Koleszterin csökkentése

Koleszterin csökkentése

A koleszterin csökkentése az étkezés és az életmód megváltoztatásával lehetséges. Ez maximálisan fontos azoknál, akiknek magas a koleszterint szintjük. Amennyiben nem foglalkoznak vele, visszafordíthatatlan módon károsodik az érhálózatuk. Hosszú időn keresztül nem okoz tüneteket, de eközben sok esetben maradandó károsodásokat idéz elő az érfalakon. A magas koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

A koleszterin egy viaszos, zsírszerű anyag, amelyet a máj termel természetes úton. Ez rendkivűl fontos a sejtmembránok, bizonyos hormonok és a D-vitamin képződéséhez. Ez nem vízben oldodó anyag, ezért önmagában nem tud átjutni a vérén. A koleszterin szállításának elősegítése érdekében a máj lipoproteineket termel, melyek zsírból és fehérjéből összeálló részecskék. Koleszterint és triglicerideket (egy másik típusú lipid) szállítanak a véráramon keresztül. A lipoprotein két fő formája az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL). Ha a vérében túl sok az LDL-koleszterin, akkor ezt magas koleszterin szintnek nevezik. Kezelés nélkül az érték emelkedése számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a szívrohamot és az agyvérzést. A magas koleszterin szint általában nem okoz tüneteket. Ezért fontos a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése.

LDL-koleszterin

Az alacsony sűrűségű lipoproteint gyakran „rossz koleszterinnek” nevezik. Ha az LDL-koleszterin szintje túl sok, az az artériák falain felhalmozódhat. A felhalmozódás koleszterin plakk néven is ismert. Ez a lepedék szűkítheti artériáit, korlátozhatja a véráramlást és növelheti a vérrögképződés kockázatát. Ha egy vérrög blokkolja a szív vagy az agy artériáját, az szívrohamot vagy szélütést okozhat.

HDL-koleszterin

A nagy sűrűségű lipoproteint néha „jó koleszterinnek” nevezik. Segít visszajuttatni az LDL-koleszterint a májba, hogy kikerüljön a szervezetéből. Ez segít megelőzni a koleszterin plakkok felépülését az artériákban. Ha nagy az egészséges HDL-koleszterinszintje, akkor ez csökkentheti a vérrögök, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ezért a HDL a koleszterin csökkentő ételek csoportjába tartozik.

Trigliceridek

A trigliceridek másik típusú lipidek. Különböznek a koleszterintől. Míg a test koleszterint használ a sejtek és bizonyos hormonok felépítésére, addig triglicerideket használ energiaforrásként. Amennyiben több kalóriát fogyaszt, mint amennyit a teste azonnal felhasználhat, akkor ezeket a kalóriákat trigliceridekké alakítja. Triglicerideket tárol a zsírsejtekben. Lipoproteineket is használ a trigliceridek vérkeringésen keresztüli keringésére. Ha rendszeresen több kalóriát eszik, mint amennyit a teste felhasználhat, a triglicerid szintje megemelkedhet. Ez számos egészségügyi probléma kockázatát növelheti, beleértve a szívbetegségeket és a stroke-ot.

A magas koleszterinszint okai

Túl sok koleszterin-, telített zsír- és transz-zsírtartalmú étel fogyasztása növelheti a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. Más életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a magas koleszterinszinthez. A legtöbb esetben egy rejtőzködő problémával állunk szemben. Általában nem okoz tüneteket. Sokan nem is veszik észre, amíg súlyos szövődmények, például szívroham vagy stroke nem alakul ki náluk. Ezért fontos a rutinszerű koleszterin szűrés.

magas koleszterinszint okai

Genetikája is befolyásolhatja a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét. A géneket a szülők adják át a gyerekeknek. Bizonyos gének utasítják a testet a koleszterin és a zsírok feldolgozására. Amennyiben szülei magas koleszterin problémákkal küzdenek, akkor nagyobb a kockázata önnél is.
Ritka esetekben családi hiperkoleszterinémia okozza a betegséget. Eme genetikai rendellenesség megakadályozza, hogy a szervezet eltávolítsa az LDL-t. Az Országos Emberi Genomkutató Intézet szerint az ilyen állapotú felnőttek többségének az összkoleszterinszintje meghaladja a 300 mg/dl-t, az LDL-szintje pedig a 200 mg/dl-t.

Más egészségi problémák, mint például a cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködés, szintén növelhetik a kapcsolódó szövődmények kialakulásának kockázatát.

 • kevés mozgás
 • túlsúly
 • dohányzás
 • öröklés
 • cukorbetegség, vesebetegség vagy hypothyreosis

A magas koleszterinszint szövődményei

Amennyiben nem kezelik, a magas koleszterinszintet, az plakk-felhalmozódást okozhat az artériákban. Idővel a lepedék teljesen leszűkítheti az artériákat, mely állapot ateroszklerózis néven ismerjük.

Az érelmeszesedés súlyos állapot. Korlátozhatja a vér áramlását az artériában. Emellett megnöveli a veszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát, ezért a koleszterin csökkentése rendkivűl fontos feladat.

Az érelmeszesedés számos életveszélyes szövődményt eredményezhet, például:

 • szívroham
 • stroke
 • magas vérnyomás
 • perifériás érbetegség
 • mellkasi fájdalom (angina)
 • krónikus vesebetegség

A koleszterin csökkentése

A magas koleszterin csökkentése érdekében orvosa javasolhatja az étrend megváltoztatását, azaz transz zsíroktól mentes ételek fogyasztását.

 • Korlátozza a telített zsír- és transz-zsírtartalmú ételek fogyasztását.
 • Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket, például zölséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát.
 • Részesítse előnyben a sovány fehérjeforrásokat, mint például a csirkét, a halat és hüvelyeseket.
 • Az olajban sült ételek helyett a roston sült, párolt, grillezett ételeket válassza.
 • Messzire kerülje el a gyorséttermeket és a gyorsételeket

Magas transz-zsírtartalmú ételek

 • zsíros vörös hús, belsőségek, tojássárgája és magas zsírtartalmú tejtermékek
 • rántott ételek, például burgonya chips, hagymakarikák és sült húsok
 • kakaóvajból, pálmaolajból vagy kókuszolajból készült feldolgozott élelmiszerek
 • bizonyos pékáruk, például sütemények

Halak és más omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása szintén hozzájárulhat az LDL-szint csökkentéséhez, így érdemes beépíteni a koleszterin csökkentő ételek fogyasztása alatt is. Például a lazac, a makréla és a hering is gazdag telítetlen-zsír források. A dió, a mandula, az őrölt lenmag és az avokádó is tartalmaz omega-3-at.

A koleszterin csökkentése gyógyszerekkel

Amennyiben a diéta és testmozgás nem segít, a koleszterin csökkentése gyógyszerekkel is lehetséges. Kezelésére a sztatinok a leggyakrabban felírt gyógyszerek. Ez a fajta gyógyszer meggátolja a májat abban, hogy több koleszterint termeljen.

A koleszterin csökkentése természetesen

Bizonyos esetekben gyógyszerek szedése nélkül is lehetséges a koleszterin csökkentése. Például elég lehet egészséges étrendet fogyasztani, rendszeresen sportolni és kerülni a dohányzást.

A koleszterinszint ellenőrzése

Ha Ön 20 évesnél idősebb, ellenőriztesse a koleszterinszintjét legalább négy-hat évente. Ha korábban magas volt a koleszterinszintje vagy a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezői fennállnak, orvosa arra kérheti, hogy gyakrabban tesztelje a koleszterinszintjét. Orvosa lipidpanel segítségével megmérheti az össz koleszterinszintjét, valamint az LDL-koleszterin-, HDL-koleszterin- és trigliceridszintjét. Az összes koleszterinszint a vérben lévő koleszterin teljes mennyisége. Amennyiben ez, vagy az LDL koleszterin szintje nagy, abban az esetben orvosa magas koleszterinszintet fog diagnosztizálni önnek. Ez akkor különösen veszélyes, ha az LDL-szintje túl magas és a HDL-szintje túl alacsony.

 • Figyeljen az élelmiszer címkéken feltüntetett telített zsírokra és transzzsírokra, valamint a hozzáadott cukrokra. A napi kalória bevitel 10 százalékát ne haladja meg a telített zsírokat és hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszer.
 • A főzés során próbálja meg kicserélni a zsírt és a vajat extra szűz olívaolajra.
 • Egyen több egészséges, omega-3 zsírokat tartalmazó ételt.

A normál koleszterinszintre vonatkozó irányelvek

A szervezetének szüksége van egy bizonyos mértékű koleszterinszintre a megfelelő működéshez, beleértve az LDL-t is. De ha az LDL szintje túl magas, az súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

2013-ban az American College of Cardiologists és az American Heart Association új irányelveket dolgozott ki a magas koleszterinszint kezelésére.
E változás előtt az orvosok a koleszterinszint-diagram számai alapján kezelték a betegséget. Az új irányelvek szerint a kezelési ajánlások figyelembe veszik a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit is. Ezek a kockázati tényezők magukban foglalják a cukorbetegséget és a szívbetegségek, például a szívroham vagy a stroke becsült 10 éves kockázatát. Tehát az egyénre szabott normál koleszterinszinted, attól függ, hogy vannak-e más kockázati tényezői a szívbetegségre.

Ezek az új irányelvek azt javasolják, hogy ha nincsenek szívbetegségre vonatkozó kockázati tényezői, orvosa akkor kell kezelést előírjon, ha az LDL-értéke meghaladja a 189 mg/dl-t.

Hasonló cikkek a koleszterin csökkentése témában