Glikémiás index

Glikémiás index GI

A glikémiás index az élelmiszerekhez rendelt érték annak alapján, hogy ezek az élelmiszerek milyen lassan vagy milyen gyorsan növelik a vér glükózszintjét. Azok az élelmiszerek, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI), lassan és folyamatosan szabadítják fel a glükózt. A magas értékű glikémiás indexel rendelkező élelmiszerek gyorsan felszabadítják a glükózt. Az alacsony GI-tartalmú ételek általában elősegítik a fogyást, míg a magas GI-szintű ételek elősegítik az edzés utáni energia visszaszerzést vagy ellensúlyozzák a hypoglikémiát.

Az élelmiszer glikémiás indexét számos tényező befolyásolja, beleértve tápanyag-összetételét, főzési módját, érettségét és a feldolgozás mennyiségét.

A glikémiás index nemcsak hozzájárulhat a tudatos táplálkozáshoz, hanem fokozhatja a fogyást, csökkentheti a vércukorszintet és csökkentheti a koleszterinszintet.

glikémiás index, szénhidrát felszívódás

A hosszú távú futók általában inkább az olyan élelmiszereket részesítik előnyben, melyeknek magas a glikémiás mutatójuk, míg a cukorbetegeknek az alacsony GI-tartalmú ételekre kell koncentrálniuk.
Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedők nem tudnak elegendő mennyiségű inzulint előállítani, a 2. típusú cukorbetegek pedig rezisztensek az inzulinnal szemben. Mindkét típusú cukorbetegség esetén a magas glükóztartalmú ételek gyorsabb felszabadulása a vércukorszint emelkedéséhez vezet.

Annak megértése érdekében, hogy az általuk fogyasztott ételek hogyan befolyásolhatják a vércukorszintjét, itt található egy táblázat, melyben több mint 60 általános élelmiszer GI értéke szerepel.

Glikémiás index táblázat

Megnevezés

Glikémiás index

Spenót
15
Saláta
15
Cukkini
15
Spárga
15
Káposzta
15
Zeller
15
Uborka
15
Retek
15
Brokkoli
15
Kelbimbó
15
Padlizsán
15
Hagyma
15
Paradicsom
15
Karfiol
30
Zöldborsó
40
Sütőtök
50

Megnevezés

Glikémiás index

Sárgarépa
47
Főtt burgonya
58
Édesburgonya
61
Cékla
64
Bugonyapüré
74
Sült burgonya
85
Megnevezés GI
Árpa
25
Teljes kiőrlésű száraztészta (pl. spagetti)
39
Rozskenyér
41
Bulgur
48
Zabpehely
55
Zabkorpa
56
Basmati rizs
58
Hajdina
54
Kukorica
56
Kuszkusz
65
Köles
71
Fehér kenyér
70
Barna rizs
76
Puffasztott rizs
78
Fehér rizs
87
Megnevezés GI
Áfonya
50
Cseresznye
22
Grapefruit
25
Alma
38
Körte
38
Szilva
39
Szőlő
46
Őszibarack
42
Narancs
44
Banán
52
Kivi
53
Mangó
55
Sárgabarack
57
Ananász
59
Papaya
59
Füge
61
Mazsola
64
Sárgadinnye
65
Görögdinnye
71
Eper (málna)
40
Megnevezés GI
Szójabab
18
Lencse
28
Csicseriborsó
28
Vörösbab
28
Vajbab
31
Fehérbab
38
Megnevezés (GI)
Natúr joghurt
14
Zsíros tej
28
Sovány tej
33
Megnevezés Glikémiás index
Gyümölcscukor (fruktóz)
23
Méz
62
Kristálycukor (szacharóz)
68
Szőlőcukor (glükóz)
100