A reflux (GERD) akkor fordul elő, ha a gyomorból a nyelőcsőbe a sav visszaáramlik. Ha ez bekövetkezik, akkor komplikációkat, többnyire savas tüneteket és gyomorégést okozhat.
Speciális reflux étrend alkalmazásával enyhíthetők a panaszok, de a helyes táplálkozási szokások azonban önmagukban legtöbbször nem oldják meg a problémát, csupán a megfelelő gyógyterápia kiegészítőjeként járulnak hozzá a panaszmentességhez.
Az elfogyasztott ételek befolyásolják a gyomor által termelt sav mennyiségét. A megfelelő típusú reflux étrend kulcsfontosságú a reflux betegség krónikus formájának kezelésében.
Fogyasztható ételek reflux étrend esetén
A reflux tünetei abból adódhatnak, hogy a gyomorsav feljút a nyelőcsőbe, és irritációt, fájdalmat okoz. Ha túl sok a gyomorsava, beépítheti a reflux étrendet tartalmazó recepteket és ételeket a savas reflux tüneteinek kezelésére.
Zöldségek
A zöldségfélékben természetesen alacsony a zsír- és cukorszint, és segítenek csökkenteni a gyomorsavat. Jó lehetőség a zöldbab, a brokkoli, a spárga, a karfiol, a leveles zöldség, a burgonya és az uborka.
Zabpehely
A zabpehely sokak reggeli kedvence, teljes kiőrlésű és kiváló rostforrás. A magas rosttartalmú étrendet a savas reflux alacsonyabb kockázatával kapcsolják össze. Egyéb rost opciók a teljes kiőrlésű kenyerek és a teljes kiőrlésű rizs.
Gyömbér
A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és természetes gyógymód gyomorégés és más gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére. Hozzáadhat reszelt vagy szeletelt gyömbérgyökeret a receptekhez a tünetek enyhítésére.
Nem citrusfélék
A nem citrusfélék, beleértve a dinnyét, a banánt, az almát és a körtét, kevésbé valószínű, hogy kiváltják a GERD tüneteit, mint a savas gyümölcsök.
Tojásfehérje
A tojásfehérje jó lehetőség. Maradjon távol a tojássárgájától, amely magas zsírtartalmú, és GERD tüneteket válthat ki.
Sovány húsok és tenger gyümölcsei
A sovány húsok, például csirke, pulyka, hal és tenger gyümölcsei, alacsony zsírtartalmúak és csökkentik a savas reflux tüneteit. Próbálja meg grillezve, roston sütve, sütve vagy buggyantva és jegyezze fel a tüneteket.
Egészséges zsírok
Az egészséges zsírok forrása az avokádó, dió, lenmag, olívaolaj, szezámolaj, napraforgóolaj és szőlőmagolaj. Csökkentse a telített zsírok és transzzsírok bevitelét, és cserélje le ezeket az egészségesebb telítetlen zsírokat.
A kiváltó okok megkeresése
A gyomorégés a savas reflux és a GERD gyakori tünete. Teljes étkezés vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után égő érzés alakulhat ki a gyomrában vagy a mellkasban. A reflux hányást is okozhat, amikor a sav bekerül a nyelőcsőbe.
Az egyes kiváltó okok azonosításához a reflux étrend részeként vezessen étkezési naplót, és jegyezze fel a következőket
- milyen ételeket eszik
- milyen tüneteket tapasztal
- milyen napszakban eszik
Vezesse a reflux étrend naplót legalább egy hétig. Hasznos, ha hosszabb ideig követi nyomon az étkezését, amennyiben változik az étrendje. A napló segítségével meghatározhatja azokat az ételeket és italokat, amelyek befolyásolják a refluxot.
Ezenkívül az itt található étrendek és táplálkozási tanácsok kiindulópontot jelentenek az étkezés tervezéséhez. Használja ezt az útmutatót az étkezési naplóval és az orvos ajánlásaival együtt. A cél a reflux tüneteinek minimalizálása.
Sok gyomorsavat okozó ételek
Bár az orvosok vitatják, hogy mely élelmiszerek okozzák valójában a reflux tüneteit, kimutatták, hogy bizonyos élelmiszerek sok ember számára problémát okoznak. A tünetek kezelése érdekében kezdheti azzal, hogy kizárja az étrendből a következő ételeket.
Nagy zsírtartalmú ételek
A sült és zsíros ételek ellazíthatják a nyelőcső záróizmát, lehetővé téve, hogy több gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe. Ezek az élelmiszerek késleltetik a gyomor kiürülését is. Ezek fogyasztása nagyobb kockázatot jelent a reflux tüneteire nézve, így a napi teljes zsírbevitel csökkentése segíthet.
A következő élelmiszereket mindenképpen kerülje el a reflux étrend esetén
- hasábburgonya és hagymakarikák
- teljes zsírtartalmú tejtermékek, például vaj, teljes tej, szokásos sajt és tejföl
- zsíros vagy sült marhahús, sertés vagy bárány darabjai
- szalonna, zsíros sonkák
- tejszínes szószok, mártások és krémes salátaöntetek
- desszertek, például fagylalt és burgonya chips
- olajban sült ételek
Citrusfélék és a paradicsom
A züldségek és gyümölcsök nagyon fontosak az egészséges étrendben. Bizonyos gyümölcsök azonban kiválthatják vagy súlyosbíthatják a reflux tüneteit, különösen a nagyon savas gyümölcsök. Ha gyakran fordul elő savas reflux, akkor csökkentenie vagy ki kell hagynia a következő ételek fogyasztását:
- paradicsom
- narancs
- grapefruit
- citrom
- limes
- ananász
Csokoládé
A csokoládé metilxantin tartalmaz, amiről kimutatták, hogy ellazítja a nyelőcső záróizmát és ezáltal fokozza a refluxot.
Fokhagyma, hagyma és fűszeres ételek
A fűszeres ételek, például a hagyma és a fokhagyma, sok embernél kiválthatják a gyomorégést.
Életmódváltás a reflux étrend mellett
A reflux tüneteinek étrenddel és táplálkozással történő szabályozása mellett, életmódváltással is csökkentheti a tüneteket.
- Vegyen antacidokat és más gyógyszereket, amelyek csökkentik a savtermelést.
- Tartsa fent az egészséges testsúlyt
- Ne dohányozzon
- Ne egyen túl sokat egyszerre
- Étkezés után két órán belül ne feküdjön le
- Kerülje a szoros ruházatot
- Amennyiben ülő munkát véget, húzza ki magát, hogy csökkenjen a hasűri nyomás
- Nővelje a párnája magsságát, hogy csökkentse a reflux tüneteit alvás közben.