szteroidok hatásai és mellékhatásai

Szteroidok hatása és mellékhatásai

Mik az anabolikus szteroidok?

Az anabolikus szteroidok a férfi nemi hormon a tesztoszteron szintetikus változatai. Ezen vegyületek megfelelő kifejezése az anabolikus androgén szteroidok. Az anabolikus szó az izomépítésre, az androgén szó pedig a megnövekedett férfi nemi tulajdonságokra utal.

Az orvosok szteroidokat írhatnak elő hormonális problémák, például a késleltetett pubertás kezelésére. A szteroidok olyan betegségeket is kezelhetnek, amelyek izomvesztést okoznak, mint például a rák és az AIDS. Egyes sportolók és testépítők azonban visszaélnek ezekkel a gyógyszerekkel annak érdekében, hogy javítsák a teljesítményüket vagy fizikai megjelenésüket.

A szteroidokkal visszaélő emberek többsége 20–30 éveikben járó férfi súlyemelő és testépítő. Az anabolikus szteroidokkal való visszaélés sokkal ritkábban fordul elő nőknél. Az Egyesült Államokban nehéz megmérni a szteroidokkal való visszaélést, mivel sok nemzeti felmérés nem méri azt. A tizenévesek körében azonban a használat általában minimális. A NIDA által finanszírozott, a jövőre vonatkozó tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt években a szteroidokkal való visszaélés az elmúlt években csökkent a 16 és 18 évesek körében, miközben a 20 évesek között erősen növekedett.

Hogyan használják az emberek az anabolikus szteroidokat?

Azok, akik visszaélnek az anabolikus szteroidokkal, általában szájon át veszik be őket, befecskendezik az izmokba, vagy gél, esetleg krém formájában alkalmazzák a bőrre. Ezek az adagok 10–100-szor nagyobbak lehetnek az orvosi problémák kezelésére előírt adagoknál.

A szteroidokkal való visszaélés általános mintái:

kúraszerűen

több adag bevétele egy ideig, egy ideig szüneteltetés, majd ismételten használat

kombinálva

két vagy több különféle szteroid kombinálása és orális és/vagy injektálható típusok keverése

piramis rendszerben

lassan növeli a szteroidok dózisát vagy gyakoriságát, eléri a csúcsot, majd fokozatosan nullára csökken, átfedésben vagy helyettesítve egy másik szteroiddal a tolerancia kialakulásának elkerülése érdekében

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezen gyakorlatok bármelyike ​​csökkentené e gyógyszerek káros egészségügyi következményeit.

Az anabolikus szteroidok használata negatív mentális hatásokhoz vezethet, mint például:

– paranoid (szélsőséges, észszerűtlen) féltékenység
– extrém ingerlékenység és agresszió (féktelen düh)
– téveszmék – hamis hiedelmek vagy ötletek
– téves ítélőképesség
– depresszió

Milyen egyéb egészségügyi következményei vannak az anabolikus szteroidoknak?

A szellemi hatások mellett a szteroidok használata súlyos pattanásokat okoz. Ez a test duzzanatát is okozza, különösen a kezekben és a lábakban.

A szteroidok hatása hosszútávon

Az anabolikus szteroidok használata olyan súlyos, még tartós egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például:

– vesebetegségek vagy veseelégtelenség
– májkárosodás és daganatok
– megnövekedett szív, magas vérnyomás és a vér koleszterinszintjének változásai – ezek mindegyike növeli a stroke és a szívroham kockázatát, még fiataloknál is
– fokozott vérrögök kialakulásának kockázata

A szteroidok mellékhatásai nemekre és életkorra jellemzően:

Férfiaknál:

– zsugorodó herék
– csökkent spermiumszám
– kopaszság
– mellek fejlődése
– megnövekedett prosztata rák kockázata

Nőkben:

– az arcszőr vagy a túlzott testszőr növekedése
– csökkent mellméret
– férfi mintázatú kopaszság
– a menstruációs ciklus megváltozása vagy leállása
– megnövekedett csikló
– elmélyült hang

Az anabolikus szteroidok okoznak függőséget ?

Anyaghasználati rendellenesség akkor fordul elő, ha az ember továbbra is visszaél a szteroidokkal, annak ellenére, hogy ennek súlyos következményei vannak. Legsúlyosabb formája a függőség. Az emberek továbbra is használhatnak szteroidokat fizikai problémák, a gyógyszerek vásárlásának magas költségei és kapcsolataikra gyakorolt ​​negatív hatásaik ellenére. Ez a viselkedés a szteroidok addiktív potenciálját tükrözi. A kutatások azt is felfedezték, hogy egyes szteroidhasználók más gyógyszerekhez, például opioidokhoz fordulnak, hogy csökkentsék az alvási problémákat és a szteroidok által okozott ingerlékenységet.

A szteroidokkal visszaélő embereknek elmúlnak a tüneteik, amikor abbahagyják a használatot, ideértve:

– fáradtság
– nyugtalanság
– étvágytalanság
– alvási problémák
– csökkent nemi vágy
– szteroid vágy

Az egyik komolyabb elvonási tünet a depresszió, amely időnként öngyilkossági kísérletekhez vezethet.

Hogyan lehet kezelni az embereket anabolikus szteroid függőség miatt?

Néhány ember, aki anabolikus szteroid függőség kezelésére törekszik, hasznosnak találta a viselkedésterápia és a gyógyszerek kombinációját.

A függőség bizonyos eseteiben a betegek gyógyszereket szedtek a megvonás tüneteinek kezelésére. Az orvosok például antidepresszánsokat írtak fel a depresszió kezelésére és a fejfájás, valamint izom- és ízületi fájdalmak kezelésére. Más gyógyszereket is felhasználtak a beteg hormonrendszerének helyreállításához.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük