cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelése gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül, súlyosabb esetben inzulinnal történik. A diabétesz, vagy más néven cukorbetegség egy metabolikus betegség, amely magas vércukorszintet okoz.

Tünetei a vércukorszint emelkedésével észlelhetőek. Az inzulin hormon mozgatja a cukrot a vérből a sejtjeibe, hogy tárolja vagy felhasználja energiának. Diabétesz esetén a teste vagy nem termel elegendő inzulint, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni az általa előállított inzulint és így a cukorbetegség kezelése elengedhetetlen.

A kezeletlen cukorbetegség magas vércukorszintje károsíthatja idegeit, szemét, veséjét és más szerveit. Minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla.

Cukorbetegség típusok

  • Az 1. típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, melyben az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy sejtjeit. Nem világos, mi okozza ezt a támadást. A cukorbetegek körülbelül 10 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.
  • A 2. típusú cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a test rezisztenssé válik az inzulin ellen, és a cukor felhalmozódik a vérében.
  • A prediabétesz akkor fordul elő, ha a vércukorszintje magasabb a normálnál, de ez nem biztos hogy elég a cukorbetegség diagnosztizálásához.
  • A terhességi cukorbetegség magas vércukorszint terhesség alatt. A placenta által termelt inzulin blokkoló hormonok okozzák ezt a fajta cukorbetegséget.
  • A diabetes insipidus nevű ritka betegség nem kapcsolódik a diabetes mellitushoz, bár hasonló a neve. Ez egy másik állapot, amikor a veséi túl sok folyadékot távolítanak el a testéből, így a szervezet vízmegőrző képesség rendellenességének nevezzük.

A cukorbetegség kezelése minden típusnál egyedi módokat igényel.

A cukorbetegség kezelése

Az orvosok különböző gyógyszerekkel kezelik a cukorbetegséget. Ezen gyógyszerek egy részét szájon át alkalmazzák, míg mások injekció formájában kaphatók.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése főként inzulinnal történik. Helyettesíti azt a hormont, amelyet a test nem képes ónállóan előállítani.

Négyféle inzulint használnak a leggyakrabban. Megkülönböztetik őket, hogy milyen gyorsan kezdenek működni, és mennyi ideig tartanak hatásaik:
A gyors hatású 15 percen belül kezd működni, és hatása 3-4 órán át tart.
A rövid hatású 30 percen belül kezd hatni, és 6-8 órán át tart.
A köztes hatású 1-2 órán belül kezd működni és 12-18 órán át tart.
A hosszú hatású az injekció beadása után néhány órával működik, és 24 órán át vagy tovább tart.

Néhány embernél a kezelés történhet helyes étrend betartásával és a testmozgás gyakori alkalmazásával. Ha az életmód megváltoztatása nem elegendő a vércukorszint csökkentéséhez, sajnos gyógyszereket kell szednie.

A cukorbetegség tünetei

A tünetek eslősorban a vércukorszint emelkedésével jelentkeznek.

A cukorbetegség általános tünetei a következők

– fokozott éhség
– erős szomjúság
fogyás
– gyakori vizelés
– homályos látás
– rendkívüli fáradtság
– nem gyógyuló sebek
– férfiaknál diabétesz esetén csökkenhet a szexuális vágy, merevedési zavar, és rossz izomerő fordulhat elő
– nőknél olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a húgyúti fertőzések, az élesztő fertőzések és a száraz, viszkető bőr.

A cukorbetegség okai

1-es típusú cukorbetegség okai

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza az egyes fajta cukorbetegséget. Valamilyen oknál fogva az immunrendszer tévesen megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit. A gének egyes emberekben szerepet játszhatnak. Az is lehetséges, hogy egy vírus elindítja az immunrendszer támadását.

2-es típusú cukorbetegség okai

Az oka genetikai és életmódbeli tényezők kombinációjából ered. A túlsúly vagy elhízás növeli a kockázatot is. Az extra súly, különösen a hasa, ellenállóbbá teszi a sejtjeit az inzulin vércukorszintre gyakorolt ​​hatásaival szemben. Ez az állapot a családokban érvényesül. A családtagok olyan géneken osztoznak, amelyek nagyobb valószínűséggel kapnak 2. típusú cukorbetegséget, főleg ha túlsúlyosak.

A terhességi diabétesz a terhesség alatti hormonális változások eredménye. A placenta olyan hormonokat termel, amelyek miatt a terhes nő sejtjei kevésbé érzékenyek az inzulin hatásaira. Ez emelkedett vércukorszintet okozhat terhesség alatt. Azok a nők, akik túlsúlyosak, ha teherbe esnek, vagy akik túl sokat híznak terhességük alatt, nagyobb eséllyel kapnak terhességi cukorbetegséget.

A terhesség alatti cukorbetegségben szenvedő legtöbb nőnek nincsenek tünetei. Az állapotot gyakran rutin vércukorszint-teszt vagy orális glükóz-tolerancia teszt során észlelik, amelyet általában a terhesség 24. és 28. hete között végeznek. Ritka esetekben a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők fokozott szomjúságot tapasztalnak.

A diabétesz kockázati tényezői

Nagyobb valószínűséggel kap egyes típusú cukorbetegséget, ha gyermek vagy tinédzser, szülője vagy testvére van, vagy bizonyos génjei vannak, amelyek kapcsolódnak a betegséghez.

Nő a kettes kategóriájú cukorbetegség kockázata, ha túlsúlyos, 45 éves vagy annál idősebb, van egy szülője vagy testvére aki cukorbeteg, kicsi a fizikai aktívitása, terhességi cukorbetegsége volt, prediabétesz van, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, vagy magas trigliceridszint.

Cukorbetegség szövődményei

A magas vércukorszint károsítja az egész test szerveit és szöveteit. Minél magasabb a vércukorszintje, és minél tovább él vele, annál nagyobb a szövődmények kockázata.

A diabétesszel kapcsolatos szövődmények a következők:

– szívbetegség, szívroham és stroke
– neuropátia
– látásvesztés
– halláskárosodás
– lábkárosodás, például nem gyógyuló fertőzések és sebek
– bőrbetegségek, például bakteriális és gombás fertőzések
depresszió
– elmebaj