banán kalória

Banán kalória tartalma és fogyasztásának előnyei

A banán kalória tartalma nagy részét a benne található szénhidrátok, azaz cukrok teszik ki. A bolygó legfontosabb tápláléknövényei közé tartozik. A trópusokon elterjedt és termesztett legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye. A Musa nevű növénycsaládból származik, amelyek Délkelet-Ázsiában őshonosok és a világ számos melegebb területén termesztik. Egészséges rostforrás, kálium, B6-vitamin, C-vitamin, valamint különféle antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz. Számos típus és méret létezik. Színük általában a zöldtől a sárgáig terjed, de egyes fajták vörösek.

Banán kalória és tápanyag tartalma 100g termékre vonatkoztatva

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Telített
Rost
Kalória
1,1g
20,2g
12,2g
0,3g
0,1g
2,6g
89

A banán kalória tartalma nagy részét a gazdag szénhidrátforrás teszi ki, amely főként keményítőként fordul elő az éretlen banánban és cukorként az érett banánban. A szénhidrát-összetétele az érés során drasztikusan megváltozik. Az éretlen banán fő összetevője a keményítő. A zöld banán szárazanyagban mérve legfeljebb 80% keményítőt tartalmaz. Az érés során a keményítő cukrokká alakul, és végül kevesebb mint 1% lesz, amikor teljesen megérett. A leggyakoribb típusú cukrok az érett banánban a szacharóz, fruktóz és a glükóz. Az érett banánban az összes cukortartalom meghaladhatja a friss tömeg 16% -át. A banán kalória tartalma nem változik az érettség függvényében, csak a cukortartalma.

A banánnak érettségétől függően viszonylag alacsony glikémiás indexe (GI) 42–58. A GI annak mérése, hogy az élelmiszerek szénhidrátjai milyen gyorsan jutnak be a véráramba és emelik a vércukorszintet. A banán magas rezisztens keményítő- és rosttartalma magyarázza alacsony glikémiás értéküket.

Rostok

Az éretlen banánban lévő keményítő nagy része ellenálló keményítők és rostok, melyek emésztetlenül halad át a bélben. A vastagbélben ezt a keményítőt baktériumok fermentálják, és butirátot képeznek, rövid láncú zsírsavat, amely úgy tűnik, hogy jótékony hatással van a bél egészségére. A banán más rosttípusok, például a pektin jó forrása is. A banánban lévő pektin egy része vízoldható. Amikor a banán érik, a vízben oldódó pektin aránya növekszik, ami az egyik fő oka annak, hogy öregedéskor puhává válik. A pektin és a rezisztens keményítő étkezés után mérsékli a vércukorszint emelkedését.

A banán kalória, vitamin és ásványi anyag tartalma

A banán vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása, különösen a kálium, a B6-vitamin és a C-vitamin jelentős mértékben található benne.

A banán jó káliumforrás. A magas káliumtartalmú étrend csökkentheti a vérnyomást az emelt szintű embereknél, és előnyös lehet a szív egészségére. A banánban sok a B6-vitamin is, mellyel egy közepes méretű banán a vitamin napi értékének akár 33%-át is képes biztosítani.

A banán egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Ideálisnak mondható a banán kalória tekintetében, de ennél is fontosabb, hogy számos az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

Szív

A szívbetegség a világ leggyakoribb oka az idő előtti halálozásnak. A banán magas káliumtartalmú ásványi anyag, amely elősegíti a szív egészségét és a normális vérnyomást. Egy közepes méretű banán körülbelül 0,4 gramm káliumot tartalmazza.

Számos tanulmány elemzése szerint az 1,3–1,4 gramm kálium napi fogyasztása a szívbetegségek 26%-kal alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

Ezenkívül antioxidáns flavonoidokat tartalmaz, amelyek szintén hozzájárulnak a szívbetegségek kockázatának jelentős csökkenéséhez.

Emésztőrendszer

Az éretlen, zöld banán jelentős mennyiségű rezisztens keményítőt és pektint tartalmaz, amelyek élelmi rostok. Egy közepes banán az ember napi rostszükségletének körülbelül 10%-át biztosítja. A rezisztens keményítő és a pektinek prebiotikus tápanyagként működnek, támogatva a hasznos bélbaktériumok szaporodását. A bélben ezeket a rostokat hasznos baktériumok erjesztik, amelyek butirátot képeznek, rövid láncú zsírsavat, amely elősegíti a bél egészségét.

Az egyik legjobb kálium forrás a banán

A banán ásványi káliumban gazdag. A kálium segít fenntartani a folyadékszintet a szervezetben, továbbá szabályozza a tápanyagok és salakanyagok haladását a sejtekbe.

A kálium emellett segíti az idegsejtek reagálását és az izmok összehúzódását. Rendszerben tartja a szívverést, és csökkenti a nátrium vérnyomásra gyakorolt negatív ​​hatását.

A kálium csökkenti a vesekövek kialakulásának kockázatát. Így az egészséges vesék gondoskodni tudnak arról, hogy megfelelő mennyiségű káliumot tudjon tárolni a szervezet. Egy közepes méretű banán, 422 milligram káliumot tartalmaz.

A legjobb, ha a káliumot étkezési forrásokból, például banánból próbáljuk bevinni a szervezetbe, de ha nincs rá mód, táplálék-kiegészítő formájában is megvásárolható.

A banán kalória összetétele és a cukorbetegség

Vegyes vélemények vannak arról, hogy a banán jó-e a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Igaz, hogy a banánban sok a keményítő és a cukor összetétele, így arra számíthatunk, hogy a vércukorszint nagy emelkedését okozzák. Alacsony GI-jük miatt a mérsékelt banánfogyasztás közel sem növelheti a vércukorszintet, mint más magas szénhidráttartamú ételek. Ennek ellenére a cukorbetegeknek kerülniük kell a jól érett banán fogyasztását. A legjobb, ha nagy mennyiségű cukor és szénhidrát fogyasztása után gondosan figyelemmel kíséri a vércukorszintet.

A banán illata étvágycsökkentő

Nem csak tápláló gyümölcs a banán, de akár még a fogyásban is segíthet. Amerikai tudósok megállapították, hogy a banán illata már magában is étvágycsökkentő hatással bír. Ezt a megállapítást több mint 3000 túlsúlyos önkéntesen emberen elvégzett kísérlet alapján igazolták. A kísérletben résztvevők amikor éhesek lettek banán és egyéb más illatokat kellett szagolniuk. Fél év elteltével az önkéntesek többségének csökkent a testsúlya. Akadt aki fánkot vásárolt, de az előírt banán illat szagolgatása után már nem kívánta és félrerakta.

Banán az étrendben

Friss banán egész évben kapható. Egyes gyümölccsel ellentétben a banán a szedés után is tovább érik. A gyorsabb érés érdekében meg lehet próbálni papírzacskóban tartani. A hűtött banán lassabban érik. A külső héja megsötétül a hűtőben, de maga a banán tovább sértetlen marad.

Tippek az étkezéshez

  • Adjon hozzá egy szeletelt banánt a reggeli gabonapehelyhez vagy zabpehelyhez, hogy táplálóbb reggelit kapjon. Mivel a banán kalória tartalma nem túl magas, ellenben rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.
  • Az érett banánt pépesítse, és használja a pékáruk, vaj vagy olaj helyettesítésére.
  • Adjon pépesített banánt muffinokhoz és süteményekhez, hogy természetes édes ízt kapjon.
  • Adja hozzá a banánt a turmixokhoz.
  • Vigyen magával egy banánt munkába vagy iskolába, egy kis egészséges hordozható harapnivalóért.

Banán fogyasztás kockázatai

Vannak, akiknek vigyázniuk kell, hogy ne egyenek túl sok banánt. Az orvosok gyakran írják fel a béta-blokkoló gyógyszereket, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó szövődmények kockázatát. A béta-blokkolók növelhetik a vér káliumszintjét. A túl sok kálium fogyasztása káros lehet azoknak, akiknek a veséje nem működik normálisan. Ha a vesék nem tudják eltávolítani a felesleges káliumot a vérből, annak akár végzetes következményei is lehetnek. A béta-blokkolókat használóknak mértékkel kell enniük magas káliumtartalmú ételeket, mint amilyen a banán.

A banán egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. Aki viszketést, duzzanatot, csalánkiütést, zihálást vagy légzési problémákat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. A súlyos reakció anafilaxiához vezethet, ami életveszélyes lehet.

Banán kalória Hány kalória egy banán

Hasonló cikkek kalória témában