A normál fehér lisztből készült vizes zsemle kalória tartalma nagy részét a szénhidrát teszi ki. A Glikémiás indexe 73, ami igen magasnak számít, így fogyókúrázok számára kifejezetten nem ajánlott.
1db (55g) zsemle kalória és tápanyag összetétele
A zsemle ásványi anyag és vitamin tartalma
Más élelmiszerekhez, például gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest a zsemle viszonylag kevés esszenciális tápanyagot tartalmaz. Elég magas a zsemle kalória- és szénhidráttartalma, de kevés benne a fehérje, a zsír, a rost, a vitamin és az ásványi anyag.
A tápanyagprofil azonban nagymértékben eltérhet a különböző típusú zsemlék között. Például a teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle nagyobb rosttartalommal büszkélkedhet, míg a csírázott gabona béta-karotinban, valamint E- és C-vitaminban gazdagabb.
Glutént tartalmaz
A búzából készült termékek, mint amilyen a kenyér és a zsemle, glutént tartalmaznak, mely egy speciális fehérje. Ez elősegíti a tészta kelését és rugalmas textúrát kölcsönöz neki. Bár a legtöbb ember könnyen megemészti a glutént, néhányan nem jól tolerálják. Ők a glutén érzékenyek és ezért náluk olyan problémákat okozhat az ilyen termékek fogyasztása, mint a puffadás, a hasmenés és a gyomorfájdalom. Ezeknek az egyéneknek a búzakenyeret teljesen el kell kerülni a negatív mellékhatások megelőzése érdekében.
Magas szénhidráttartalmú
A zsemle kalória tartalma, a magas szénhidráttartalma miatt jelentős. A szervezet a szénhidrátokat glükózra bontja, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet.
A magas szénhidráttartalmú étrendek a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nagyobb kockázatával is összefüggésbe hozhatók. Ezek olyan egészségügyi állapotok, amelyek növelik a szívbetegségek kockázatát.
Azonban bizonyos fajták, mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, magas rosttartalmúak, ami lassíthatja a cukor felszívódását a véráramban, és segít stabilizálni a vércukorszintet.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a rostbevitel növelése csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, táplálja a hasznos bélbaktériumokat, és növeli a széklet gyakoriságát a rendszeresség elősegítése érdekében.
Antinutrienseket tartalmazhat
A gabonafélék jellemzően antitápanyagokat tartalmaznak. Ezek olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a szervezet bizonyos ásványi anyagok bevitelét. Különösen a gabonák rendelkeznek magas fitinsav tartalommal, mely egy olyan típusú molekula, amely vashoz, cinkhez, magnéziumhoz és kalciumhoz kötődik, és megakadályozza azok felszívódását.
Bár a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű zsemle tápanyagprofilja gazdagabb lehet, viszont több antinutrienst tartalmaz. A legtöbb embernek, aki változatos és egészséges étrendet követ, az antinutriensek miatt nem kell aggódniuk. Azonban a vegánok, vegetáriánusok és azok számára, akik étrendjüket gabonafélékre és hüvelyesekre alapozzák, az antinutriensek súlyos táplálkozási hiányokhoz vezethetnek.
A szemek áztatása és csíráztatása sütés előtt, egyszerű és hatékony módszer az antinutriens tartalom csökkentésére és a tápanyagok felszívódásának fokozására.