A csirke világszerte az egyik leggyakrabban fogyasztott hús. Kiváltéppen népszerű a fitnesz és testépítés szerelmesei körében, mert kiváló fehérjeforrás A csirkemell kalória tartalma nagy részét a fehérje biztosítja, mely nélkülözhetetlen a szövetek felépítéséhez és helyreállításához, valamint az izomtömeg fenntartásához.
Tekintettel arra, hogy a csirkemell kalória tartalma alacsony, viszont magas fehérjetartalmú, ez különösen előnyös lehet a fogyáshoz, amennyiben nem zsírban sütve készítik el. Sőt, a fehérje részt vesz a kalcium anyagcserében és fontos a csontok egészségének optimalizálásában.
Csirkemell kalória és tápanyag tartalma 100g termékre vonatkoztatva
A csirkemell ásványi anyag és vitamin tartalma
Számos fontos tápanyagban gazdag a csirkemell, beleértve a niacint, a szelént és a foszfort. A szelén nyomelem szükséges a megfelelő immunműködéshez, a pajzsmirigy egészségéhez és a termékenységhez.
A csirkemell gazdag több fajta B-vitaminban is, amelyek központi szerepet játszanak a szervezet energiatermelésben, a DNS-szintézisben és az agy egészségében.
Tehát az csirkemell kalória tartalma igen alacsony, de emellett fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek közül a jelentősebbek a következők:
- B3-vitamin: 9.8mg 60%
- B5-vitamin (Pantoténsav): 1.49mg 24.9%
- B6-vitamin: 0.811mg 57.9%
- Foszfor: 213mg 30.4%
- Szelén: 22.8µg 41.5%
Egy trükk, hogy a csirkemell szaftos maradjon
A könnyű és egészséges trükk lényege, hogy a csirkemell szaftos és ízletes maradjon az elkészítés után is, a sóoldatban rejlik.
A sóoldat egy olyan technika, amelyet a konyhában alkalmaznak, mely mindenféle húsos étel esetén használható. Ez a technika nagy mennyiségű víz felhasználásán alapul, fontos százalékban sóval és fűszerekkel. Ez a fajta készítmény kivételes módon hidratálja a húsokat, mely például a csirkemellnél, de sertéshús vagy nyúl számára is kiváló. A húsokat általában ebben a pácban hagyják pihenni körülbelül 24 órán át, majd ezután grillezik. Íme a pácolás receptje:
- 2 liter víz;
- 70 gramm finom só;
- kifacsart narancslé;
- fél gerezd fokhagyma;
- 3-4 babérlevél;
- szegfűszeg;
- bors.
Az antibiotikum és a csirkemell
A magyarországi baromfiágazat igen nagy kapacitású termelő, de ennek ellenére igen sok csirkehúst importálunk. De vajon biztosan tudjuk, hogy mit eszünk? A fogyasztók egyik legnagyobb félelme a csirkehús antibiotikum tartalmával függ össze. Az antibiotikumos és a gyógyszeres kezelés csak gyógyítási célokra engedélyezett. A beadás után azonban az állatot bizonyos ideig tilos vágni, annak biztosítása érdekében, hogy a gyógyszer nyoma ne legyen a húsban. Ennek ellenére sajnos nem lehetünk benne biztosak, hogy mit is fogyasztunk valójában, de sajnos ez nem csak a csirkemellel van így.