magnézium hiány tünetei és jelei

Magnézium hiány tünetei, jelei és okai

A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag az emberi szervezet számára. Az idegrendszer működésében és a csontok felépítésében van jelentős szerepe. A magnézium hiány tünetei lehetnek a rángások, remegések, izomgörcsök és még sok más egészségügyi problémát okozhat.

Jelen állás szerint kijelenthető, hogy aki nem szed magnéziumot, annak hiánya van belőle, mivel korunk velejárója a stressz, fokozott fizikai terhelés, gyógyszerek. A magnézium hiány, más néven hypomagnesemia, gyakran figyelmen kívül hagyják az egészségügyi problémáknál.

Bizonyos esetekben a hiányosságokat alul diagnosztizálhatják, mivel a magnézium hiány tünetei általában csak akkor jelennek meg, ha a magnézium szintje súlyosan alacsony lesz. A magnézium hiány okai változatosak. Ezek a nem megfelelő étrendi beviteltől a bélbetegségekig terjedhetnek. A magnéziumvesztéssel járó egészségügyi problémák közé tartozik a cukorbetegség, a gyenge felszívódás, a krónikus hasmenés, a lisztérzékenység és az éhes csont szindróma. Az alkoholisták is fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A magnézium hiány tünetei

Ezen ásványi anyag hiányának igen szerteágazóak lehetnek a tünetei és jelei, melyekez az alábbiakban részletesen ismertetünk.

Izomrángások és görcsök

A rángások, remegés és izomgörcsök a magnéziumhiány jelei. Legrosszabb esetekben a hiány akár rohamokat vagy görcsöket is okozhat. A tudósok úgy vélik, hogy ezeket a tüneteket az idegsejtekbe áramló nagyobb kalcium okozza, amely túlzottan izgatja vagy hiperstimulálja az izomidegeket. Míg a kiegészítők enyhíthetik az izomrángásokat és a görcsöket a hiányos egyéneknél, egy áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a magnézium- kiegészítők nem hatékony kezelés az idősebb felnőttek izomgörcseiben. További vizsgálatokra van szükség más csoportokban. Ne feledje, hogy az akaratlan izomrángásoknak számos más oka lehet. Például stressz vagy túl sok koffein okozhatja őket. Lehetnek egyes gyógyszerek mellékhatásai vagy egy neurológiai betegség tünetei is, például neuromyotonia vagy motoros neuron betegség. Míg az alkalmi rángások normálisak, a tünetek fennállása esetén keresse fel orvosát.

Mentális zavarok

A magnézium hiány másik lehetséges következménye a mentális rendellenességek. Ide tartozik az apátia, amelyet mentális zsibbadás vagy érzelemhiány jellemez. A súlyosbodott hiány akár delíriumhoz és kómához is vezethet. Ezenkívül a megfigyelési vizsgálatok az alacsony magnéziumszintet a depresszió fokozott kockázatával társították. A tudósok azt is feltételezték, hogy a magnéziumhiány elősegítheti a szorongást, de nincs közvetlen bizonyíték. Egy áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a magnézium-kiegészítők a szorongásos rendellenességekben szenvedők egy részének kedvezhetnek , de a bizonyítékok minősége gyenge. Minőségi tanulmányokra van szükség, mielőtt bármilyen következtetést levonhatnánk. Röviden, úgy tűnik, hogy a magnézium hiánya idegi diszfunkciókat okozhat, és egyes embereknél elősegítheti a mentális problémákat.

Csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlása, illetve csökkenése, mely sorozatos csonttöréssel jár. Az osteoporosis kialakulásának kockázatát számos tényező befolyásolja. Ide tartozik az időskor, a testmozgás hiánya, valamint a D- és K-vitamin hiánya. Érdekes módon a magnéziumhiány az osteoporosis kockázati tényezője is. A hiány gyengítheti a csontokat, de csökkenti a vér kalciumszintjét is, amely a csontok fő építőköve. Patkányokon végzett vizsgálatok megerősítik, hogy az étrendi magnézium kimerülés csökkent csonttömeget eredményez. Bár ilyen kísérleteket nem végeztek embereknél, a vizsgálatok a gyenge magnézium-bevitelt alacsonyabb csont ásványi sűrűséggel.

Fáradtság és izomgyengeség

A fáradtság, a testi vagy szellemi kimerültséggel vagy gyengeséggel jellemezhető állapot a magnéziumhiány másik tünete. Ne feledje, hogy időről időre mindenki elfárad. Jellemzően ez egyszerűen azt jelenti, hogy pihenni kell. A súlyos vagy tartós fáradtság azonban egészségügyi probléma jele lehet. Mivel a fáradtság nem specifikus tünet, okát lehetetlen azonosítani, kivéve, ha más tünetek kísérik. A magnézium hiány másik, specifikusabb jele az izomgyengeség, más néven myasthenia. A tudósok úgy vélik, hogy a gyengeséget az izomsejtek káliumvesztesége okozza, ami a magnézium hiánnyal járó állapot. Ezért a magnéziumhiány a fáradtság vagy gyengeség egyik lehetséges oka.

Magas vérnyomás

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a magnéziumhiány növelheti a vérnyomást és elősegítheti a magas vérnyomást, amely a szívbetegségek erős kockázati tényezője. Míg az embereknél nincs közvetlen bizonyíték, számos megfigyelési tanulmány azt sugallja, hogy az alacsony magnéziumszint vagy a rossz étrendi bevitel emelheti a vérnyomást. A magnézium előnyeinek legerősebb bizonyítéka kontrollált vizsgálatokból származik. Számos értékelés arra a következtetésre jutott, hogy a magnézium-kiegészítők csökkenthetik a vérnyomást, különösen a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél. Leegyszerűsítve: a magnéziumhiány növelheti a vérnyomást, ami viszont növeli a szívbetegségek kockázatát. Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a szerepét teljesen meg lehetne érteni.

Asztma

Magnézium hiányt néha súlyos asztmában szenvedő betegeknél észlelnek. Ezenkívül a magnéziumszint általában alacsonyabb az asztmás betegeknél, mint az egészséges embereknél. A kutatók úgy vélik, hogy a magnézium hiánya a kalcium felhalmozódását okozhatja a tüdő légutakat bélelő izmokban. Ez a légutak összehúzódását okozza, ami megnehezíti a légzést. Érdekes módon néha magnézium-szulfátot tartalmazó inhalátort adnak súlyos asztmában szenvedő embereknek, hogy ellazuljanak és kibővítsék a légutakat. Az életveszélyes tünetekkel küzdők számára az injekció az előnyös szállítási mód.

Szabálytalan szívverés

A magnéziumhiány legsúlyosabb tünetei közé tartozik a szívritmuszavar vagy a szabálytalan szívverés. Az aritmia tünetei a legtöbb esetben enyhék. Gyakran nincsenek tünetei. Néhány embernél azonban szívdobogást okozhat, amely szünet a szívverés között. Az aritmia egyéb lehetséges tünetei: szédülés, légszomj, mellkasi fájdalom vagy ájulás. A legsúlyosabb esetekben az aritmia növelheti a stroke vagy a szívelégtelenség kockázatát. A tudósok úgy vélik, hogy a káliumszint egyensúlyhiánya lehet a szívizom sejtjein belül és kívül, ez a magnéziumhiánnyal járó állapot. Néhány pangásos szívelégtelenségben és aritmiában szenvedő betegek magnéziumszintje alacsonyabb, mint egészséges embereknél. Ezeknek a betegeknek a magnézium injekcióval történő kezelése jelentősen javította szívműködésüket.

Magnézium források

Széles körben megtalálható mind a növényekben, mind az állati eredetű élelmiszerekben. A leggazdagabb források a magok és a diófélék, de a teljes kiőrlésű gabona, a bab és a leveles zöldségfélék is viszonylag gazdag magnézium források.

Az alábbiakban a legjobb források (100g) magnéziumtartalma található:

  • Mandula: 270mg
  • Tökmag: 262mg
  • Étcsokoládé: 176mg
  • Földimogyoró: 168mg
  • Popcorn: 151mg

Például 50 gramm mandula biztosítja a magnézium napi RDI 33%-át.

További jelentős források a lenmag, a napraforgómag, a chia mag, a kakaó, a kávé, a kesudió, a mogyoró és a zab. A magnéziumot sokféle müzlihez és más feldolgozott élelmiszerekhez is adják.

Ha olyan egészségügyi rendellenessége van, amely magnéziumvesztést okoz a szervezetében, például cukorbetegség, győződjön meg arról, hogy sok magnéziumban gazdag ételt fogyaszt, vagy elég kiegészítőket szed.