reflux

Reflux tünetei, kezelése és okai

A gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD), más néven savas-reflux, hosszú távú állapot. A savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomor tartalma felfelé halad a nyelőcsőbe. Savas regurgitációnak vagy gastroesophagealis refluxnak is nevezik, ami akár tüneteket és szövődményeket okozhat. Ha heti kétszer többször mutatkoznak a savas reflux tünetei, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, akkor ezt az állapotot reflux betegségnek (GERD) nevezzük. Kutatások szerint Magyarországon a lakosság 20%-át érinti a betegség.

A nyugati világban a népesség 20%-30% -át érinti a savas reflux. A GERD klasszikus tüneteit először 1925-ben írták le, amikor Friedenwald és Feldman kommentálta a gyomorégés és annak lehetséges kapcsolatát a hiatalis sérvével. 1934-ben Asher Winkelstein gasztroenterológus írta le a refluxot, és a tüneteket a gyomorsav túltengésének tulajdonította.

Reflux tünetei

A tünetek között szerepel általában a savas érzés a száj hátuljában, gyomorégés, mellkasi és bordaközi fájdalom és a fogak rohamos romlása. A szövődmények közé tartozik a nyelőcsőgyulladás és a nyelőcső szűkület.

A reflux oka

Az alsó nyelőcső egy kör alakú izomcsík a nyelőcső végén. Amennyiben megfelelően működik, akkor ellazul és nyeléskor kinyílik. Ezután megfeszül és utána ismét bezáródik. A savas reflux akkor fordul elő, amikor az izom nem szorul meg, vagy záródik megfelelően. Ez lehetővé teszi, hogy a gyomorsav és más tartalmak felkerüljenek a nyelőcsőbe.

gyomorsav reflux

A reflux diagnosztizálása

Használhatják a következő eljárások közül egyet vagy többet a diagnózis megerősítéséhez vagy a reflux szövődményeinek ellenőrzéséhez:
Bárium oldat: bárium oldat ivása után a felső emésztőrendszer vizsgálatára röntgen képalkotást használnak
Gyomortükrözés: egy rugalmas csőben egy kicsi kamera van elhelyezve, melyet szájon át levezetnek a nyelőcsőbe, hogy megvizsgálják azt és a gyomrot. Szükség esetén szövetmintát (biopsziát) vesznek.
Nyelőcső pH-monitorozása: vékony katétert helyeznek a vizsgálat során a nyelőcsőbe úgy, hogy a mérőcsatornák a gyomor-nyelőcső fölött néhány cm-el mérjék a pH értéket. A vizsgálat képes megállapítani, hogy

  • mi áramlik a nyelőcsőben és az áramlás irányát
  • az áramló tartalom Ph értéke savas e
  • a gyomorsav meddig jut fel a nyelőcsőben
  • a feljutott folyadék tartalmaz e epét

Reflux kialakulásának okai

A kockázati tényezők között szerepel az elhízás, a terhesség, a dohányzás, a rekeszizom sérv és bizonyos gyógyszerek szedése. Az érintett gyógyszerek lehetnek antihisztaminok, kalciumcsatorna-blokkolók, antidepresszánsok és altatók. A savas reflux az alsó nyelőcső-záróizom rosszul záródása miatt következik be. Akiknek nem javul az állapotuk a gyógyszeres kezelés vagy az életmód változtatás hatására, ott sor kerülhet a gasztroszkópiára (gyomortükrözés),nyelőcső pH-monitorozása vagy nyelőcső-manometriára.

Reflux kezelése

A kezelési lehetőségek magukban foglalják az életmód megváltoztatását, gyógyszerek szedését és néha műtét azok számára, akik nem javulnak az első két intézkedéssel. Az életmód változásai közé tartozik az, hogy étkezés után három órán keresztül nem fekszik le, alváshoz a párnát magasra emeli, a fogyás, a tüneteket eredményező ételeket elkerüli és abbahagyja a dohányzást. A gyógyszerezés magában foglalja savkötők, H2-receptor-blokkolók, protonpumpa-gátlók és a prokinetikumok.

Műtéti kezelése

A legtöbb esetben az életmód megváltoztatása és a gyógyszerek elegendőek a Reflux tüneteinek enyhítésére. De néha műtétre van szükség. Az orvos akkor javasolhatja a műtétet, ha az életmód megváltozása és a gyógyszerek önmagukban nem szüntetik meg a tüneteket. Javasolhatják a műtétet akkor is, hogyha a reflux szövődményei kialakultak.

Lehetséges komplikációk

A legtöbb embernél nem okoz komoly komplikációkat, de a reflux tünetei ritkán súlyos vagy akár életveszélyes egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

A GERD lehetséges szövődményei a következők:

Nyelőcsőgyulladás
Nyelőcső-szűkület: étkezésnél bizonyos ételek nehezebben csúsznak le vagy megakadnak és öklendezés következik be, míg le nem megy a falat.
Barrett nyelőcső: ha a nyelőcsőben normálisan előforduló el nem szarusodó laphámsejtekből álló nyálkahártyaréteget hengerhámsejt réteg helyettesíti, akkor Barrett nyelőcsőről beszélünk. Ez a metaplasiás réteg a gyomor-nyelőcső átmenettől felfelé változó távolságra terjed és összefüggésben áll a gyomornyálkahártyával.
Nyelőcső-rák: a Barrett-nyelőcsőben szenvedő emberek kis részét érinti.
Asztma: krónikus köhögés vagy más légzési problémák, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha gyomorsavat lélegzik a tüdőbe.
Fogzománc-erózió: ínybetegség vagy egyéb fogászati ​​problémák

A szövődmények esélyének csökkentése érdekében fontos, hogy lépéseket tegyen a GERD tüneteinek megelőzésére és kezelésére.

Reflux ellen diéta

Néhány embernél bizonyos típusú ételek és italok fogyasztása esetén jelentkezhetnek a reflux tünetei. Az általános étrend-kiváltók a következők:

magas zsírtartalmú ételek, fűszeres ételek, csokoládé, citrusfélék, ananász, paradicsom, hagyma, fokhagyma, menta, alkohol, kávé, tea, szóda

A kiváltó ételek listája nem szentírás, egyénenként változhat. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia a fogyasztott ételekkel járó reakciót.

Házi gyógymódok a reflux tünetei és gyomorégés ellen

A reflux kezelése történhet számos életmód változás beiktatásával, és néhány otthoni praktika segítségével is.

– dohányzásról való leszokás
– ha túlsúlyos, akkor próbáljon meg lefogyni
– napi legalább 5-6 kisebb étkezés, hogy ne terhelje meg a gyomrát
– rágógumit rághat étkezés után 15 percig
– étkezés után 2-3 órán belül ne feküdjön le
– kerülje azokat az ételeket és italokat, amelyek kiváltják a tüneteit
– kerülje a szűk ruházat viselését, melyek növelik a gyomor nyomását
– fogyasszon gyógynövényeket, amik szintén enyhítést nyújthatnak

A reflux kezelése az alábbi gyógynövényekkel történhet:

kamilla, édesgyökér gyökér, fehérmályva gyökér, fehér akác.

További kutatásra van szükség, egyesek szerint a gyógynövényeket tartalmazó kiegészítők vagy teák szedése után enyhülhet a savas reflux, bár azt el kell mondani, hogy önmagában a gyógynövények nem fogják megszüntetni komolyabb reflux tüneteit csak esetleg segítséget nyújthatnak gyógyszer mellett, amennyiben a gyógyszer nem oldja meg teljesen a problémát.

De bizonyos esetekben a gyógynövények mellékhatásokat okozhatnak, vagy megzavarhatnak bizonyos gyógyszereket. Nézze meg a Reflux kezelésére szolgáló gyógynövények használatának lehetséges előnyeit és kockázatait.

Szorongás és a reflux

Egy 2015-ben készült kutatás alapján megállapították, hogy a szorongás a reflux tünetét súlyosbíthatja. Ha gyanítja, hogy a szorongás súlyosbítja a tüneteket, érdemes megbeszélnie orvosával az enyhítésére szolgáló lehetőségekről és pszichológus szakember segítségét igénybe venni.

Néhány dolog, amelyet megtehet a szorongás csökkentése érdekében

– gyakoroljon relaxációs technikákat, például meditációt vagy mély légzési gyakorlatokat
– módosítsa alvási szokásait, testmozgási rutinját

Ha orvosa arra gyanakszik, hogy szorongásos problémája van, a diagnosztizálásához és kezeléshez mentális egészségügyi szakemberhez küldheti. A szorongásos rendellenességek kezelése gyógyszeres kezelést, beszélgetési terápiát vagy mindkettő kombinációját foglalhatja magában.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük