hamburger

Miért vágyunk a gyorsételekre ?

Az egészséges táplálkozás valami olyan, amit mindenki tudja, hogy meg kell tennie, de kevesen teszünk olyan következetesen, mint szeretnénk. Ennek az útmutatónak az a célja, hogy megosszák az egészséges táplálkozás gyakorlati stratégiáit és megismerjék a tudományt arról, hogy miért nem teszünk ezt gyakran.

hamburger

Miért vágyunk a gyorsételekre?

Steven Witherly élelmiszer-tudós az elmúlt 20 évben arra törekedett, hogy az egyes élelmiszerek függővé tegyék az embereket. Az utóbbi tudomány nagy része a jelentéséből származik.
Witherly szerint, amikor ízletes ételeket eszünk, két tényező teszi élvezetessé az élményt.
Először az érzés, hogy megízleljük az ételt. Ez magában foglalja, hogy milyen az íze (sós, édes, stb.), milyen illata van és milyen érzést nyújz az étel a szájában. Az élelmiszeripari vállalatok dollár milliókat költenek annak érdekében, hogy felfedezzék a burgonya chips legmegfelelőbb törését rágás közben. Ezek az elemek együttesen létrehozzák azt az érzést, amelyet az agyad társít egy adott ételhez vagy italhoz.
A második tényező az élelmiszer tényleges makrotápanyag-összetétele – a fehérje, a zsír és szénhidrát keveréke. A gyorsétel esetén az élelmiszergyártók a só, a cukor és a zsír tökéletes kombinációját keresik, amely izgatja az agyat és így a nagyobb függőség kialakulása miatt nagyobb hasznot eredményez.

Hogyan hozzák létre az élelmiszer-tudósok a sóvárgást az élelmiszer után?

Számos tényező létezik, amelyeket a tudósok és az élelmiszergyártók használnak az élelmiszer addiktív hatásának fokozására.

Dinamikus kontraszt.

A dinamikus kontraszt a különböző érzések kombinációjára utal ugyanabban az ételben. Witherly szavaival: a dinamikus kontrasztú élelmiszereknek olyan ehető héja van, amely összeroppan és ezt követi valami lágy vagy krémes, tele íz-aktív vegyületekkel. Ez a szabály vonatkozik a kedvenc ételek sokféle struktúrájára.

Nyálválasz.

A nyálelválasztás az étkezés érzékelésének része és minél inkább egy étel okoz nyálelválasztást, annál jobban úszik a szájában és eltakarja az ízlelőbimbóit. Például az emulgeált ételek, mint a vaj, a csokoládé, a salátaöntetek, a jégkrém és a majonéz elősegítik a nyálelválasztás. Ez az egyik oka annak, hogy sok ember élvez olyan ételeket, amelyek mártásokkal vagy mázakkal vannak ellátva. Az eredmény az, hogy a nyálképződést elősegítő ételek boldogságot keltenek az agyban és jobb ízűek, mint azok, amelyek nem.
Azok az ételek, amelyek gyorsan eltűnnek vagy „megolvadnak a szájban”, jelzik az agyának, hogy nem annyit eszik, mint valójában. Más szavakkal, ezek az ételek szó szerint azt mondják az agynak, hogy nem vagy tele, még akkor is, ha sok kalóriát eszel.

Kalória sűrűség.

A gyorsételek célja, hogy meggyőzzék az agyat, hogy táplálkozik, de nem teliti el a gyomrot. A szájban és a gyomorban található receptorok elmondják az agynak a fehérjék, zsírok és szénhidrátok keverékét egy adott ételben, és azt, hogy az adott élelmiszer hogyan töltötte el a testet.

A múltbeli étkezési tapasztalatok emlékei.

Ez az, ahol a gyorsétel pszichobiológiája valóban ellened működik. Amikor eszik valami finomat (mondjuk egy zacskó burgonya chipset), az agy regisztrálja ezt az érzést. Amikor legközelebb meglátja ezt az ételt, az agy elkezdi kiváltani azokat az emlékeket és válaszokat, amelyek akkor jöttek létre, amikor megették. Ezek az emlékek valójában olyan fizikai válaszokat idézhetnek elő, mint a nyál, és olyan „ínycsiklandozó” vágyat idézhetnek elő, amelyet a kedvenc ételére gondolva kap.
Ezek a tényezők együttesen teszik a feldolgozott ételeket ízletesnek és kívánatosnak az emberi agy számára. Ha ezek az ételek mögött meghúzódó tudományt összekapcsolja az ételek hihetetlen prevalenciájával (olcsó gyorsétterem mindenhol), az egészséges táplálkozás nagyon nehéz lesz.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük