Bulimia jelentése, kezelése és tünetei

Bulimia jelentése, kezelése és tünetei

A bulimia jelentése étkezési zavar, mely egy mentális betegség. A bulimiás emberek olyan időszakokon mennek keresztül, amikor nagyon rövid időn belül sok ételt esznek. Ezt követően hashajtókat használnak, hánytatják magukat, vagy túlzott testmozgást végeznek, hogy megpróbálják megállítani a súlygyarapodást. Bárkinél kialakulhat a bulimia nervosa, de a 13 és 17 év közötti fiatalok körében a leggyakoribb.

Régebben az anorexiát fogadták el egyedüli evészavarként. Mára azonban kiderült, hogy a bulimia háromszor gyakoribb jelenség és jóval nehezebb a felismerése.

A bulimia tünetei

Egyik legjellemzőbb tünete a nagyon nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid időn belül, gyakran ellenőrizetlenül. Ezt követően a súlygyarapodást megelőzvén önhánytatást alkalmaznak, hashajtók használnak vagy extrém mennyiségű testmozgás végeznek, melyet tisztulásnak neveznek.

A bulimiában szenvedők felismerhetők a hízástól való félelemről is. Nagyon kritikusak a súlyukkal és a testalkatukkal kapcsolatban.

Hangulatváltozásokon is gyakran keresztül mennek – például nagyon feszült-, vagy szorongásos állapot.

Lehetséges, hogy ezeket a tüneteket másoknál nem könnyű észrevenni, mert a bulimia nagyon titokzatos viselkedésre késztetheti az embereket.

Segítség kérése bulimia esetén

Ha a lehető leghamarabb segítséget és támogatást kap a beteg, akkor van a legjobb esélye a bulimiából való felépülésre. Ha bárki úgy gondolja, hogy bulimiája lehet, a lehető leghamarabb keresse fel háziorvosát.

Az orvos kérdéseket tesz fel étkezési szokásokról és közérzetről, valamint ellenőrzi az általános egészségi állapotot és a testsúlyt.

Nagyon nehéz beismerni a bulimiában szenvedőnek, hogy problémái vannak, és segítséget kérni. Megkönnyítheti a dolgát, ha egy barátot vagy szerettei közül valakit magával visz a találkozóra.

Ha attól tart, hogy valaki közeli személy bulimiás lehet, tudassa vele, hogy aggódik miatta. Próbálja meg bátorítani, hogy forduljon háziorvoshoz, továbbá felajánlhatja, hogy elmegy vele.

Bulimia kezelése

A bulimiából fel lehet épülni, de időbe telhet, és a gyógyulás mindenkinél más lesz. A kezelési tervet az orvosok személyre szabják, és figyelembe veszik, hogy szükség lehet e, például depresszió vagy szorongás esetén más jellegű segítségre.

Felnőttek esetén általában felkínálnak egy irányított önsegítő programot. Ez magában foglalja többek között egy napló vezetését és az étkezési terv elkészítését. A folyamat során végig egy terapeuta támogatja a beteget. Szükség esetén kognitív viselkedésterápiát is felkínálhatnak.

Egészségügyi kockázatok

A bulimia végül fizikai problémákhoz vezethet, amelyek a nem megfelelő tápanyag bevitelhez, a sok hányáshoz vagy a hashajtók túlzott használatához kapcsolhatók.

A lehetséges szövődmények a következők:

 • fáradtság és gyengeség érzése;
 • fogászati ​​problémák – a tartós hányásból származó gyomorsav károsíthatja a fogzománcot;
 • rossz lehelet, torokfájás vagy akár a torok nyálkahártyájának szakadása – szintén a gyomorsav okozza;
 • rendszertelen vagy hiányzó menstruáció;
 • száraz bőr és haj;
 • törékeny körmök;
 • nyirokcsomó-duzzanat;
 • rohamok és izomgörcsök;
 • szív-, vese- vagy bélproblémák, beleértve a tartós székrekedést;
 • csontproblémák – nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki olyan problémák, mint a csontritkulás, különösen, ha bulimia és anorexia tünetei is megjelennek.

A bulimia okai

Nem tudni pontosan, hogy mi okozza a bulimiát és a hasonló étkezési zavarokat.

Nagyobb a valószínűsége az étkezési zavar előfordulásának, ha:

 • a családban már előfordult evészavar, depresszió, alkohol- vagy kábítószer-függőség;
 • kritizálták az egyén étkezési szokásait, vagy testalkatát;
 • túlságosan aggódik a testsúlya miatt, különösen, ha nyomást érez a társadalom vagy a munkája részéről;
 • szorongása, alacsony önbecsülése vagy megszállott személyisége van;
 • szexuálisan bántalmazták.

Binge-purge ciklus

A bulimia gyakran a falás és a megtisztulás ördögi köre, amelyet olyan dolgok váltanak ki, mint az éhség, a szomorúság vagy a stressz. Nagyon szigorú szabályokat állíthat fel magának a diétával, étkezéssel vagy edzéssel kapcsolatban. Ha nem tartja be ezeket, akkor túlzott evéshez és az önkontroll elvesztéséhez (zabáláshoz) vezethet, ami után bűntudatot vagy szégyenérzetet érez. Ezután ürít, hogy megszabaduljon a kalóriáktól, így ismét éhes lesz, és a ciklus folytatódik.