Anorexia tünetei

Anorexia tünetei és jelentése

Egy súlyos étkezési zavar az anorexia jelentése, amelyben az alany egészségtelen és szélsőséges módszereket alkalmaz a fogyás-, vagy a hízás elkerülése érdekében. Az anorexia tünetei igen szerteágazóak lehetnek, melyet az alábbiakban részletesen ismertetünk.

A rendellenességnek két változata van: a korlátozó-, és a tisztulási típus. A korlátozó anorexiában szenvedők a táplálékfelvétel korlátozásával szabályozzák a súlyukat, míg a tisztulási változattal küszködők hányással vagy gyógyszerek, például hashajtók és vízhajtók használatával ürítik ki az elfogyasztott táplálékot a szervezetükből.

Az anorexia kialakulását számos tényező befolyásolja, de az okai személyenként eltérőek lehetnek. Okozhatják genetikai tényezők, múltbeli traumák és egyéb mentális egészségügyi állapotok, mint például a szorongás és a depresszió. Az anorexia kialakulásának legnagyobb kockázatának kitett személyek közé tartoznak a tinédzser és fiatal felnőtt korban lévő nők, bár a férfiak és az idősebb nők is veszélyeztetettek.

Az anorexia tünetei

Az anorexiát általában nem diagnosztizálják gyorsan, mivel az evészavarban szenvedők általában nem tudják, hogy betegségben szenvednek, így gyakran nem kérnek segítséget. Az is gyakori, hogy az anorexiás emberek visszahúzódóak, és nem beszélik meg gondolataikat az ételekről vagy a testképről, ami megnehezíti mások számára, hogy észrevegyék az anorexia tüneteit.

Egyetlen teszt sem képes azonosítani a rendellenességet, mivel számos tényezőt figyelembe kell venni a formális diagnózis felállításához.

Tisztítás a súlykontroll érdekében

A tisztulás az anorexia gyakori jellemzője. A tisztító viselkedések közé tartozik az önkiváltott hányás és bizonyos gyógyszerek, például hashajtók vagy vízhajtók túlzott használata. Ez magában foglalhatja a beöntés használatát is.

A tisztulási típusát a túlzott evés jellemezheti, amelyet önindukált hányás követ.

A nagy mennyiségű hashajtó használata a tisztítás másik formája. Ezeket a gyógyszereket azért szedik, hogy csökkentsék a táplálék felszívódását és felgyorsítsák a gyomor-, továbbá a belek kiürülését. Ugyanígy a vizelethajtókat gyakran alkalmazzák a vizeletürítés fokozására és a testtömeg csökkentésére.

Egy tanulmány, amely az evészavarban szenvedő betegeket vizsgálta, azt találta, hogy 86%-uk alkalmazott saját maga által kiváltott hányást, 56%-uk hashajtót-, és 49%-uk vízhajtót szedett.

Az anorexia jelentése

Az étel, a kalória és a diéta megszállottsága

Az étellel és étkezéssel kapcsolatos folytonos aggodalom és a kalóriabevitel figyelemmel kísérése az anorexia gyakori jellemzői között szerepel. Az anorexiában szenvedők minden ételt feljegyezhetnek, amit fogyasztanak, beleértve a vizet is. Sok esetben két lábon járó kalóriatáblázatok, mivel fejből tudják rengeteg élelmiszer kalóriatartalmát.

A testsúly növekedés miatti aggodalom nagymértékben hozzájárul az étkezés iránti megszállottsághoz. Ezen betegségben szenvedők drámaian csökkenthetik kalóriabevitelüket, és extrém diétákat alkalmazhatnak. Egyesek bizonyos ételeket, vagy teljes élelmiszercsoportokat – például szénhidrátokat vagy zsírokat – kiiktathatnak az étrendjükből.

Ha valaki hosszú ideig korlátozza a táplálékfelvételt, az súlyos alultápláltsághoz és tápanyaghiányokhoz vezethet, ami megváltoztathatja a hangulatot és fokozhatja az étkezéssel kapcsolatos megszállott viselkedést.

A csökkent táplálékbevitel hatással lehet az étvágyszabályozó hormonokra, például az inzulinra és a leptinre is. Ez egyéb egészségügyi problémákhoz, például csonttömeg-vesztéshez, valamint szaporodási, mentális és növekedési problémákhoz vezethet.

A hangulat és az érzelmi állapot változásai

Az anorexiával diagnosztizált embereknél gyakran más betegségek tünetei is jelentkeznek, beleértve a depressziót, a szorongást, a hiperaktivitást, a perfekcionizmust és az impulzivitást.

Ezek az anorexia tünetei azt eredményezhetik, hogy a betegségben szenvedők nem találják örömüket olyan tevékenységekben, amelyek általában mások számára élvezetesek.

Az anorexiában is gyakori a szélsőséges önuralom. Ez a tulajdonság abban nyilvánul meg, hogy korlátozzák a táplálékfelvételt a fogyás elérése érdekében. Ezenkívül nagyon érzékenyek lehetnek a kritikára, a kudarcokra és a hibákra.

Egyes hormonok egyensúlyhiánya, mint például a szerotonin, az oxitocin, a dopamin, a kortizol és a leptin, megmagyarázhatja ezen jellemzők némelyikét a betegségben szenvedőknél. Ezen hormonok szabályozzák az étvágyat, a hangulatot, a viselkedést és a motivációt. A normál tartományon kívüli szintek, szabálytalan étvágyhoz, hangulati ingadozásokhoz, impulzív viselkedéshez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethetnek.

Torz testkép

A testalkat és a vonzerő kritikus aggodalmak az anorexiások számára. A testkép fogalma magában foglalja azt, hogy az ember hogyan érzékeli testméretét és azt, hogy hogyan érzi magát a testével kapcsolatban. Az anorexiát negatív testkép és a fizikai önmaga iránti negatív érzések jellemzik.

A betegség klasszikus jellemzője a testméret túlbecsülése, vagy ha valaki nagyobbnak látja magát, mint amilyen valójában.

Az állandó testellenőrzés tipikusan az anorexia tünetei közé sorolandó. Ilyen viselkedés például a folyamatos tükörbe nézés, a testméretek ellenőrzése és a zsír megcsípése bizonyos testrészeken. A test folyamatos ellenőrzése a testtel szembeni elégedetlenséget növeli, továbbá az étkezés korlátozását is elősegítheti az anorexiában szenvedő betegeknél.

Túlzott testmozgás

Az anorexiában szenvedők, különösen a korlátozó típusúak, gyakran túlzott testmozgást végeznek a fogyás érdekében.

Valójában egy 165 résztvevővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy az evészavarban szenvedők 45%-a túl sokat sportolt. Azt bizonyították, hogy a túlzott testmozgás a leggyakrabban azoknál volt, akik korlátozó (80%) és mértéktelen evés/tisztító (43%) típusú étkezési zavarban szenvedtek.

Az étkezési zavarokkal küzdő tinédzsereknél a túlzott testmozgás gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Egyes emberekben intenzív bűntudat is tapasztalható, ha kimarad egy edzés. A túlzott testmozgás gyakran magas szintű szorongással, depresszióval és rögeszmés személyiséggel-, és viselkedéssel párosul.

Az evés megtagadása

A rendszertelen étkezési szokások és az alacsony étvágy is az anorexia jellemző tünete. Az anorexia korlátozó típusát az éhség állandó fenntartása és az étkezés megtagadása jellemzi.

Számos tényező hozzájárulhat ehhez a viselkedéshez. Először is, a hormonális egyensúlyhiány arra késztetheti az anorexiában szenvedőket, hogy állandóan féljenek a súlygyarapodástól, ami az étkezés megtagadását eredményezheti. Az ösztrogén és az oxitocin a félelem szabályozásában részt vevő két hormon. Ezeknek a hormonoknak az alacsony szintje, amely jellemzően az anorexiás emberekben található, megnehezítheti az ételtől és a zsírtól való állandó félelem leküzdését.

Az éhség- és teltséghormonok, például a kortizol és az YY peptid rendellenességei hozzájárulhatnak az evés elkerüléséhez. Ennek hatására a betegek a fogyást örömtelibbnek találják, mint az evést, ami arra késztetheti őket, hogy továbbra is korlátozzák a táplálékfelvételt.

Étkezési rituálékban való részvétel

Az étkezéssel és a testsúllyal kapcsolatos megszállott viselkedés gyakran kontrollorientált étkezési szokásokat vált ki. Az ilyen rituálékban való részvétel enyhítheti a szorongást, megnyugvást-, és az ellenőrzés érzését keltheti.

Az anorexia leggyakoribb étkezési rituáléi közé tartozik:

  • Az ételek fogyasztása meghatározott sorrendben.
  • Lassú étkezés és túlzott rágás
  • Az ételek elrendezése egy tányéron meghatározott módon.
  • Étkezés minden nap ugyanabban az időben.
  • Az élelmiszerek apró darabokra vágása.
  • Élelmiszerek mérése, adagolása és méretének ellenőrzése.
  • Kalóriaszámlálás étkezés előtt.
  • Étkezés csak meghatározott helyeken.

Az anorexiások kudarcnak és az önkontroll elvesztésének tekinthetik az ettől a rituáléktól való eltérést.

Alkohollal vagy kábítószerrel való visszaélés

Ritkább esetekben az anorexia bizonyos gyógyszerek, alkohol és diétás tabletták fogyasztásához vezethet. Az alkohol tökéletes az étvágy elnyomására, valamint a stressz és a szorongás kezelésére. A tisztulásban részt vevők körülbelül tizennyolcszor nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt és drogokat, mint a korlátozó típusok. Egyesek számára az alkohollal való visszaélést a táplálékfelvétel drasztikus csökkentése is követheti, hogy kompenzálja az ivással elfogyasztott kalóriákat.

A kábítószerekkel (amfetamin, koffein vagy efedrin) való visszaélés gyakori a korlátozó típusban, mivel ezek az anyagok elnyomhatják az étvágyat, fokozhatják az anyagcserét és elősegíthetik a gyors fogyást. Az étkezés korlátozása és a gyors fogyás olyan hatással lehet az agyra, amely tovább fokozhatja a kábítószerek iránti vágyat. A hosszú távú kábítószer-használat csökkentett táplálékfelvétellel kombinálva alultápláltságot okozhat, és egyéb egészségügyi problémákat is kiválthat.

Extrém fogyás

A túlzott fogyás az anorexia fő jele. Ez is az egyik legaggasztóbb. A súlyossága attól függ, hogy egy személy milyen mértékben csökkenti a súlyát. A súlycsökkentés az egyén legmagasabb múltbeli súlya és jelenlegi súlya közötti különbség.

A diagnosztizálásra vonatkozó irányelvek akkor tekintik relevánsnak a fogyást, ha az aktuális testsúly 15%-kal alacsonyabb az adott életkorú és magasságú személy várható testsúlyánál, vagy ha a testtömeg-index (BMI) 17,5 vagy kevesebb.

A személy súlyváltozásait azonban nehéz észrevenni, és nem feltétlenül elegendő a betegség diagnosztizálásához. Ezért a pontos meghatározáshoz minden egyéb jelet és tünetet figyelembe kell venni.