Meghalt testépítők

Meghalt testépítők

Tagadhatatlan, hogy anabolikus szteroidok rendszeres használatára szüksége van egy világszínvonalú testépítőnek. Ha hosszú távon és nagy adagokba folytatják a használatát, a többségük idő elött csatlakozik a szervi elégtelenségben, vagy szívrohamban meghalt testépítők népes táborába.

Míg a szteroidok nagy adagokban való használata káros lehet a szervezetre nézve, néhány más gyógyszer, például az inzulin, a HGH és a diuretikumok súlyosabb problémákat okoznak, mint például szervi elégtelenséget, szív- és érrendszeri betegségeket, és ezáltal a használóinak a halálát is.

Az anabolikus szteroidok használata a 60-as évek elején vált gyakoribbá, amikor a testépítők rájöttek, hogy ezzel nagyobb izomtömeget tudnak felépíteni.

Nem szeretnénk általánosítani, hogy mindenki szívrohamban, vagy éppen veseelégtelenségben veszíti életét, ha szteroidokat fogyaszt, de azért az esélye jelentősen emelkedik rá. Természetesen ezek a szervi elégtelenségek kialakulhatnak olyanoknál is, akik a testépítés környékén sem jártak, és sosem fogyasztottak szteroidokat.

Az itt szereplő meghalt testépítők többsége a szteroidok áldozata lett

Rich Piana

Rich Piana

A testépítő sport egyik ikonja volt. Legnagyobb sikereként 1998-ban megnyerte a kaliforniai állami testépítő versenyt. Viszont rendkívüli népszerűsége inkább annak köszönhető, hogy nem félt igaznak és őszintének lenni.

Piana egy YouTube-csatornát vezetett, ahol inspiráló beszédeket, és edzéstanácsokat tartott. Ennek eredményeként a testépítő társadalom egyik legnagyobb számban követett és szeretett egyéniségévé vált.

46 éves korában otthonában összeesett, kómába került és néhány héttel azután, 2017 augusztus 25-én meghalt. Több szerve is megnagyobbodott, de halálának okát nem sikerült teljesen bizonyossággal megerősíteni.

Dallas McCarver

Dallas McCarver meghalt testépítő

A Dallas McCarver egy feltörekvő testépítő volt, aki 2016-ban a Mr. Olimpia 8. és a 2017-ben az Arnold Classic Ohio 2. helyezettje volt. Csak 21 évesen szerezte meg a testépítésben a profi kártyáját, és nyilvánvaló volt, hogy minden lehetősége megvan a nagy sikerek eléréséhez.

Sajnálatos módon 2017 augusztus 22-én, 26 éves korában szívmegállás miatt elhunyt, éppen akkor, amikor karrierje kezdett fellendülni.

Halála néhány nappal Rich Piana halála előtt következett be, amely a testépítés történelmének egyik legfeketébb hete volt.

Sifiso Lungelo Thabethe

Szörnyű sorsa volt az IFBB junior világbajnok dél-afrikai testépítőnek, aki egy bemutatón hátraszaltóval próbálkozott, de nem sikerült neki és kitörte a nyakát 2017 augusztus 5-én, 23. életévében.

Franco Columbu

Franco Columbu meghalt testépítő

Abszolút legenda volt a testépítésben az olasz származású Columbu. Pályafutását erőemelőként kezdte. A 60-as évek végén vándorolt az Egyesült Államokba.

1976-ban és 1981-ben elnyerte a Mr. Olympia címet, amellett, hogy Arnold Schwarzenegger mellett szerepelt a Pumping Iron című filmben.

Columbu 2019.08.30-án, 78 évesen kapott szívrohamot, az olaszországi, San Teodoro partjainál.

Ed Corney

Ed Corney hawaii testépítő is szerepelt a Pumping Iron filmben Arnold Schwarzeneggerrel és a 70-es évek más népszerű testépítőivel. Kétszer nyerte el a Mr. Univerzum-, és egyszer az Amerika címet.

Corney 1999-ben szívrohamot kapott vállprotézis műtét során, bár ebből végül felépült. Azonban egy agyi aneurizma 2018-ban végzetesnek bizonyult számára, és 2019 január elsején elhunyt.

David Dearth

Dearth nagyobb nagyon nyitott volt életmódjára, és versenyzett az IFBB szövetségben, de aztán a 90-es években Vince McMahon WBF-jébe (Testépítő Világszövetség) lépett át rövid időre.

A „The Rock’N ‘Roll Wild Child” nevet kapta. 1994-ben visszaért a MrOlympia versenyen az IFBB soraiba, de nem ért el helyezést.

Dearth 56 évesen leesett egy lóról, amely bicepsz sérülést eredményezett nála. Végül műtétre került a sor, de szövődményként tályog alakult ki a bicepszében. A második műtét után 2019 augusztus 5-én Dearth szívrohamot kapott és sajnos csatlakozott a meghalt testépítők népes táborához.

Jusup Wilkosz

A 70-80-as évek végén Jusup Wilkosz kétszer is a Mr. Universe győztese volt (79-80), és a 84-es Mr. Olympia versenyen harmadik helyezést ért el. A német testépítőről ismert volt, hogy Arnold Schwarzeneggerrel edzett, de 1994-ben visszavonult, miután sérüléseket szenvedett. Wilkosz 71 évesen halt meg, ismeretlen okok miatt.

Andreas Münzer

Andreas Münzer osztrák meghalt testépítő

Osztrák profi testépítő volt, aki rendkívüli testalkatáról volt ismert. A testépítésében 86-ban debütált, az amatőr Európa-bajnokságon. A 89-es IFBB amatőr világversenyeken elért nehézsúlyú győzelmével vált profivá, és számos versenyen indult, köztük az Olympia és az Arnold Classic versenyeken.

A hasából kezdődő belső vérzése lett. Amikor az orvosok elállították a vérzést, a veséje és a mája összeomlott. 1996 március 14-én reggel a testépítők világa Andreas halálának hírére ébredt.

A testépítésben sok kritikát kapott az anabolikus szteroidokkal, és vízhajtókkal való visszaélése miatt. Nyilvánvaló, hogy a szteroidoknak Andreas Münzer halálában jelentős szerepe volt.

Nasser El Sonbaty

Nasser El Sonbaty 1965. október 15-én született. Apja egyiptomi, anyja Jugoszláviából származott. Erős volt és ideális genetikával rendelkezett, mivel azt mondták, hogy 17 éves korában 85 kilóval nyomott fekve. Nasser 83-ban kezdte el a testépítést. 1994-ben jelent meg először a Mr. Olympia versenyen, ahol a 7. helyet szerezte meg.

10 egymást követő Mr. Olympia versenyre kvalifikált. A legjobb helyezést 97-ben érte el, ahol második lett Dorian Yates mögött. Nassert gyakran „Koronázatlan királynak” nevezik, mert sokan úgy vélik, hogy meg kellett volna nyernie ezt a versenyt. Karrierje legnagyobb sikere talán a 99-es Arnold Classic győzelem volt.

Nassernek szívátültetésre lett volt szüksége, de nem került előre a várólistában, így utolsó napjait családjával Egyiptomban töltötte. 47 éves korában, álmában vese és a szívelégtelenségben halt meg.

Greg Kovacs

Greg Kovacs

Greg egy kanadai testépítő volt, az ontariói Niagara Falls-ban született és nőtt fel, ritka monumentális magassággal és izomtömeggel rendelkezett a legtöbb profi testépítőhöz képest. A képen Jay Cutler testépítővel látható együtt, és méretei magukért beszélnek. Gregory testsúlya 190kg-ot is nyomott és több mint 68 cm-es karokat fejlesztett ki karrierje csúcspontjában, ami az ismertségét is okozta.

Legjobb testépítő helyezése a 13. hely volt a 2004-es Arnold Classic-on. Greg Kovacs 2013 november 22-én éjfélkor halt meg ontarioi házában szívelégtelenség miatt.

Shawn Rhoden

Shawn Rhoden

Modern testépítő legenda volt Shawn Rhoden, a 2018-as Mr. Olympia verseny győztese.

1992-ben fedezte fel a testépítést, és amatőr szinten lépett bele a sportba. Azonban számos sérülést szenvedett, és miután apja 2002-ben meghalt, alkoholhoz fordult, és függővé vált.

Évekkel később és lassú felépülése után Rhoden visszatért a sporthoz, és végül 2010-ben megszerezte a Testépítő és Fitness Nemzetközi Szövetsége Pro kártyáját.

Rhoden 11. helyezést ért el 2011-ben a Mr. Olympia debütálásakor. 2012-ben a harmadik helyre emelkedett, és onnantól kezdve évről évre a verseny legjobb öt versenyzője között maradt.

2018-ban, 43 évesen legyőzte a legendás Phil Heath-et a Mr. Olympia versenyen, melyel ő lett a legidősebb testépítő, aki valaha is megnyerte a címet.

2021. november 6-án, 46 éves korában szívrohamot kapott, ami a halálához vezetett.

Cedric McMillan

Cedric McMillan halála

Az Egyesült Államok hadseregének és nemzeti gárdájának régi veteránja volt Cedric McMillan. 2009-ben lett profi testépítő, majd számos versenyt megnyert, ami a 2017-es Arnold Classic-ban csúcsosodott ki, amelyet Arnold Schwarzenegger testépítőről, színészről és egykori kaliforniai kormányzóról neveztek el. 2020 után azonban szinte képtelen volt versenyezni, miután egészségügyi problémák kínozták, köztük súlyos kerékpáros baleset, szívproblémák és a Covid-19. Az egyik 2021 novemberi interjújában McMillan azt mondta, hogy „majdnem meghalt” a szívproblémái miatt, ugyanazon év júliusában. Indulni szeretett volna a 2022-es Arnold Classicon is, de egészségügyi állapotára hivatkozva lemondta a szereplést.

2022 április 13-án reggel, edzés közben bekövetkezett szívrohamban vesztette életét, mellyel négy gyerekét hagyta árván és sajnos csatlakozott a meghalt testépítők egyre népesebb táborához.

Cedric McMillannel a testépítő sport magyar rajongói is találkozhattak személyesen. Többször tiszteletét tette a Muscle Beach-en és a Superbodyn. Magával ragadó személyisége miatt, igazi közönségkedvenc volt.

Népszerű cikkek testépítők témában