izomnövelő edzésterv

Út az izomnövelés felé, izomnövelő edzésterv

Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb módja az izomnövelő edzésnek. Mindenki szeretné tudni, hogy miképp pakolhatna izmokat magára – persze a lehető legrövidebb időn belül. Az izomnövelés nem ilyen egyszerű feladat. Figyelembe véve, hogy a testépítő sztárok mennyi különféle edzésmódszert használnak, a számunkra megfelelő program kiválasztása nem tűnik egyszerű feladatnak. Vannak, akik a magas ismétlésszámú pumpáló sorozatokat javasolják, és vannak olyanok is, akik a heavy duty stílusú, nehéz súlyokkal és alacsony ismétlésszámban végzett erőmunkában hisznek. Vannak, akik a sok sorozatos, hosszú edzéseket propagálják, míg mások, köztük az intenzitás mestereként hosszú ideje ismert Mike Mentzer, abban hisznek, hogy testrészenként elég 1 vagy 2 sorozat. Nem csoda, hogy az átlagos, nehezen fejlődő testépítő meg van zavarodva.

Kerüld el a túledzettséget!

Annak ellenére, hogy egyre több és több testépítő cikk és könyv javasolja a kevesebb edzést, vannak testépítők, akik még mindig heti hat napot edzenek, és persze nem fejlődnek semmit. Amennyiben nem kokszolsz, nem lehetsz képes a sok bajnok által alkalmazott hat nap edzés — egy nap pihenő izomnövelő edzésterv követésére. Amennyiben kokszolsz is, okos dolog ennél több pihenőt tartani. A kezdők okosan teszik, hogyha az egy nap edzés – egy nap pihenő módszert követik, úgy, hogy az izomcsoportjaik egyik felét hétfőn edzik, majd kedden pihennek, szerdán megdolgoztatják a többi izomcsoportjukat, csütörtökön megint pihenő, majd minden kezdődik elölről. Az újoncoknak izomcsoportonként 3-5-re kell korlátozniuk sorozataik számát.

A középhaladók már ennél némileg több munkára is képesek, de ők se csináljanak a nagy izomcsoportokra 9-nél, a kisebbekre pedig 6-7-nél több sorozatot. Hogyha már haladó vagy, maradj ugyanennyi sorozatnál, csak az intenzitást növeld meg egy kicsit.
Most már érted, hová akarok kilyukadni? Az elsődleges cél, hogy csökkentsük a terhelés mennyiségét, és növeljük az intenzitást.

Fogyassz sok tápláló és izomnövelő ételt!

A túledzettség után a legsúlyosabb hiba, amit a testépítők elkövetnek az, hogy nem táplálkoznak megfelelően. Tápanyag- és kalóriadús ételek fogyasztása lehetővé teszi a szervezetednek, hogy felgyorsítsa a regenerálódási folyamatot, és megakadályozza az izmok katabolikus állapotba való jutását. Úgy gondolod, hogy a helyes étkezés nem igazán fontos tényező? A következő hónapban duplázd meg a fehérje- és kalória-beviteledet, és biztosan gyarapodni fogsz, az izomnővelés pedig nem marad el.
Egy testépítő étkezésének 50 százalékban szénhidrátból, 30 százalékban fehérjéből, és 20 százalékban zsírból muszáj állnia. Felejtsd el azt az ajánlást, hogy testsúlykilogrammonként 0,8 gramm fehérjét kell fogyasztanod. Testsúlykilogrammonként kb. 2 gramm fehérjét kell fogyasztanod, nem kevesebbet. A legtöbb táplálkozástudományi szakember, aki ennél kevesebbet ajánl, nem tud 180 kilót kinyomni. Azok pedig, akik ki tudnak ennyit nyomni, azt mondják, a sok fehérje alapvető fontosságú.
A testépítők hosszú ideje keresik azt a kiegészítőt, ami a kokszhoz hasonló hatásokat bír produkálni. Nos, nincs ilyesmi. A táplálékkiegészítők tényleg csak arra képesek, amire a nevük utal – kiegészítik az étkezést. Soha ne hanyagold el a táplálkozásodat. A szükséges fehérje- és egyéb tápanyagmennyiséget egy megfelelő diétával biztosíthatod.

Most szólok néhány olyan kiegészítőről, amelyek szerintem használnak, amennyiben hajlandó vagy rájuk pénzt áldozni. Először is egy jó protein por nélkülözhetetlen. De hát ez is csak kaja. Sok jó fajta kapható. A jó kiegészítők közé tartoznak még a kreatin, vitamin/ásványi anyag csomagok, és az efedrin a nagyobb edzésintenzitásért.

Csavard fel az intenzitást az izomnövelés eléréséhez!

Míg az igaz, hogy az edzésed lehet túlságosan hosszú, addig az a veszély nem fenyeget, hogy túlságosan intenzívvé válik. Edzhetsz hosszan vagy eddzhetsz keményen. A kettő együtt nem megy.
Nem szükséges állandóan erőltetett ismétléseket és negatívokat csinálnod, de keményen kell eddzened, hogy az izomnövelés megvalósúljon. Például hogyha váltott karu bicepsz gyakorlatban 20 kilós súlyzókkal 12 ismétlésre vagy képes, de csak 6-ot csinálsz, akkor nem adsz okot az izmaidnak a növekedésre.
Az izmok csak akkor növekednek, hogyha rá vannak kényszerítve. Elengedhetetlen, hogy folyamatosan növeld az izmaid terhelését. Az izmok a stresszt növekedéssel kezelik.

Sokféle gyakorlatot használj minden izomcsoportra!

Vannak olyan szaktekintélyek, akik szerint egy gyakorlat elég egy egész izomcsoport fejlesztéséhez. Persze, egy bizonyos szintig egy gyakorlattal is formálhatod az izmot, de például csak fekvenyomással a mellkasod fejlődése nem lesz komplett.
A legtöbb izomcsoportra legalább 3-4 gyakorlatot szükséges csinálnod. Például különböző gyakorlatokkal dolgoztatod meg a melled belső, külső, felső és alsó részét. Ez nem jelenti azt, hogy az összes gyakorlatot egy edzésen muszáj megcsinálnod. Szétoszthatod őket két edzésre az izmok teljes regenerálódásának érdekében.

Izomnövelés változatossággal

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az, hogy ugyanazt a programot végzed hónapról hónapra. A változtatás csodákat tehet. Ez az elv érvényes minden tevékenységre, és különös jelentőséggel bír az izomépítés szempontjából. Ha az edzésed már rutinszerűvé válik, új gyakorlatok és intenzitásnövelő technikák alkalmazása nagyon hatékony lehet.
Mondjuk, általában közepes súllyal edzel és 10-12-es ismétléstartományban. Próbálj meg tartani egy olyan edzést, amikor a sorozataid fele ultra nehéz – 5-8 ismétléssel -, a másik fele pedig könnyű – 15-20 ismétléssel. Egy másik hatékony módja az edzésnek, a különféle intenzitásnövelő technikák váltogatása. Például a következő héten ne csinálj mást, csak intenzív „vetkőztető” sorozatokat. A rá következő héten végezz Mike Mentzer-féle edzéseket, sok erőltetett ismétléssel és negatívval. Azután csinálj végig egy hetet nagy ismétlésszámú (12-20) edzésekkel. Azután jöhet egy szuperszettes és triszettes hét. A lényeg az, hogy sokkold az izmaidat, hogy új növekedésre kényszerítsd őket. (Figyelmeztetés: négy hét sokkolás után tarts egy hét pihenőt.)

Egy másik jó módja az izmok sokkolásának és az edzéseid megváltoztatásának a sorozatok közötti pihenőidő variálása. Ha eddig mindig csak 45 másodpercet pihentél a sorozatok között, válts át a 2-3 perces pihenőkre, így nagyobb súlyokat tudsz majd használni. Hasonlóan, hogyha eddig sokat pihentél, most válts át kevesebbre.

Terheld túl az izmokat!

Nem számít, milyen intenzíven edzel, ha nem próbálod meg minden edzésen növelni az izmaidra háruló terhelést, akkor az izomnövelés számodra csak álom marad. Amennyiben bukásig edzel minden sorozatban, de nem emeled a használt súlyt edzésről edzésre, vagy legalábbis rendszeresen, nem fogsz nőni.

A legjobb módja a terhelésnövekedés figyelemmel kísérésének egy edzésnapló vezetése. így tudni fogod, hogy mekkora súlyt használtál az előző edzésen, és mekkorát kell majd a következőn. Azonban túlzásba sem kell esni a túlterheléssel kapcsolatban. Például ha a legutóbbi edzésen 100 kilóval nyomtál fekve, a következő edzésen már 101 kiló is túlterhelésnek számít. Nem is szükséges feltétlenül növelned a súlyt. Ha több ismétlést csinálsz, azzal szintén növeled a terhelést.

Összefoglalva úgy gondolom, hogy az átlagos testépítő fejlődésének stagnálása az említett hat szabály közül egyiknek vagy többnek a be nem tartására vezethető vissza. Ha figyelmet fordítasz ezeknek a szabályoknak a betartására, nem kétséges, hogy az izmaid növekedni fognak. Kénytelenek – nincs más választásuk.

Hasonló cikkek izomnövelés témában