Menstruáció késése

Menstruáció késése és okai

A menstruáció késése miatt aggódik, de tudja, hogy nem terhes? A kimaradt vagy késői menstruációk a terhességen kívül számos más okból következnek be. A gyakori okok a hormonális egyensúlyhiánytól a súlyos orvosi állapotokig terjedhetnek.

A nő életében két alkalommal is előfordul, amikor teljesen normális, hogy a menstruációja rendszertelen: amikor először kezdődik, és mikor kezdődik a menopauza. Amint a tested változik, a normális ciklus szabálytalanná válhat.

A legtöbb nőnek, aki nem érte el a menopauzát, általában 28 naponta van menstruációja. Az egészséges menstruációs ciklus azonban 21-35 naponta változhat. Ha a menstruációja nem esik ebbe a tartományba, annak oka lehet a következő okok egyike.

Stressz

A stressz változtathatja a hormonjait, megváltoztathatja napi rutinját, és akár az agy azon részére is hatással lehet, amely felelős a menstruáció szabályozásáért – a hipotalamuszér. Idővel a stressz betegséghez vagy hirtelen súlygyarapodáshoz vagy súlyvesztéshez vezethet, amelyek mind hatással lehetnek a menstruációs ciklusra.

Ha úgy gondolja, hogy a stressz a felelős a menstruáció késleltetése miatt, próbáljon meg relaxációs technikákat gyakorolni és életmódot változtatni. Ha további testmozgást ad a napi rutinjához, az visszatérhet a helyes pályára.

Alacsony testtömeg

Azok a nők, akiknél étkezési rendellenességek jelentkeznek, például anorexia vagy bulimia, a menstruáció késését tapasztalhatják. Tíz százalékkal alacsonyabb testtömeg, mint a magasság, megváltoztathatja teste működését és megállíthatja az ovulációt. Ebben az esetben az első kezelés a táplálkozási rendellenesség megszüntetése és a testsúly gyarapodás elindítása. Ennek hatására egészséges módon visszatérhet a normális ciklus. Azoknál a nőknél, akik extrém edzésben vesznek részt, például maraton futók, a menstruáció késése teljesen normális, sőt még meg is állhat a menstruációjuk.

Elhízás

Ahogy az alacsony testsúly hormonális változásokat okozhat, ugyanúgy a túlsúly is. Orvosa diétát és edzéstervet javasol, ha megállapítja, hogy a menstruáció késése az elhízás következménye. A fogyás titka, hogy több kalóriát égessen el a nap folyamán, mint amennyit elfogyaszt.

Policisztás petefészek szindróma

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) egy olyan állapot, amely miatt a test több férfihormont termel. Ciszták alakulnak ki a petefészkeken e hormon egyensúlyhiány következtében. Ez szabálytalanná teheti a menstruációt, vagy teljesen leállíthatja azt.

Más hormonok hatására, mint például az inzulin miatt is megborulhat az egyensúlyból. Ennek oka az inzulinrezisztencia, amely a PCOS-hoz társul. A betegség kezelése a tünetek enyhítésére összpontosít. Orvosa fogamzásgátlót vagy más gyógyszert írhat elő a ciklusának szabályozásához.

Fogamzásgátlás

Van egy mondás, miszerint a nők mindent megtesznek két dologért. Az egyik, hogy ne legyen gyerekük, a másik pedig, hogy legyen. Az az irónia ebben, hogy a két dolog teljesen összefügg. A fogamzásgátlás módszere nagyban befolyásolja a későbbi terhesség sikerességét.

Változást tapasztalhat a ciklusában, amikor elkezdi a fogamzásgátló szedését, vagy amikor abbahagyja. A fogamzásgátló tabletták az ösztrogén és a progesztin hormonokat tartalmazzák, amelyek megakadályozzák a petefészkekben a petesejt felszabadulását. Akár hat hónapig is eltarthat, amíg a ciklusa ismét konzisztenssé válik a tabletta abbahagyása után. A beültetett vagy beadott más típusú fogamzásgátlók szintén felelősek lehetnek a menstruáció késése miatt.

Krónikus betegségek

A cukorbetegség és lisztérzékenység is befolyásolhatják a menstruációs ciklust. A vércukorszint változásai a hormonális változásokhoz kapcsolódnak, így annak ellenére, hogy ritka, a rosszul kontrollált cukorbetegség szabálytalanná teheti a menstruációt.

A lisztérzékenység olyan gyulladást okoz, amely károsíthatja a vékonybelet, ami megakadályozhatja, hogy a szervezet felszívja a legfontosabb tápanyagokat. Ez késői vagy elmulasztott periódusokat okozhat.

Korai peri-menopauza

A legtöbb nőnél a menopauza 45 és 55 év között kezdődik. Azoknak a nőknek, akiknek 40 év körüli vagy annál korábbi tünetei jelentkeznek, korai peri-menopauza van. Ez azt jelenti, hogy a petesejtje megszűnnek, és elmarad a menstruáció.

Pajzsmirigy problémák

A túlműködő vagy alulműködő pajzsmirigy szintén késői vagy elmulasztott menstruációk oka lehet. A pajzsmirigy szabályozza a szervezet anyagcseréjét, így a hormonszint is befolyásolható. A pajzsmirigy betegségeket általában gyógyszerekkel lehet kezelni. A kezelés után a menstruáció valószínűleg normalizálódik.

Túl sok edzés

Gyakori probléma szokott lenni, hogy a túledzettség miatt változások következnek be a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy által termelt hormonokban, mely kihat a menstruációra. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, de itt is igaz a mondás, hogy: jóból is megárt a sok. A napi szinten 1-1,5 óra mozgás elfogadható mennyiség, de a több órás edzések már soknak bizonyulnak.

Amennyiben versenyszerűen sportól, mindenképpen beszéljen orvosával az edzéstervről és a hozzá tartozó megfelelő tápanyagbevitelről, hogy a szervezet az intenzív edzésekkel lépést tudjon tartani.

A menstruáció késése esetén keresse fel orvosát

Az orvos tudja pontosan diagnosztizálni a menstruáció késése esetén az okot, és kiválasztani a kezelési lehetőségeket. Naplót vezethet a ciklusában bekövetkezett változásokról, valamint az egyéb egészségügyi változásokról, amit meg tud mutatni orvosának, mellyel segítheti a diagnózis felállítását.

Ha a következő tünetek jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz

  • Szokatlanul erős vérzés.
  • Akár nem túl magas láz.
  • Erőteljes hasi fájdalom.
  • Hányinger és hányás.
  • Hét napnál tovább tartó vérzés.
  • Vérzés, miután már belépett a menopauzába, és egy évig nem volt menstruációja.