fogyás titka fogyás gyorsan

A sikeres fogyás titka, avagy fogyás gyorsan és tartósan

A nagy kérdés, hogy mi is a sikeres és gyors fogyás titka ? A karcsú, izmos test mindenki vágya. Ugyanakkor sokan kínlódnak túlsúllyal. Senki sem mondta, hogy fogyni könnyű, de a jó egészség érdekében kulcsfontosságú. A mostani cikkben a fogyást illetve a túlsúlyosságot befolyásoló tényezőkről lesz szó.

A genetikai faktorok és a sikeres gyors fogyás titka

A tudományos kifejezés sok embert elbátortalaníthat. DNS lánc, biológia óra, tudományos kutatás. Ugyanakkor a genetikai sajátosságok sokban befolyásolják a túlsúlyos állapotot, illetve annak megváltozását.
Biztos sok olvasó elgondolkodott már azon, hogy miért veszíthet valaki könnyen, mások meg nagyon nehezen súlyt. Vannak, akik meg sem próbálnak fogyni mégis bármikor megszabadulhatnak a feleslegtől. Vannak, akik azt esznek, amit csak akarnak, mégsem kerül rájuk soha egy gramm zsír sem. Aki nem ezek közé tartozik, ne keseredjen el! A siker titka a pozitív gondolkodás, az optimizmus, a jó tervezés és a kitartás.

Tudjuk, hogy vannak betegségek, amelyek öröklődhetnek. Gondolom mindenkitől megkérdezték már orvosi vizsgálat közben, hogy a szüleinek volt-e már rákja, szívbetegsége, magas vérnyomása vagy cukorbaja. Valószínűleg a túlsúllyal is valami hasonló a helyzet, mint ezekkel a betegségekkel – a hajlam öröklődhet. Egy amerikai kutató szerint, ha mindkét szülő túlsúlyos, gyereküknek 80%-kal nagyobb valószínűséggel lesz túlsúlyos, mint mások. Persze a túlsúlyos szülők senkit sem ítélnek életfogytig tartó kövérségre, ugyanakkor nem árt tisztában lenni a tényekkel a megelőzés érdekében.

A súlyunk kordában tartásához nem árt egy kicsit elmélyedni a sejtjeink világában. Michael Friedman, New York-i kutató és kollégái 1994-ben felfedezték a túlsúlyos-gént, a leptint. A felfedezést világszerte úgy híresztelték, mint az első bizonyítékot arra, hogy az anyagcsere és a testsúly igenis genetikai tényezők által meghatározott. Az elmélet szerint a túlsúlyos emberek szervezetében vagy túl sok, vagy túl kevés a leptin, illetve a receptorokkal van probléma, vagy a kettő együtt. A szervezet képtelensége arra, hogy felhasználja a leptint – ami alapjában véve az étvágyat és a zsírbeépítést szabályozza – kóros túlsúlyossághoz és a felesleg nagyon nehéz elvesztéséhez vezet.

Nem árt megméretni a szervezetünkben található leptin szintjét. A Svéd Anna Lindroos kutatónő tanulmánya szerint az alacsony leptin-szint gyorsabb zsírfelgyűléshez vezet, míg a nagy leptinkoncentrátum gyorsabb súlycsökkenéshez vezet, különösen a nőknél. A komoly feleslegek leküzdésében valószínűleg komoly segítséget jelent a leptin tablettaként vagy injekcióként való bevitele.

A fiziológusok gyakran beszélnek testtípusokról, az adott emberek leírásakor. A testtípusok nagyon fontos genetikai tényezők a súlyunk kontrollálásában. A kutatók szerint a testtípus ismerete fontos annak a meghatározásában, hogy milyen mértékig vagyunk képesek kordában taítani a súlyunkat.

Testtípusok

Vajon a testtípusunkban rejlik a sikeres fogyás titka ? Az évek során a kutatók három típust különítettek el. Ezek a következők: endomorf (körte alakú), ektomorf (vékony, mint a karósbab) és mezomorf (nagycsontú, atlétikus típus). Ezek a testtípusok már korán megmutathatják, hogy a súly meghatározó fontosságú kérdés lesz-e életünk során.

sikeres fogyás titka, fogyás gyorsan

Endomorf típus

Az endomorf típusú embereknek keskeny a válluk és szélesebb a csípőjük. Ez a testalkatunk megmarad életük végéig, csak közben egyre hangsúlyosabbá válik. Ennek a típusnak igen nehéz súlyt veszíteni, de a kalóriák visszafogásával és súlyzós edzéssel könnyen felülkerekedhetnek a problémán.
Mindegy milyen ruhát viselnek és hogyan kozmetikázzák maguk, az ektomorfok magasak lesznek és vékonyak.

Ektomorf típus

Az ektomorfok, ha edzenek, és sok energiát belefektetnek komoly fejlődést is elérhetnek, de alapjában véve vékony, szíjas emberek maradnak. Ez a típus azt eszik, amit akar, mégsem kerül rá egy csepp zsír sem. Nagyon jó példa erre a típusra Michael Jordan. Lehet, hogy jó a testfelépítése, de soha nem lesz izmos vagy kövér. Valószínű 25 év múlva is így fog kinézni.

Mezomorf típus

A mezomorf típusok általában széles vállúak, a csípőjük keskenyebb és nagy izomtömeget képesek építeni. Biztos mindenki ismer olyan embereket, akik úgy néznek ki, mintha súlyzóznának, pedig nem is: csak mezomorf típusok. A súlyvesztéskor az ilyen testalkatúaknak könnyebb dolguk van mint az endomorfoknak, de nehezebb, mint az ektomorfoknak. Charles Barkley, vagy Greg Kovács igazi mezomorfok. Az ilyen emberek igazán hatalmas izomtömeget képesek felszedni, de nincs könnyű dolguk a túlsúllyal.
Persze a típusok keveredhetnek. Vannak endo-me-morf típusok. Nekik van némi izomtömegük, de több zsírral, mint általában szokott. Igazság szerint a legtöbbször inkább csak a típusok kombinációival találkozunk.

William McArdle professzor szerint a testalkattipusok pontatlanok a testfelépítés meghatározásában. Helyettük inkább a testösszetételt kell vizsgálni, aminek segítségével kiderül, hogy a vizsgált illetőnek mennyi zsír illetve izom található a szervezetében. A testalkattipusok segítenek a genetikai jellemzők megállapításában, de a testösszetétel vizsgálatával lehet megállapítani a jelenlegi egészségi állapotot és a fittséget, amit követhet az edzésprogram és a helyes étrend.
A gyerekkori élményeknek is fontos szerepük van a súlyproblémák kialakulásában és megszüntetésében. A genetikailag meghatározott reakció a különböző ételekre, a különböző életkorokban jellemző testsúly, és az aktivitási szintek mind meghatározóak. A viselkedéstani jellemzőknek is meghatározó a szerepük. Becslések szerint a túlsúly 40%-át a gének, a többit a környezet határozza meg.

Thomas Stare, amerikai tudós a gyerekkori étkezési szokások hatását kutatta a későbbi testsúllyal kapcsolatban. Kutatásaiból kiderül, hogy a gyerekkori túlsúly összefüggésbe hozható a később megnövekedett halálozási arányszámokkal. Ráadásul az egyszerű cukrokban magas étrend mellett alacsony lesz a szervezet magas sűrűségű lipoprotein (a jó koleszterin) szintje. Azok a gyerekek, akik szüleinél 50 éves koruk előtt szív és érrendszeri betegségek fordultak elő, 35%-kal esélyesebbek a túlsúlyra. A túlsúlyos gyerekeknek általában sokkal nehezebben szabadulnak meg a túlsúlytól egész életükben. Az egyszerű cukrokban gazdag étrend a gyerekeknél későbbi szív problémákat idézhet elő.
Vannak emberek, akik számára a sikeres fogyás sokkal könnyebb táplálékkiegészítők segítségével. Az egészséges étrend és a következetes edzésprogram elegendő alvással és regenerálódással együtt elegendő, de a kiegészítők csak segíthetnek, bár a fentiek nélkül nem sokat érnek.

A genetikai akadályok leküzdhetőek

Bár a genetikai sajátosságoknak nagy szerepük van a súlyproblémákban, semmiképp sem meghatározóak. Számos példával igazolható, hogy a genetikai akadályok leküzdhetők.

Néhány jótanács az étrend összeállításához

– Tervezz előre és válogass gondosan!
– Egy csésze tej vagy leves az étkezések előtt segít, hogy kevesebbet egyél és telítettebbnek érezd magad.
– írd fel valahova, hogy mitől tudsz fogyni és mitől nem.
– Kerüld az “üres kalóriákat” – a sok cukrot és zsírt vitaminok, ásványi anyagok és rostok nélkül!
– Ne arra gondolj, hogy minek milyen íze van, hanem arra, hogy miben milyen tápanyagok találhatók.

Hasonló cikkek fogyás témában