szőlőmag szőlőmagolaj

A szőlőmag és szőlőmagolaj fogyasztásának előnyei

A szőlő egy népszerű gyümölcs, amelyet sok ember lédússága miatt szeret. Ez a cikk megvizsgálja, hogy a szőlőmag és a szőlőmagolaj biztonságos-e, valamint hogy vannak-e fogyasztásuknak kockázatai vagy előnyei.

A legtöbb élelmiszerboltban megtalálható mag nélküli szőlő, de a többség magot tartalmaz. Hasonlóan a többi kultúrához, a mag nélküli szőlőt is magokból termesztik, bár egy genetikai mutáció eredménye, amely megakadályozza a kemény mag külső kialakulását. Szőlőjüket a vágás nevű módszerrel nevelik, amely hasonló a klónozáshoz és nem igényel magokat.

Biztonságos a szőlőmag fogyasztása?

A mag kicsi, ropogós, körte alakú, amely a magvas szőlő közepén található. A szőlő belsejében egy vagy több mag lehet. Vannak, akik szerint a szőlőmagnak keserű íze van. Bár lehet, hogy nem a legfinomabbak, ártalmatlanok a legtöbb ember számára.

Valójában az őrölt szőlőmagokból szőlőmagolaj és szőlőmag kivonat készül, amelyek népszerű egészségesnek nevezett élelmiszerekké váltak. Egyes populációk azonban el akarják kerülni a szőlőmag fogyasztását. Egyes kutatások azt találták, hogy a szőlőmag kivonat vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek zavarhatják a vérhígító gyógyszereket, vagy nem biztonságosak a vérzési rendellenességekben szenvedők számára. Ennek ellenére a legtöbb embernek valószínűleg nem áll fenn a kockázata ennek a kölcsönhatásnak, egyszerűen észszerű mennyiségű egész magot fogyasztva. A biztonság érdekében mindig beszéljen orvosával a lehetséges kockázatok megbeszélése érdekében.

A szőlőmag fogyasztásának lehetséges előnyei

A szőlőmag számos növényi vegyületben gazdag, amelyek további egészségügyi előnyöket kínálhat a szőlő fogyasztása során. Például magas a proantocianidinek, antioxidánsokban gazdag polifenol tartalma, amely a növényeknek vörös, kék vagy lila színt ad.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyekről ismert, hogy csökkentik a gyulladást és megvédik a testet az oxidatív stressztől, ami végső soron metabolikus szindrómához és krónikus betegséghez vezethet. A szőlőmagból származó proantocianidinek szintén segíthetnek a duzzanat csökkentésében és a véráramlás javításában. A flavonoidoknak nevezett antioxidánsokban gazdag vegyületek, nevezetesen a galluszsav, a katechin és az epikatechin szintén megtalálhatók a szőlőben, a legnagyobb mennyiségben a magjában. Ezek a flavonoidok szabad gyököket eltávolító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek különösen hasznosak lehetnek az agy számára. Valójában a kutatások azt sugallják, hogy késleltethetik az olyan neurodegeneratív betegségek megjelenését, mint az Alzheimer-kór.

A szőlő tartalmaz melatonint is, amely a szőlő érésével a magokban koncentrálódik leginkább. A melatonin egy olyan hormon, amely szabályozza a cirkadián ritmust. A melatonin bevitele elősegítheti a fáradtságot és az álmosságot, és javíthatja az alvás minőségét. Antioxidánsként is működik, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Szőlőmag kiegészítők

A szőlőmagvakból étrend-kiegészítőket, például szőlőmag kivonatot készítenek, amelyeket sokan vesznek potenciális gyulladáscsökkentő és keringést fokozó tulajdonságaik miatt. A szőlőmag kivonatot úgy állítják elő, hogy a szőlőmagokat ledarálják, miután kivonták a szőlőből, és megszárították. Ez egy koncentrált antioxidáns forrás, ami segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt, lassíthatja az öregedést, és megvédheti Önt a krónikus betegségektől, például bizonyos rákfajtáktól.

A szőlőmag kivonat gallusavat is tartalmaz, egy olyan vegyületet, amelyről egyes állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy gátolja az agy plakképződését, ami neurodegeneratív betegséghez vezethet.

Egész szőlőmag is megvásárolható. Ezeket általában tinktúrák vagy kivonatok készítésére használják, vagy őrölve és hozzáadva a teákhoz, hogy kihasználhassák lehetséges pozitív hatásokat. Néhány ember hányingert vagy gyomorrontást tapasztalhat a szőlőmag kiegészítők miatt, de általában biztonságosnak tekintik, és minimális káros hatásokat jelentettek.

Általában nincs bizonyíték a szőlőmag-kiegészítő terhesség és szoptatás alatti alkalmazásának biztonságosságára vonatkozóan.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük