C-vitamin túladagolás

C-vitamin túladagolás tünetei és hatásai

Mindig megjelenő visszatérő kérdés a C-vitamin túladagolás. Amennyiben bármit túlzásba viszünk, nemkívánatos mellékhatásokat okozhat. Nincs ez máshogy ebben az esetében sem. A súlyos C-vitamin túladagolás azonban ritka és valószínűtlen. A legfontosabb az, hogy megismerje a napi egyéni szükségletét.

A táplálék kiegészítős marketing szakemberek kicsit túlpörögnek a hideg és influenza szezonban, olyan termékeket reklámozva, amelyek ígéretet tesznek arra, hogy csökkentik a megbetegedések esélyeit. A C-vitamin a legismertebb, leginkább hozzáférhető antioxidánsok közé tartozik, amely segíthet megelőzni a megbetegedéseket.

Az aszkorbinsavnak is nevezett C-vitamin egyike a sok vízben oldódó tápanyagnak, amelyek természetesen megtalálhatóak a gyümölcsökben és zöldségekben. Sokan étrend-kiegészítőket is szednek annak biztosítása érdekében, hogy eleget juttassanak a szervezetükbe belőle. Ez aggodalomra adhat okot a véletlen túladagolás valószínűsége miatt.

Napi szükséglet a C-vitaminból

Az orvostudományi intézetek referenciaértékek sorozatát dolgozták ki az ajánlott napi vitamin bevitellel kapcsolatban. Ezek az iránymutatások, az ajánlott étrendi adag (RDA) néven váltak ismertté, mely korra és nemre való tekintettel kerültek megállapításra:

 • 1-4 éves gyerekeknek 15mg
 • 5-9 éves gyerekeknek 25mg
 • serdülőknek 60mg
 • felnőtt nőknek 75mg
 • felnőtt férfiaknak és terhes nőknek 90mg
 • szoptató nőknek 120mg

Fogyasztásának hatásai

A C-vitamin hatása az egész emberi szervezetre kiterjed, mely egyfajta antioxidáns. Segít megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek károsítják és elpusztítják az egyébként egészséges sejteket. Ebből a szempontból a tápanyag elegendő bevitele csak az egyik módja annak, hogy támogassa szervezete természetes védekezőképességét a betegségek ellen. Így nyerte el hírnevét vírusellenes vitaminként.

Segít növelni a vas felszívódását is, ami elengedhetetlen a növekedéshez és a test általános működéséhez. A C-vitamin hiánya potenciálisan halálos állapothoz vezethet, amelyet skorbutnak neveznek.

A narancs és a citrom talán a legismertebb C-vitamin-forrás, de több más élelmiszer is tartalmaz rengeteget belőle:

 • paprika
 • brokkoli
 • dinnye
 • grapefruit
 • kiwi
 • krumpli
 • eper
 • paradicsom

Aki sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, annak nagy valószínűséggel nincs szüksége C-vitamin pótlásra. Valójában a fentebb felsorolt ételek bármelyikének egyetlen adagja megközelíti a napi felnőtteknek megállapított kvótát.

C-vitamin hatásai

C-vitamin túladagolás tünetei

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint, egy átlagos felnőtt nő szervezete napi 75 mg C-vitamint igényel, egy átlagos férfi pedig 90 mg-ot. Terhes és szoptató nők esetében az ajánlott mennyiség magasabb. A maximális ajánlott mennyiség vagy felső határa felnőttek számára napi 2000 mg.

A C-vitamin túladagolás nem jár életveszéllyel, de olyan mellékhatásokat tapasztalhat, mint:

A hemokromatózisban szenvedőket a C-vitamin túladagolás veszélye fenyegeti. Ez az állapot miatt a szervezet túlzott mennyiségű vasat tárol, amit súlyosbít a túl sok C-vitamin bevétele, ami a testszövet károsodásához vezethet.

A C-vitamin kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel is. Ez különösen igaz a szívbetegségek és a rák elleni gyógyszerekre. Kiegészítő szedése előtt ajánlott konzultálni a háziorvossal.

Egyéb módszerek az immunrendszer erősítésére

A táplálék kiegészítő gyártók próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a vitamin közvetlenül megakadályozza a megfázást és előnyös hatással bír az immunrendszer erősítésére az influenza vírusokkal szemben. Ennek ellenére, meggyőző tudományos bizonyítékokkal nem tudják alátámasztani ezt az állítást. Valójában a Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Orvostudományi Központ szerint ezeknek a költséges kiegészítőknek a szedése csak kismértékben csökkenti a megfázás időtartamát. Ezenkívül a C-vitamin szedése a betegség után egyáltalán nem segít a felépülésben.

Már csak a pénz megtakarítás végett is érdemesebb gondoskodni arról, hogy a napi egészséges étrend elegendő c-vitamint tartalmazzon. Más egészségügyi megelőző intézkedésekhez hasonlóan a megfázás és az influenza vírusok elleni védekezés legjobb módja, ha mindenki vigyáz magára. Ezt a következőképpen teheti meg:

 • megfelelő minőségű alvás minden este;
 • rendszeres testmozgás;
 • tápláló és egészséges ételek fogyasztása;
 • tartózkodás a túlzott koffein- és alkohol fogyasztástól.