cukorbetegség tünetei és típusai

Cukorbetegség tünetei és típusai

A cukorbetegség tünetei a vércukorszint emelkedésével észlelhetőek. A diabétesz, vagy más néven cukorbetegség metabolikus betegség, amely magas vércukorszintet okoz. Az inzulin hormon mozgatja a cukrot a vérből a sejtjeibe, hogy tárolja vagy felhasználja energiának. Cukorbetegség esetén a teste vagy nem termel elegendő inzulint, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni az általa előállított inzulint.

A kezeletlen cukorbetegség magas vércukorszintje károsíthatja idegeit, szemét, veséjét és más szerveit. Minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla.

Cukorbetegség típusai

Az 1. típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség. Az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy sejtjeit, ahol az inzulin készül. Nem világos, mi okozza ezt a támadást. A cukorbetegség típusai között körülbelül 10 százalék ennek a fajtának az előfordulási aránya.

A 2. típusú cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a test rezisztenssé válik az inzulin ellen, és a cukor felhalmozódik a vérében.

A prediabétesz akkor fordul elő, ha a vércukorszintje magasabb a normálnál, de ez nem biztos hogy elég a cukorbetegség diagnosztizálásához.

A terhességi cukorbetegség magas vércukorszint terhesség alatt. A placenta által termelt inzulin blokkoló hormonok okozzák ezt a fajta cukorbetegséget.

A diabetes insipidus nevű ritka betegség nem kapcsolódik a diabetes mellitushoz, bár hasonló a neve. Ez egy másik állapot, amikor a veséi túl sok folyadékot távolítanak el a testéből, így a szervezet vízmegőrző képesség rendellenességének nevezzük.

A diabétesz minden típusának egyedi tünetei, okai és kezelési módjai vannak.

A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei a vércukorszint emelkedésével jelentkeznek.

A diabétesz általános tünetei a következők

 • fokozott éhség
 • erős szomjúság
 • fogyás
 • gyakori vizelés
 • homályos látás
 • rendkívüli fáradtság
 • nem gyógyuló sebek
 • férfiaknál diabétesz esetén csökkenhet a szexuális vágy, merevedési zavar, és rossz izomerő fordulhat elő
 • nőknél olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a húgyúti fertőzések, az élesztő fertőzések és a száraz, viszkető bőr.

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség tünetei

 • rendkívüli éhség
 • megnövekedett szomjúság
 • nem tervezett fogyás
 • nagyon gyakori vizelés
 • látás elhomályosulása
 • fáradtság
 • hangulatváltozásokat is eredményezhet
 • ismétlődő fertőzéseket is okozhat, mivel az emelkedett glükózszint megnehezíti a test gyógyulását.

A cukorbetegség okai

1-es típusú cukorbetegség okai

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza az egyes fajta cukorbetegséget. Valamilyen oknál fogva az immunrendszer tévesen megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit. A gének egyes emberekben szerepet játszhatnak. Az is lehetséges, hogy egy vírus elindítja az immunrendszer támadását.

2-es típusú cukorbetegség okai

Az oka genetikai és életmódbeli tényezők kombinációjából ered. A túlsúly vagy elhízás növeli a kockázatot is. Az extra súly, különösen a hasa, ellenállóbbá teszi a sejtjeit az inzulin vércukorszintre gyakorolt ​​hatásaival szemben. Ez az állapot a családokban érvényesül. A családtagok olyan géneken osztoznak, amelyek nagyobb valószínűséggel kapnak 2. típusú cukorbetegséget, főleg ha túlsúlyosak.

A terhességi diabétesz a terhesség alatti hormonális változások eredménye. A placenta olyan hormonokat termel, amelyek miatt a terhes nő sejtjei kevésbé érzékenyek az inzulin hatásaira. Ez magas vércukorszintet okozhat terhesség alatt. Azok a nők, akik túlsúlyosak, ha teherbe esnek, vagy akik túl sokat híznak terhességük alatt, nagyobb eséllyel kapnak terhességi cukorbetegséget.

A terhesség alatti cukorbetegségben szenvedő legtöbb nőnek nincsenek tünetei. Az állapotot gyakran rutin vércukorszint-teszt vagy orális glükóz-tolerancia teszt során észlelik, amelyet általában a terhesség 24. és 28. hete között végeznek. Ritka esetekben a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők fokozott szomjúságot tapasztalnak.

A diabétesz kockázati tényezői

Nagyobb valószínűséggel kap egyes típusú cukorbetegséget, ha gyermek vagy tinédzser, szülője vagy testvére van, vagy bizonyos génjei vannak, amelyek kapcsolódnak a betegséghez.

Nő a kettes kategóriájú cukorbetegség kockázata, ha túlsúlyos, 45 éves vagy annál idősebb, van egy szülője vagy testvére aki cukorbeteg, kicsi a fizikai aktívitása, terhességi cukorbetegsége volt, prediabétesz van, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, vagy magas trigliceridszint.

Cukorbetegség szövődményei

A magas vércukorszint károsítja az egész test szerveit és szöveteit. Minél magasabb a vércukorszintje, és minél tovább él vele, annál nagyobb a szövődmények kockázata.

A diabétesszel kapcsolatos szövődmények a következők:

 • szívbetegség, szívroham és stroke
 • neuropátia
 • látásvesztés
 • halláskárosodás
 • lábkárosodás, például nem gyógyuló fertőzések és sebek
 • bőrbetegségek, például bakteriális és gombás fertőzések
 • depresszió
  – elmebaj

A cukorbetegség kezelése

Az orvosok különböző gyógyszerrel kezelik a cukorbetegséget. Ezen gyógyszerek egy részét szájon át alkalmazzák, míg mások injekció formájában kaphatók.

Az inzulin az első típusú diabétesz fő kezelési módja. Helyettesíti azt a hormont, amelyet a tested nem képes előállítani.

Négyféle inzulint használnak a leggyakrabban. Megkülönböztetik őket, hogy milyen gyorsan kezdenek működni, és mennyi ideig tartanak hatásaik:
A gyors hatású inzulin 15 percen belül kezd működni, és hatása 3-4 órán át tart.
A rövid hatású inzulin 30 percen belül kezd hatni, és 6-8 órán át tart.
A köztes hatású inzulin 1-2 órán belül kezd működni és 12-18 órán át tart.
A hosszú hatású inzulin az injekció beadása után néhány órával működik, és 24 órán át vagy tovább tart.

Néhány embernél a kezelés történhet helyes étrend betartásával és a testmozgás gyakori alkalmazásával. Ha az életmód megváltoztatása nem elegendő a vércukorszint csökkentéséhez, sajnos gyógyszereket kell szednie.