, akik 12 héten keresztül napi szinten zabkorpát tartalmazó levest vagy desszertet fogyasztottak. Sőt, a betegek 59% -a képes volt abbahagyni a hashajtók alkalmazását a 3 hónapos vizsgálat után.
zabpehely kalória Zabkása vízzel kalória