HIIT edzés az otthoni zsírégetésért.

HIIT edzés otthon a hatékony zsírégetéshez

Egyes mozgáskedvelőknek a tökéletes edzés nagy súlyokból, vascsörgésből és közben hosszú pihenőkből áll. De van aki izomnövekedés helyett, rendkívüli állóképességet szeretne elérni. Nos nekik találták ki a HIIT edzés módszerét.

Ha az a célod, hogy javítsd edzettségi szintedet, zsírt égess és izzadj, akkor fel kell gyorsítania a tempót, és néhány kardió elemet kell bekeverni az edzésbe. Az egyik legjobb és legnépszerűbb módja annak, hogy beiktassunk egy kis kardiót anélkül, hogy belépnénk a futópadok és álló kerékpárok unalmas állandó állapotú világába, a nagy intenzitású intervallum edzés alkalmazása.

Azért olyan népszerű, mert a HIIT edzés otthon is végezhető és lehetővé teszi, hogy rengeteg munkát besűrítsünk egy rövidke időbe. Emiatt az edzések hatékonyabbak, gyorsak és nem válnak unalmassá, mint egy kardiógépeken végzett hosszas görcsölés. A HIIT edzések zsírt égetnek, és megnövelik a pulzusszámot, és lehetővé teszik az izomtömeg megtartását. A mozaikszó második szava, az „intenzitás”, mely rendkívüli teljesítmény miatt sokan terminátornak érzik magukat, hogy túléltek egy különösen nehéz edzést.

Időtakarékos kardió megoldás

A HIIT gyors és minden, csak nem unalmas, mivel szigorú munka/pihenés arányának köszönhetően vitathatatlanul a legidőtakarékosabb módja az edzésnek és a kalóriaégetésnek. Kiválthatod ezzel a módszerrel a teljes edzést, vagy alkalmazhatod a kardió helyett.

Bárhogyan is csinálod, a HIIT edzés alapját a brutális intenzitás adja. Amennyiben futásról van szó, végzel egy kőkemény sprintet, olyan intenzitással, ahogy csak bírod, majd pihensz egy megadott ideig, aztán ismét spit következik. A HIIT kapcsán munka/pihenés arány váltakozik, mely sokféle aránnyal megvalósítható.

  • Az aerob erőnlét javítása érdekében: az intervallumok általában 1:1 vagy 1:2 munka/pihenés arányt foglalnak magukban (1:1 = 30 másodperces munka, 30 másodperc pihenés, 1:2 = 30 másodperces munka, 60 másodperc pihenés).
  • Anaerob edzéshez (sportspecifikus tréning az erő és a robbanékonyság érdekében): a pihenő intervallumok gyakran hosszabbak a maximális erőfeszítés érdekében, gyakran legalább 1:5 arányban.

A HIIT edzés kulcsa és előnyei

Ezen módszer működésének kulcsa az intenzitás. A HIIT röviden arról szól, hogy mindent beleadsz, és közel 100 százalékon pörögsz a munka fázisban. Ez persze csak edzett egyénekre vonatkozik.

Ha még teljesen kezdő vagy a testmozgásban, próbáld meg 80% körülire belőni az intenzitást, 15-30 másodperces intervallumok alkalmazásával, maximálisan öt sorozatban. Ez is rendkívül hatékonyan elősegíti a fogyást az ülő populációkban.

Zsírégetés

Folyamatosan kutatási eredmények látnak napvilágot a HIIT edzés zsírégetésre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Azért ilyen hatékony ez a fajta edzésmódszer, mert a test oxigén-felhasználása megnövekszik az edzés alatt és után. Ez a növekedés olyan mértékű, hogy egyes embereknél az edzés utáni 24 órát követően is mérhető a fokozott anyagcsere és ezáltal a zsírégetés.

Továbbá minden zsírégető edzés esetében elsődleges szempont, hogy minimális izomveszteséggel járjon, hiszen hiába a fogyás, ha az izomból és nem zsírból történik.

Ebben az esetben igen rövid ideig tart az izommunka, de rettentően intenzív módon, így nem fog elégni a drágán megszerzett izom az edzés során.

Az anyagcsere sebessége órákkal később magasabb

A HIIT edzés után órákig fokozottabban működik az anyagcsere, mint a kocogás és a súlyzós edzés után. Ezt túlzott edzés utáni oxigénfogyasztásnak nevezik, ami mérhetően megnövekedett oxigénfelvételi arány a megerőltető tevékenység után.

Általános egészségi állapot

A HIIT nem csak egy eszköz az anyagcsere gyorsításához, hanem javítja az általános egészségi állapotot is. Egy összefoglaló tanulmány megállapította, hogy a HIIT csökkenti a vércukorszintet, a nyugalmi pulzusszámot és a vérnyomást a túlsúlyos és elhízott egyéneknél.

Tesztoszteron szint növelése HIIT edzés beiktatásával

Új-zélandi kutatók férfi kerékpár versenyzőket vizsgáltak egy tanulmányban, négy héten keresztül. A két részre osztott csapatnak a HITT edzés 30 másodperc sprintet és 30 másodperc pihenést tartalmazott szobabiciklin. Az egyik csoport kisebb ellenállással tekerte a kerékpárt, míg a másik nagy ellenállással, viszont mindkét csapat tagjai az adottságaikhoz képest legnagyobb sebességgel tekertek.

A kutatók megállapították, hogy a legnagyobb ellenállással tekerők tesztoszteronszintje majdhogynem 100%-kal növekedett, míg a kisebb ellenálláson edzőknél ez a szám 60% volt. Szem előtt tartva, hogy a tesztoszteron elengedhetetlenül fontos a kor előrehaladtával a férfiasság megőrzésében és az izmok erősítéséhez, így érdemes edzésünkbe beiktatni ezt a fajta edzésformát.