szívroham szívinfarktus

Szívinfarktus vagy szívroham jelei és tünetei

Szívinfarktus vagy szívroham során megszakad a vérellátás, amely normálisan oxigénnel látja el a szívet, és a szívizom kezd elpusztulni. A szívroham – más néven szívinfarktus – nagyon gyakori előfordulásuak. Valójában a becslések szerint minden 40 másodpercre jut egy szívinfarktus.

Vannak akiknél jelentkeznek a szívinfarktus tünetei a bekövetkezés elött, míg másoknál a szívinfarktus jelei nem mutatkoznak.

A szívinfarktus súlyos és éltveszélyes vészhelyzet. Azonnal forduljon orvoshoz amennyiben önnek vagy ismerősének olyan tünetei vannak, amelyek szívrohamot jelezhetnek.

Szívroham okai

Néhány szívbetegség okozhat szívrohamot. Az egyik leggyakoribb ok az artériák plakk-felhalmozódása (ateroszklerózis), amely megakadályozza a vér szívizomba jutását. A szívrohamokat vérrögök vagy elszakadt erek is okozhatják. Ritkábban a szívrohamot az erek görcse okozza.

A szívinfarktus tünetei

 • mellkasi fájdalom
 • felsőtest fájdalom
 • fokozott izzadás
 • hányinger
 • fáradtság
 • szédülés
 • légzési nehézség

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus tünetei sokkal szerteágazóbbak lehetnek, és különbözhetnek férfiak és nők között.

A szívroham okai

Számos ok miatt következhet be szívinfarktus. Van néhány tényező, amelyen nem tud változtatni, mint például az életkor és a család története. Továbbá vannak okok, amelyeken az életvitelével tudja csökkenteni a szivinfarktus bekövetkezésének az esélyét.

A kockázati tényezők, amelyeken nem változtathat

– Kor: amennyiben 65 évesnél idősebb, akkor nagyobb a kockázata a szívrohamnak.
– Nem: a férfiaknál nagyobbak a kockázati tényezők, mint a nőknél.
– Családi öröklődés: ha családi kórtörténetében szívbetegség, magas vérnyomás, elhízás vagy cukorbetegség van, akkor nagyobb a kockázata önnél is.

A szívinfarktus módosítható kockázati tényezői

– dohányzás
– magas koleszterinszint
– elhízottság
– testmozgás hiánya
diéta és alkoholfogyasztás
– stressz

Szívinfarktus dignosztizálása

A szívinfarktus dignosztizálása az orvos feladata, miután fizikai vizsgálatot végeztek és áttekintették kórtörténetét. Orvosa valószínűleg elektrokardiogramot (EKG) végez a szív elektromos aktivitásának figyelemmel kísérésére. Továbbá a vérképet is ellenőrzik, vagy végeznek más vizsgálatokat, hogy lássák, vannak-e bizonyítékok a szívizom károsodására.

Vizsgálatok és kezelések

Ha az orvos szívrohamot diagnosztizál, akkor az okától függően különféle vizsgálatok és kezelések alkalmazásával bizonyosodik meg róla. Az egyik ilyen kezelés a szív katéterezése lehet. Ez egy szonda, amelyet egy puha, rugalmas csövön keresztül, az úgynevezett katéteren keresztül helyeznek be az erekbe. Lehetővé teszi az orvosnak, hogy megnézze azokat a területeket, ahol plakk képződhetett. Festéket is befecskendezhetnek az artériákba a katéteren keresztül, és röntgenfelvételt készíthetnek, hogy lássák, hogyan folyik a vér, valamint megtekinthetik az esetleges elzáródásokat.

Ha szívrohama volt, az orvos különféle lehetőségeket javasolhat a kezelésre. Az eljárások enyhíthetik a fájdalmat és megakadályozhatják az újabb szívroham bekövetkezését.

A közös eljárások a következők

– Angioplasztika. Az angioplasztika egy lufi segítségével vagy a plakk felépülésének eltávolításával nyitja meg az elzáródott artériát.
– Stent. A sztent egy dróthálós cső, amelyet az artériába helyeznek egy bizonyos közös eljárások szerint, hogy az angioplasztika után nyitva maradjon.
– Szív bypass műtét. A bypass műtét, az orvos átirányítja a vér áramlását az elzáródás körül.
– Szívbillentyű-műtét. A szeleppótló műtét során szivárgó szelepeit kicserélik, hogy segítsék a szívpumpa működését.
– Pacemaker. A pacemaker a bőr alá ültetett elektromos eszköz. Úgy tervezték, hogy segítse a szívet a normális ritmus fenntartásában.
– Szívátültetés. A transzplantációt csak súlyos esetekben végzik, amikor a szívroham maradandó szöveti elhalást okozott a szívben.

Szívroham kezelése gyógyszerekkel

 • Gyógyszerek a vérrögök feloldásához, melyek a szívroham kezelése esetén az elsődleges gyógyszerek.
 • Vérlemezke-gátlók és véralvadásgátlók, más néven vérhígítók.
 • Fájdalomcsillapítók.
 • Nitroglicerin.
 • Vérnyomáscsökkentő gyógyszer.

Alternatív kezelések

Az alternatív kezelések és az életmód megváltoztatása javíthatja a szív egészségét és csökkentheti a szívroham kockázatát. Az egészséges étrend és az életmód elengedhetetlen az egészséges szív fenntartásához.

Megelőzés

Bár sok olyan kockázati tényező van, amely nem áll rendelkezésre, mégis néhány alapvető lépést megtehet megelőzés végett, és a szív egészségének megőrzéséhez. A dohányzás a szívbetegségek egyik fő oka. A dohányzásról való leszokás csökkentheti a szívroham kockázatát. Az egészséges táplálkozás fenntartása, a testmozgás és az alkoholfogyasztás korlátozása további fontos módszer a kockázat csökkentésére.

Ha cukorbetegségben szenved, mindenképpen vegye be a gyógyszereket, és rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét. Ha szívbetegsége van, szorosan működjön együtt orvosával és vegye be a gyógyszerét. Beszéljen orvosával, ha aggályai vannak a szívroham kockázatával kapcsolatban.