Tesztoszteron szint növelése természetesen

Tesztoszteron szint növelése természetesen

A tesztoszteron a fő férfi nemi hormon, de kis mennyiségben a szebbik nemben is megtalálható. Ez egy szteroid hormon, amely a férfiak heréiben és a nők petefészkeiben termelődik, továbbá a mellékvesék is termelnek kis mennyiségben. A fiúk pubertás korában a tesztoszteron az egyik fő mozgatórugója a fizikai változásoknak, mint például a megnövekedett izomzat, mélyebb hang és hajnövekedés. A tesztoszteron szint növelése természetes formában kifejezetten fontos, mivel az életkor előrehaladtával mindenkiben jelentősen csökken.

Felnőtteknél az egészséges szint fontos az általános egészségi állapot, a betegségek kockázata, a testösszetétel, a szexuális funkció és szinte minden más szempontjából. Ezenkívül a tesztoszteronszint növelése hetek alatt gyors vitalitás- és izomtömeg növekedést– okozhat. Érdekes módon a női egészségben és a szexuális jólétben is fontos szerepet játszik.

Tesztoszteron szint növelése természetes úton

Eme hormon növelése lehetséges injekció formájában is, melyet kóros tesztoszteron hiány esetén alkalmaznak, vagy testépítők, az izomtömeg növelése céljából. Most viszont a természetes tesztoszteron szint növelése lehetőségeit ismertetjük.

Testmozgás és súlyemelés az egyik legjobb tesztoszteron fokozó

A testmozgás az egyik leghatékonyabb módja számos életmóddal összefüggő betegség megelőzésének. Érdekes módon a tesztoszteronszintet is növelheti.

Egy nagy áttekintő jellegű tanulmány kimutatta, hogy a rendszeresen sportoló emberek tesztoszteronszintje lényegesen magasabb szinten volt. Idős embereknél a testmozgás növeli a tesztoszteron szintet, a reakcióidőt és az erőnlétet. A megnövekedett fizikai aktivitás a fogyókúrás diétánál is sokkal előnyösebb volt a tesztoszteron szint növelése szempontjából.

Az ellenállásos edzés, mint például a súlyemelés és a testépítés, a legjobb gyakorlat a tesztoszteronszint növelésére mind rövid, mind hosszú távon. Amennyiben koffein és a kreatin-monohidrát étrend-kiegészítő fogyasztással is párosítva van, az tovább növelheti a szinteket.

A nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT) is nagyon hatékony lehet, bár valamennyi gyakorlattípusnak működnie kell bizonyos mértékig.

Kiegyensúlyozott étrend

Az elfogyasztott ételek nagy hatással vannak a tesztoszteron szintre, valamint más hormonszintekre. Ezért figyelni kell a kalóriabevitelre és az étrendi stratégiájára. A folyamatos diéta vagy a túlevés megzavarhatja a tesztoszteronszintet.

Elegendő fehérje fogyasztása segíthet fenntartani az egészséges szintet és elősegíti a zsírvesztést, amivel szintén összefüggésbe hozható a tesztoszteron szint növelése. Kutatások szerint a szénhidrátbevitel is szerepet játszik, mivel segíthet optimalizálni a tesztoszteron szintet a súlyzós edzés során.

A főként teljes értékű élelmiszereken alapuló étrend a legjobb, a zsírok, fehérjék és szénhidrátok egészséges egyensúlyával. Ez optimalizálhatja a hosszú távú egészséget és a hormonszintet.

Minimalizálja a stresszt és a kortizolszintet

A kutatások mindig rávilágítanak a hosszú távú stressz veszélyeire, amelyek megemelhetik a kortizol hormon szintjét. Ennek a természetellenes emelkedése gyorsan csökkentheti a tesztoszteronszintet. Ezek a hormonok libikókaszerűen működnek: ahogy az egyik felfelé megy, a másik lejön.

A stressz és a magas kortizolszint növelheti a táplálékfelvételt, a súlygyarapodást és a káros testzsír raktározást a szervek körül. Ezek a változások viszont negatívan befolyásolhatják a tesztoszteron
szintet. Mind az optimális egészség, mind a hormonszint érdekében meg kell próbálni csökkenteni az ismétlődő stresszes helyzeteket az életben.

Meg kell próbálni koncentrálni a rendszeres testmozgásra, a jó alvásra, a nevetésre és a kiegyensúlyozott életmódon alapuló étrendre. Ezek mindegyike csökkentheti a stresszt, javíthatja egészséget és a tesztoszteron szint növelése is komolyan függ tőle.

D-vitamin-szint

Gyorsan a világ egyik legnépszerűbb vitaminjává vált a D-vitamin. Tanulmányokkal bizonyították, hogy különféle egészségügyi előnyökkel jár, és természetes tesztoszteron-fokozóként is működhet. Napi 3000 NE D3-vitamin pótlása csaknem 25%-kal növelte a tesztoszteronszintet.

Fontossága ellenére az ország lakosságának csaknem fele súlyos D-vitamin-hiányban szenved, és még nagyobb százalékuknál az optimális szint alatt van az értéke.

A tesztoszteron szint növelése és a D-vitamin egyéb előnyeinek kihasználása érdekében, ajnnlott napi legalább negyed órán át napsütésnek kitenni a bőrünket.

Egyéb vitamin- és ásványianyag-kiegészítők

Bár a multivitaminok előnyeiről heves vita folyik, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hasznosak lehetnek.

Egy tanulmányban a cink és a B-vitamin-kiegészítők 74%-kal javították a spermium minőségét. A cink emellett növeli a tesztoszteronszintet a sportolóknál és a cinkhiányban szenvedőknél.

Más kísérletek azt is sugallják, hogy az A-, C- és E-vitamin szerepet játszhat a nemi hormonok és a tesztoszteron szintjében, bár ezek a kutatások jelenleg is folynak. A tesztoszteronnal kapcsolatos kutatások szerint a rendelkezésre álló vitaminok és ásványi anyagok közül a D-vitamin és a cink-kiegészítők lehetnek a legjobbak.

Nyugodt, jó minőségű alvás

A minőségi jó alvás ugyanolyan fontos az egészségünk szempontjából, mint a testmozgás és a diéta. Jelentős hatással lehet nem csak az egészségünkre, hanem a tesztoszteron szint növelésére is.

Az ideális alvásmennyiség személyenként változik, de ha csak 5 órát alszunk naponta, az összefüggésbe hozható a tesztoszteronszint 15%-os csökkenésével. Minden további alvási óra után a tesztoszteronszint átlagosan 15%-kal emelkedik.

Bár úgy tűnik, hogy egyesek jól érzik magukat a kevesebb alvással, a kutatások szerint körülbelül 7-10 óra alvás a legjobb a hosszú távú egészség és a tesztoszteron szempontjából.

Sajnos jelen világunkban az alvászavar is rendkívüli számokat produkál a felnőtt lakosság körében, mellyel érdemes idejében foglalkozni és szakemberhez fordulni.

Tesztoszteron szint növelése a természet erejével

Csak néhány természetes tesztoszteron-fokozót támogatnak tudományos vizsgálatok. A legtöbb kutatást magában foglaló gyógynövényt ashwagandának hívják.

A meddő férfiakra gyakorolt ​​hatását vizsgálták, és azt találták, hogy a tesztoszteronszintet 17%-kal, a spermiumok számát pedig 167%-kal növelte átlagosan. Egy másik vizsgálat szerint körülbelül 25%-kal csökkentette a kortizolszintet, ami szintén segítséget nyújthat a tesztoszteron szint növelése folyamán.

A gyömbér kivonat szintén segítségünkre lehet, mely számos egyéb egészségügyi jótékony hatással is rendelkezik. A gyömbérrel kapcsolatos egyik vizsgálatot meddő embereken végezték, mely megállapította, hogy a gyömbér 17%-kal növelheti a tesztoszteronszintet, és növelheti más kulcsfontosságú nemi hormonok szintjét is.

Egészséges életmódot és az ösztrogénszerű vegyületek kerülése

Számos egyéb tényező is befolyásolhatja a hormonszintjét. Az egészséges szexuális élet fontos szerepet játszik a nemi hormonok és a tesztoszteron szintjének szabályozásában.

Az ösztrogénszerű vegyszereknek való nagymértékű kitétel szintén befolyásolhatja a hormon szintet, ezért érdemes minimalizálni a napi expozíciót, a parabéneknek és más, bizonyos típusú műanyagokban található vegyi anyagokkal szemben.

Valószínűleg nem meglepő, hogy a túlzott alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, legyen az orvosi vagy rekreációs cél, szintén csökkentheti a tesztoszteron szintet.

Ezzel szemben a nevetés, a boldogság és a siker javíthatja egészségét és a tesztoszteron szintjét – ezért érdemes rá ügyelni, hogy mindennapi életünk része legyen.