Az alvászavar megszüntetése

Az alvászavar megszüntetése

Az alvászavar megszüntetése az esetek legnagyobb részében szükségtelen, mivel gyakran beavatkozás nélkül is magától megszűnik a probléma. Egyik jele lehet az alvászavarnak, ha folyamatosan kialvatlannak érzi magát. Az egészséges életmód kulcsfontosságú eleme a minőségi alvás. Életünk nagyjából harmadát alvással töltjük jó esetben. Az alvásigény személyenként eltérő lehet, a szakértők álláspontja megegyezik abban, hogy a legtöbb egészséges felnőttnek napi hét-kilenc óra alvásra van szüksége. Az Alváskutató Intézet szerint az emberek többsége elmarad ettől a céltól, mivel az alvászavar az általános lakosság körülbelül egyharmadát meglehetősen gyakran érinti.

Az alvászavar egy egészségügyi rendellenesség

Ez egy olyan alvási rendellenesség, amely problémái az elalvás, az alvás vagy mindkettő alatt jelentkezhetnek. Ez egy rossz minőségű alváshoz-, vagy túl kevés alváshoz vezet. Ezt a fajta problémát tartós vagy krónikus zavarként lehet osztályozni.

Az álmatlanság elsődleges vagy másodlagos kérdés is lehet. Az elsődleges fajtája elszigetelten fordul elő, és gyakran a genetika befolyásolja ezt az állapotot, amely gyermekkorban szokott elkezdődni. A másodlagos álmatlanság gyakran egy másik alapbetegséghez kötődik, például nyugtalan láb szindrómához vagy alvási apnoéhez.

Az alvászavar osztályozásának más módjai is vannak, például komorbid álmatlanság, amikor a zavar más állapot mellett jelentkezik. Nem ritka, hogy az álmatlanság összefügg egyes hangulati rendellenességekkel, például a szorongással és a depresszióval. Lehetnek más egészségügyi problémák, például hátfájás, vagy ízületi gyulladás, melyek kellemetlenséget okozhatnak éjszaka, ami lényegesen megnehezítheti az alvást. Egyéb besorolások közé tartozik a kezdő álmatlanság, amely az éjszaka elején elalvási nehézségeket okozza, és a fenntartó álmatlanság, amelyben képtelen elaludni.

Az alvási rendellenesség tünetei és okai

  • Sokáig ébren forgolódik az ágyban mielőtt elalszik.
  • Az alvási idő nagyon rövid
  • Az éjszaka jelentős részében ébren van.
  • Reggelente álmosan és fáradtan ébred, mintha le sem feküdt volna.
  • Hajnali ébredés

Vannak emberek, akiknél nagyobb a kockázata az alvászavar megjelenésének, melyek általában a nők és az idősebb felnőttek. Rajtuk kívűl a sokat utazók, az afroamerikaiak és a több műszakban dolgozók is hajlamosabbak az alvási problémákra.

Sok esetben függetlenül az álmatlanság akut vagy krónikus típusától, a stressz a fő okozója. Az akut álmatlanságot gyakran okozhatja egy stresszes esemény, amely lehet például egy új munkahely, házasságkötés, gyermek születése, gyász, betegség vagy szakítás.

Az alvászavar megszüntetése nem minden esetben kíván beavatkozást

Az esetek többségében az alvászavar megszüntetése nem indokolt, mivel gyakran megszűnik beavatkozás nélkül is, vagy az életmód megváltoztatását követően. Azonosítani kell az alvást zavaró dolgokat, környezetet vagy egészségügyi okokat. Az alábbiakban ismertetünk néhány megoldást, mellyel hatékonyan kezelhető a probléma.

Fényforrások és zajok kiszűrése

Megnehezíthetik az elalvást olyan apróságnak tűnő dolgok, melyekre soha nem is gondoltunk. Ilyen lehet az utcai közvilágítás fénye, mely beszűrődik az ablakokon át, vagy akár a digitális óra és televízió LED fénye. Ajánlott ebben az esetben a nem létfontosságú fényforrások kiiktatása, továbbá sötétítő függöny vagy redőny beszerzése. Amennyiben tehetjük teljesen sötétítsük be a szobát, a nyugodtabb alvásért.

A fényforrások mellett a nem kívánatos zajok kiszűrése is megoldást kínálhat, a pihenés megzavarása ellen. Használhatunk esetleg füldugót is, amennyiben nem sikerül minden nem kívánatos zajt megszüntetni a környezetünkben.

Koffein és alkohol kerülése

Akad néhány dolog, amit ajánlott messzire elkerülni a lefekvés közeledtével. Ilyen például a koffein és az alkohol fogyasztás is.

A stimulálószereken kívül érdemes hanyagolni a napközbeni szunyókálást, továbbá ha nem tud elaludni és több mint 15-20 percig ébren van az ágyban, keljen fel, csináljon valami pihentetőt. Akkor térjen vissza az ágyba ismét, amikor már elég álmosnak érzi magát.

Bioritmus beállítása

Ajánlott a lefekvésen kívül a felkelésre is figyelmet fordítani. Próbáljunk meg minden nap azonos időben ébredni, hogy a személyes bioritmus be tudjon állni a megfelelő szintre, mely jó hatással lehet akár az elalvásra is.

Mivel ez a betegség általában egy egész életen át tartó probléma, a krónikus alvászavar megszüntetése érdekében nem elég megváltoztatni az életmódot.

A hozzáértő szakorvosok álláspontja megegyezik abban, hogy a krónikus alvászavar elsődleges kezelése az álmatlanság kognitív viselkedésterápiával kezelhető.

Ha ez a betegség krónikussá válik, az jelentős hatással lehet életük számos más részére, beleértve a munkát, a tanulást és az emberi kapcsolatokat. A fizikai és mentális egészségi problémák, köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések, a krónikus fájdalom-szindróma, a depresszió, a szorongás, a cukorbetegség, az elhízás és az asztma is hozzájárulnak a kockázati tényezőkhöz. Emiatt nagyon fontos az alvászavar megszüntetése.