zsemle kalória

Zsemle kalória tartalma és tápanyag összetétele

A normál fehér lisztből készült vizes zsemle kalória tartalma nagy részét a szénhidrát teszi ki. A Glikémiás indexe 73, ami igen magasnak számít, így fogyókúrázok számára kifejezetten nem ajánlott.

1db (55g) zsemle kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Rost
Kalória
5,1g
31,6g
0g
0g
1,2g
152

A zsemle ásványi anyag és vitamin tartalma

Más élelmiszerekhez, például gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest a zsemle viszonylag kevés esszenciális tápanyagot tartalmaz. Elég magas a zsemle kalória- és szénhidráttartalma, de kevés benne a fehérje, a zsír, a rost, a vitamin és az ásványi anyag.

A tápanyagprofil azonban nagymértékben eltérhet a különböző típusú zsemlék között. Például a teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle nagyobb rosttartalommal büszkélkedhet, míg a csírázott gabona béta-karotinban, valamint E- és C-vitaminban gazdagabb.

Glutént tartalmaz

A búzából készült termékek, mint amilyen a kenyér és a zsemle, glutént tartalmaznak, mely egy speciális fehérje. Ez elősegíti a tészta kelését és rugalmas textúrát kölcsönöz neki. Bár a legtöbb ember könnyen megemészti a glutént, néhányan nem jól tolerálják. Ők a glutén érzékenyek és ezért náluk olyan problémákat okozhat az ilyen termékek fogyasztása, mint a puffadás, a hasmenés és a gyomorfájdalom. Ezeknek az egyéneknek a búzakenyeret teljesen el kell kerülni a negatív mellékhatások megelőzése érdekében.

Magas szénhidráttartalmú

A zsemle kalória tartalma, a magas szénhidráttartalma miatt jelentős. A szervezet a szénhidrátokat glükózra bontja, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet.

A magas szénhidráttartalmú étrendek a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nagyobb kockázatával is összefüggésbe hozhatók. Ezek olyan egészségügyi állapotok, amelyek növelik a szívbetegségek kockázatát.

Azonban bizonyos fajták, mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, magas rosttartalmúak, ami lassíthatja a cukor felszívódását a véráramban, és segít stabilizálni a vércukorszintet.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a rostbevitel növelése csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, táplálja a hasznos bélbaktériumokat, és növeli a széklet gyakoriságát a rendszeresség elősegítése érdekében.

Antinutrienseket tartalmazhat

A gabonafélék jellemzően antitápanyagokat tartalmaznak. Ezek olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a szervezet bizonyos ásványi anyagok bevitelét. Különösen a gabonák rendelkeznek magas fitinsav tartalommal, mely egy olyan típusú molekula, amely vashoz, cinkhez, magnéziumhoz és kalciumhoz kötődik, és megakadályozza azok felszívódását.

Bár a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű zsemle tápanyagprofilja gazdagabb lehet, viszont több antinutrienst tartalmaz. A legtöbb embernek, aki változatos és egészséges étrendet követ, az antinutriensek miatt nem kell aggódniuk. Azonban a vegánok, vegetáriánusok és azok számára, akik étrendjüket gabonafélékre és hüvelyesekre alapozzák, az antinutriensek súlyos táplálkozási hiányokhoz vezethetnek.

A szemek áztatása és csíráztatása sütés előtt, egyszerű és hatékony módszer az antinutriens tartalom csökkentésére és a tápanyagok felszívódásának fokozására.