A glikémiás index az élelmiszerekhez rendelt érték annak alapján, hogy ezek az élelmiszerek milyen lassan vagy milyen gyorsan növelik a vér glükózszintjét. Azok az élelmiszerek, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI), lassan és folyamatosan szabadítják fel a glükózt. A magas értékű glikémiás indexel rendelkező élelmiszerek gyorsan felszabadítják a glükózt. Az alacsony GI-tartalmú ételek általában elősegítik a fogyást, míg a magas GI-szintű ételek elősegítik az edzés utáni energia visszaszerzést vagy ellensúlyozzák a hypoglikémiát.
Az élelmiszer glikémiás indexét számos tényező befolyásolja, beleértve tápanyag-összetételét, főzési módját, érettségét és a feldolgozás mennyiségét.
A glikémiás index nemcsak hozzájárulhat a tudatos táplálkozáshoz, hanem fokozhatja a fogyást, csökkentheti a vércukorszintet és csökkentheti a koleszterinszintet.
A hosszú távú futók általában inkább az olyan élelmiszereket részesítik előnyben, melyeknek magas a glikémiás mutatójuk, míg a cukorbetegeknek az alacsony GI-tartalmú ételekre kell koncentrálniuk.
Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedők nem tudnak elegendő mennyiségű inzulint előállítani, a 2. típusú cukorbetegek pedig rezisztensek az inzulinnal szemben. Mindkét típusú cukorbetegség esetén a magas glükóztartalmú ételek gyorsabb felszabadulása a vércukorszint emelkedéséhez vezet.
Annak megértése érdekében, hogy az általuk fogyasztott ételek hogyan befolyásolhatják a vércukorszintjét, itt található egy táblázat, melyben több mint 60 általános élelmiszer GI értéke szerepel.
Glikémiás index táblázat
Megnevezés |
Glikémiás index |
---|---|
Spenót |
15
|
Saláta |
15
|
Cukkini |
15
|
Spárga |
15
|
Káposzta |
15
|
Zeller |
15
|
Uborka |
15
|
Retek |
15
|
Brokkoli |
15
|
Kelbimbó |
15
|
Padlizsán |
15
|
Hagyma |
15
|
Paradicsom |
15
|
Karfiol |
30
|
Zöldborsó |
40
|
Sütőtök |
50
|
Megnevezés |
Glikémiás index |
---|---|
Sárgarépa |
47
|
Főtt burgonya |
58
|
Édesburgonya |
61
|
Cékla |
64
|
Bugonyapüré |
74
|
Sült burgonya |
85
|
Megnevezés | GI |
---|---|
Árpa |
25
|
Teljes kiőrlésű száraztészta (pl. spagetti) |
39
|
Rozskenyér |
41
|
Bulgur |
48
|
Zabpehely |
55
|
Zabkorpa |
56
|
Basmati rizs |
58
|
Hajdina |
54
|
Kukorica |
56
|
Kuszkusz |
65
|
Köles |
71
|
Fehér kenyér |
70
|
Barna rizs |
76
|
Puffasztott rizs |
78
|
Fehér rizs |
87
|
Megnevezés | GI |
---|---|
Áfonya |
50
|
Cseresznye |
22
|
Grapefruit |
25
|
Alma |
38
|
Körte |
38
|
Szilva |
39
|
Szőlő |
46
|
Őszibarack |
42
|
Narancs |
44
|
Banán |
52
|
Kivi |
53
|
Mangó |
55
|
Sárgabarack |
57
|
Ananász |
59
|
Papaya |
59
|
Füge |
61
|
Mazsola |
64
|
Sárgadinnye |
65
|
Görögdinnye |
71
|
Eper (málna) |
40
|
Megnevezés | GI |
---|---|
Szójabab |
18
|
Lencse |
28
|
Csicseriborsó |
28
|
Vörösbab |
28
|
Vajbab |
31
|
Fehérbab |
38
|
Megnevezés | (GI) |
---|---|
Natúr joghurt |
14
|
Zsíros tej |
28
|
Sovány tej |
33
|
Megnevezés | Glikémiás index |
---|---|
Gyümölcscukor (fruktóz) |
23
|
Méz |
62
|
Kristálycukor (szacharóz) |
68
|
Szőlőcukor (glükóz) |
100
|