gluténérzékenység

Gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység tünetei rengeteg ember napjait keserítik meg. Ez egy nagyon gyakori egészségügyi probléma, mely nem gyógyítható, csak gluténmentes táplálkozással tünetmentes állapotot lehet előidézni. A glutén a búzában, az árpában, a rozsban és a hasonló gabonafélékben található természetes fehérje, mely ezáltal minden ezekből a termékekből készült készítményben is megtalálható.

Milyen élelmiszer tartalmaz glutént ?

Rozs, búza, tönkölybúza, árpa, bulgur, kamut, alakor, zab (lehet kapni gluténmentes zabot is)

Cöliákia

A cöliákia betegség a glutén intolerancia legsúlyosabb formája. Ez egy autoimmun betegség, amely a lakosság kb. 1% -át érinti és az emésztőrendszer károsodásához vezethet. A glutén intolerancia mindkét formája elterjedt tüneteket okozhat, amelyek közül soknak semmi köze nincs az emésztéshez.

A gluténérzékenység tünetei

Puffadás

Bár a gyomor vagy a has puffadás nagyon gyakori és sok más betegséggel is kapcsolatba hozható, de előfordulhat a gluténérzékenység tüneteként is. Valójában a puffadtság az egyik leggyakoribb panasz az embereknél, akik érzékenyek vagy intoleránsak a gluténra. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek a 87% -a, akiknél feltételezték a gluténérzékenységet, puffadást tapasztaltak.

Hasmenés, székrekedés és büdös széklet

Időnként normális a hasmenés és székrekedés, de a rendszeres előfordulása aggodalomra adhat okot. Ezek szintén a gluténérzékenység tünetei. Érzékenység esetén az allergén fogyasztása után a vékonybélben gyulladás lép fel, ami károsítja a bél nyálkahártyáját és rossz tápanyag felszívódást eredményez, jelentős emésztési zavarokat és rendszeres hasmenést vagy székrekedést okozva. A gluténérzékenység tünetei között a hasmenés az egyik leggyakoribb, melyben a szenvedők több mint 50%-a rendszeresen hasmenést tapasztal, míg kb. 25%-uk székrekedést. Ezenkívül sápadt és rossz illatú ürülékük fordulhat elő a rossz tápanyag felszívódás miatt. A visszatérő hasmenés súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például elektrolitvesztést, kiszáradást és fáradtságot.

Hasi fájdalom

A hasi fájdalom nagyon gyakori, és számos magyarázattal rendelkezik. Ugyanakkor a betegség leggyakoribb tünete. A gluténérzékenységben szenvedők 83%-ának hasi fájdalma és hasi diszkomfort érzése van a fogyasztása után.

Fejfájás

Sok ember időnként fejfájástól vagy migréntől szenved. A migrén gyakori állapot, a nyugati népesség 10–12%-ánál tapasztalható rendszeresen. Érdekes módon, a tanulmányok kimutatták, hogy a glutén-intolerancia egyének hajlamosabbak a migrénre, mint mások. Ha rendszeresen fejfájás vagy migrén győtri észlelhető ok nélkül, akkor érzékeny lehet a gluténre.

Fáradtság

A fáradtság nagyon gyakori, általában nem kapcsolódik semmilyen betegséghez. Ha azonban állandóan nagyon fáradtnak érzi magát, akkor meg kell vizsgálnia annak hátterét. A glutén-intoleranciában szenvedő egyének nagyon hajlamosak a fáradtságra, különösen a glutént tartalmazó ételek fogyasztása után. Tanulmányok kimutatták, hogy a glutén-intoleranciában szenvedők 60–82%-a általában fáradtságot tapasztal.

Bőrproblémák

A gluténérzékenység a bőrét is befolyásolhatja. A gyulladásos bőrbetegség, az úgynevezett dermatitis herpetiformis a cöliákia megnyilvánulása a bőrön. Továbbá okozhat a gluténérzékenység pikkelysömört és krónikus csalánkiütést.

gluténérzékenység gyakori tünetei

A depresszió is a gluténérzékenység tünetei közé tartozik

A depresszió a felnőttek mintegy 6%-át érinti évente. A gluténérzékenység tünetei nagyon sokrétűek lehetnek a reménytelenség és szomorúság érzése között. Az emésztőrendszeri problémákkal küzdő emberek úgy tűnik, hogy hajlamosabbak mind szorongásra, mind depresszióra, mint az egészséges egyének. A tünet különösen gyakori azoknál az embereknél, akik gluténérzékenységben szenvednek.

Kóros szerotonin szint

A szerotonin egy neurotranszmitter, amely lehetővé teszi a sejtek kommunikációját. Közismert nevén az egyik “boldogság” hormon. A csökkenő hormonszint a depresszióval hozható összefüggésbe.

A bél mikrobióta változásai

A megnövekedett káros baktériumok mennyisége és a jótékony baktériumok csökkent mennyisége befolyásolhatja a központi idegrendszert, növelve ezzel a depresszió kockázatát.
Több tanulmány kimutatta, hogy a depresszióval küzdő egyének folytatni akarják a gluténmentes étrendet, mert jobban érzik magukat, annak ellenére, hogy emésztési tüneteik nem oldódnak meg.

Megmagyarázhatatlan fogyás

A váratlan súlyváltozás gyakran aggodalomra ad okot. Annak ellenére, hogy különféle okokból származhat, a megmagyarázhatatlan fogyás a nem diagnosztizált gluténérzékenység gyakori mellékhatása. A súlycsökkenés számos emésztési tünetekkel magyarázható, a rossz tápanyag felszívódással együtt.

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység a leggyakoribb tápanyaghiány a világon és az amerikai nők 5%-ánál jelentkezik. A vashiány olyan tüneteket okoz, mint az alacsony vérmennyiség, fáradtság, légszomj, szédülés, fejfájás, sápadt bőr és gyengeség. A betegség esetén a vékonybélben a tápanyagok felszívódása csökken, ami csökkenti a vas mennyiségének felszívódását az ételekből. A vashiányos vérszegénység lehet a cöliákia első tüneteinek egyike, amelyet orvosa észlelhet. A legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy a vashiány szignifikáns mind a gyermekeknél, mind a felnőttkori betegeknél.

Szorongás

A szorongás az emberek 20–30%-át érintheti világszerte. Ez aggodalom, idegesség, nyugtalanság és izgalom érzésével jár, továbbá a depresszió is igen jelentős mértékben fordul elő. A gluténérzékenységben szenvedő személyek inkább hajlamosak szorongásra és pánikbetegségekre, mint az egészséges egyének. Ezenkívül egy tanulmány kimutatta, hogy az önmagában bejelentett gluténérzékenységgel rendelkező személyek akár 40%-a azt állította, hogy rendszeresen szorongást tapasztal.

Autoimmun rendellenességek

A cöliákia betegség egy autoimmun betegség, amely az immunrendszer támadását okozza az emésztőrendszerben, miután a glutént elfogyasztotta. Érdekes, hogy ennek az autoimmun betegségnek köszönhetően hajlamosabbak lennének más autoimmun betegségekre, például az autoimmun pajzsmirigy betegségre. Ezenkívül az autoimmun pajzsmirigy rendellenességek kockázati tényezői lehetnek az érzelmi és depressziós rendellenességek kialakulásában.

ízületi és izomfájdalom

Számos oka van annak, hogy az emberek ízületi és izomfájdalmakat tapasztalnak. Van egy elmélet, miszerint a cöliákiában szenvedők genetikailag meghatározott túlérzékeny vagy túlságosan ingerlékeny idegrendszerrel rendelkeznek. Ezért alacsonyabb küszöbük lehet az érzékszervi neuronok aktiválásához, amelyek izom- és ízületi fájdalmat okoznak.

Láb vagy kar zsibbadása

A glutén intolerancia másik meglepő tünete a neuropathia, amely a zsibbadást vagy bizsergést okozza a karokban és a lábakban. Ez az állapot gyakori a cukorbetegségben és a B12-vitamin hiányában szenvedő betegek körében. Ezt az alkoholfogyasztás is okozhatja. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a cöliákia és a gluténérzékenységben szenvedő személyeknél nagyobb a kockázata a karok és a lábak zsibbadásának, az egészséges kontrollcsoportokkal összehasonlítva. Noha a pontos ok nem ismert, egyesek ezt a tünetet bizonyos glutén intoleranciával kapcsolatos ellenanyagok jelenlétéhez kapcsolják.

Agyblokk

Az “agyi blokk” vagy “agyi köd” arra az érzésre utal, hogy képtelen egyértelműen gondolkodni. Az emberek feledékenységet, gondolkodási nehézséget, zavaros és mentális fáradtságot írtak le. A „ködös elme” az egyik általános tünete, amely a glutén intoleranciában szenvedő egyének akár 40%-át is érinti. Ezt a tünetet az anyagban lévő bizonyos antitestekre adott reakció okozhatja, de a pontos ok nem ismert.

Mi fogyasztható gluténérzékenység esetén ?

A gluténmentes diétában a zöldségek, gyümölcsök, zsiradékok, növényi olajok, tej- és tejtermékek, a tojás, a húsok fogyaszthatóak, de a már feldolgozott formában megjelenő ezekből a termékekből készült készítményeknél mindenképpen körültekintően meg kell vizsgálni a címkét, hogy valóban nem tartalmaznak e glutént.