banán kalória

Banán kalória és tápanyag tartalma

Banán kalória és tápanyag tartalma 100g termékre vonatkoztatva

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Telített
Rost
Kalória
1,1g
20,2g
12,2g
0,3g
0,1g
2,6g
89

A banán a bolygó legfontosabb tápláléknövényei közé tartozik. A trópusokon elterjedt és termesztett legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye. A Musa nevű növénycsaládból származik, amelyek Délkelet-Ázsiában őshonosak és a világ számos melegebb területén termesztik. A banán egészséges rostforrás, kálium, B6-vitamin, C-vitamin, valamint különféle antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz. Számos típus és méret létezik. Színük általában a zöldtől a sárgáig terjed, de egyes fajták vörösek.

A banán kalória összetevői

Szénhidrát

A kalória tartalma nagy részét a gazdag szénhidrátforrás teszi ki, amely főként keményítőként fordul elő az éretlen banánban és cukorként az érett banánban. A szénhidrát-összetétele az érés során drasztikusan megváltozik. Az éretlen banán fő összetevője a keményítő. A zöld banán szárazanyagban mérve legfeljebb 80% keményítőt tartalmaz. Az érés során a keményítő cukrokká alakul, és végül kevesebb mint 1% lesz, amikor a banán teljesen megérett. A leggyakoribb típusú cukrok az érett banánban a szacharóz, fruktóz és a glükóz. Az érett banánban az összes cukortartalom meghaladhatja a friss tömeg 16% -át. A banán kalória tartalma nem változik az érettség függvényében, csak a cukortartalma.

A banán érettségétől függően viszonylag alacsony glikémiás indexe (GI) 42–58. A GI annak mérése, hogy az élelmiszerek szénhidrátjai milyen gyorsan jutnak be a véráramba és emelik a vércukorszintet. A banán magas rezisztens keményítő- és rosttartalma magyarázza alacsony glikémiás értéküket.

Rostok

Az éretlen banánban lévő keményítő nagy része ellenálló keményítő, amely emésztetlenül halad át a bélben. A vastagbélben ezt a keményítőt baktériumok fermentálják, és butirátot képeznek, rövid láncú zsírsavat, amely úgy tűnik, hogy jótékony hatással van a bél egészségére. A banán más rosttípusok, például a pektin jó forrása is. A banánban lévő pektin egy része vízoldható. Amikor a banán érik, a vízben oldódó pektin aránya növekszik, ami az egyik fő oka annak, hogy a banán öregedéskor puhává válik. A pektin és a rezisztens keményítő étkezés után mérsékli a vércukorszint emelkedését.

Vitaminok és ásványi anyagok

A banán gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, különösen a kálium, a B6-vitamin és a C-vitamin jelentős benne.

A banán jó káliumforrás. A magas káliumtartalmú étrend csökkentheti a vérnyomást az emelt szintű embereknél, és előnyös lehet a szív egészségére. A banánban sok a B6-vitamin is, mellyel egy közepes méretű banán a vitamin napi értékének akár 33% -át is képes biztosítani.

Egészségre gyakorlot jótékony hatásai

Szív

A szívbetegség a világ leggyakoribb oka az idő előtti halálozásnak. A banán magas káliumtartalmú ásványi anyag, amely elősegíti a szív egészségét és a normális vérnyomást. Egy közepes méretű banán körülbelül 0,4 gramm káliumot tartalmazza.

Számos tanulmány elemzése szerint az 1,3–1,4 gramm kálium napi fogyasztása a szívbetegségek 26%-kal alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

Ezenkívül a banán antioxidáns flavonoidokat tartalmaz, amelyek szintén hozzájárulnak a szívbetegségek kockázatának jelentős csökkenéséhez.

Emésztőrendszer

Az éretlen, zöld banán jelentős mennyiségű rezisztens keményítőt és pektint tartalmaz, amelyek élelmi rostok. A rezisztens keményítő és a pektinek prebiotikus tápanyagként működnek, támogatva a hasznos bélbaktériumok szaporodását. A bélben ezeket a rostokat hasznos baktériumok erjesztik, amelyek butirátot képeznek, rövid láncú zsírsavat, amely elősegíti a bél egészségét.

A banán és a cukorbetegség

Vegyes vélemények vannak arról, hogy a banán jó-e a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Igaz, hogy a banánban sok a keményítő és a cukor, így arra számíthatunk, hogy a vércukorszint nagy emelkedését okozzák. Alacsony GI-jük miatt a mérsékelt banánfogyasztás közel sem növelheti a vércukorszintet, mint más magas szénhidráttartalmú ételek. Ennek ellenére a cukorbetegeknek kerülniük kell a jól érett banán fogyasztását. A legjobb, ha nagy mennyiségű cukor és szénhidrát fogyasztása után gondosan figyelemmel kíséri a vércukorszintet.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük