cukorbetegség

Cukorbetegség tünetei, típusai és kezelése

A diabétesz, közismert nevén cukorbetegség, metabolikus betegség, amely magas vércukorszintet okoz.
Az inzulin hormon mozgatja a cukrot a vérből a sejtjeibe, hogy tárolja vagy felhasználja energiának. Cukorbetegség esetén a teste vagy nem termel elegendő inzulint, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni az általa előállított inzulint.

A cukorbetegség kezeletlen magas vércukorszintje károsíthatja idegeit, szemét, veséjét és más szerveit. Minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla.

Cukorbetegség típusok

– Az 1. típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség. Az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy sejtjeit, ahol az inzulin készül. Nem világos, mi okozza ezt a támadást. A cukorbetegek körülbelül 10 százaléka ilyen típusú.

– A 2-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a test rezisztenssé válik az inzulin ellen, és a cukor felhalmozódik a vérében.

– A prediabétesz akkor fordul elő, ha a vércukorszintje magasabb a normálnál, de ez nem elég magas a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásához.

– A terhességi cukorbetegség magas vércukorszint terhesség alatt. A placenta által termelt inzulin blokkoló hormonok okozzák ezt a típusú cukorbetegséget.

– A diabetes insipidus nevű ritka betegség nem kapcsolódik a diabetes mellitushoz, bár hasonló a neve. Ez egy másik állapot, amikor a veséi túl sok folyadékot távolítanak el a testéből, így a szervezet vízmegőrző képesség rendellenességének nevezzük.

A cukorbetegség minden típusának egyedi tünetei, okai és kezelési módjai vannak.

A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tüneteit az emelkedő vércukorszint okozza.

A diabétesz általános tünetei a következők:

– fokozott éhség
– fokozott szomjúság
– fogyás
– gyakori vizelés
– homályos látás
– rendkívüli fáradtság
– nem gyógyuló sebek
– férfiaknál diabétesz esetén csökkenhet a szexuális vágy, merevedési zavar, és rossz izomerő fordulhat elő
– nőknél olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a húgyúti fertőzések, az élesztő fertőzések és a száraz, viszkető bőr.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

– rendkívüli éhség
– fokozott szomjúság
– akaratlan fogyás
– gyakori vizelés
– homályos látás
– fáradtság
– hangulatváltozásokat is eredményezhet.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

– fokozott éhség
– fokozott szomjúság
– fokozott vizelés
– homályos látás
– fáradtság
– lassan gyógyuló sebek
– ismétlődő fertőzéseket is okozhat, mivel az emelkedett glükózszint megnehezíti a test gyógyulását.

Gesztációs diabétesz tünetei
A terhességi cukorbetegségben szenvedő legtöbb nőnek nincsenek tünetei. Az állapotot gyakran rutin vércukorszint-teszt vagy orális glükóz-tolerancia teszt során észlelik, amelyet általában a terhesség 24. és 28. hete között végeznek. Ritka esetekben a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők fokozott szomjúságot tapasztalnak.

A cukorbetegség okai

1-es típusú cukorbetegség okai

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza az 1-es típusú cukorbetegséget. Valamilyen oknál fogva az immunrendszer tévesen megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit. A gének egyes emberekben szerepet játszhatnak. Az is lehetséges, hogy egy vírus elindítja az immunrendszer támadását.

2-es típusú cukorbetegség okai

A 2-es típusú cukorbetegség genetikai és életmódbeli tényezők kombinációjából ered. A túlsúly vagy elhízás növeli a kockázatot is. Az extra súly, különösen a hasa, ellenállóbbá teszi a sejtjeit az inzulin vércukorszintre gyakorolt ​​hatásaival szemben. Ez az állapot a családokban érvényesül. A családtagok olyan géneken osztoznak, amelyek nagyobb valószínűséggel kapnak 2-es típusú cukorbetegséget, főleg ha túlsúlyosak.

Terhességi cukorbetegség

A terhességi diabétesz a terhesség alatti hormonális változások eredménye. A placenta olyan hormonokat termel, amelyek miatt a terhes nő sejtjei kevésbé érzékenyek az inzulin hatásaira. Ez magas vércukorszintet okozhat terhesség alatt. Azok a nők, akik túlsúlyosak, ha teherbe esnek, vagy akik túl sokat híznak terhességük alatt, nagyobb eséllyel kapnak terhességi cukorbetegséget.

A diabétesz kockázati tényezői

Nagyobb valószínűséggel kap 1-es típusú cukorbetegséget, ha gyermek vagy tinédzser, szülője vagy testvére van, vagy bizonyos génjei vannak, amelyek kapcsolódnak a betegséghez.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázata nő, ha túlsúlyos, 45 éves vagy annál idősebb, van egy szülője vagy testvére aki cukorbeteg, kicsi a fizikai aktívitása, terhességi cukorbetegsége volt, prediabétesz van, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, vagy magas trigliceridszint.

Cukorbetegség szövődményei

A magas vércukorszint károsítja az egész test szerveit és szöveteit. Minél magasabb a vércukorszintje, és minél tovább él vele, annál nagyobb a szövődmények kockázata.

A diabétesszel kapcsolatos szövődmények a következők:

– szívbetegség, szívroham és stroke
– neuropátia
– látásvesztés
– halláskárosodás
– lábkárosodás, például nem gyógyuló fertőzések és sebek
– bőrbetegségek, például bakteriális és gombás fertőzések
– depresszió
– elmebaj

A cukorbetegség kezelése

Az orvosok különböző gyógyszerrel kezelik a cukorbetegséget. Ezen gyógyszerek egy részét szájon át alkalmazzák, míg mások injekció formájában kaphatók.

Az inzulin az első típusú diabétesz fő kezelési módja. Helyettesíti azt a hormont, amelyet a tested nem képes előállítani.

Négyféle inzulint használnak a leggyakrabban. Megkülönböztetik őket, hogy milyen gyorsan kezdenek működni, és mennyi ideig tartanak hatásaik:
A gyors hatású inzulin 15 percen belül kezd működni, és hatása 3-4 órán át tart.
A rövid hatású inzulin 30 percen belül kezd hatni, és 6-8 órán át tart.
A köztes hatású inzulin 1-2 órán belül kezd működni és 12-18 órán át tart.
A hosszú hatású inzulin az injekció beadása után néhány órával működik, és 24 órán át vagy tovább tart.

Néhány embernél a 2-es típusú cukorbetegség kezelése történhet helyes étrend betartásával és a testmozgás gyakori alkalmazásával. Ha az életmód megváltoztatása nem elegendő a vércukorszint csökkentéséhez, sajnos gyógyszereket kell szednie.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük