Lewis Hamilton

Lewis Hamilton karrierje, barátnője és vagyona

Lewis Hamilton 1985. január 7-én született, Britt Forma 1-es pilóta. Pályafutása során eddig 7 világbajnoki címet, 95 győzelmet, és 98 pole pozíciót tudhat a magáénak. 2007-től 2012-ig a Mclaren versenyzője volt, míg 2013-tól kezdve napjainkig a Mercedes pilótája.

Lewis Hamilton fiatalkora

Lewis Hamilton az Egyesült Királyságbeli Stevenageban született. Apja, Anthony Hamilton és anyja Carmen Larbalestier. Hamiltonnak továbbá három féltestvére is van Nicolas Hamilton, Samantha Lockhart, Nicola Lockhart személyében. Kétéves korában édesapja és édesanyja elváltak egymástól, így édesanyja nevelte tovább. Öt éves korában elkezdett karatézni, annak érdekében, hogy meg tudja védeni magát szekálóitól. Először 6 éves korában kezdett el érdeklődni az autóversenyzés iránt, amikor is édesapja vásárolt neki egy rádió távirányítású autót, mellyel el is indult a nemzetközi BRCA ráió távirányítású autók bajnokságán, ahol második helyet ért el.

Gokart

Gokartozni 8 éves korában kezdett el, majd két évre rá már meg is nyerte a brit gokart bajnokságot kadett korosztályban. Egy évre rá 1996-ban a Sky TV KartMasters bajnokságát is behúzta. 1997-ben Junior Yamahában versenyzett, és három címet is nyert, köztük a brit bajnokságot. 1998-ban hivatalosan leigazolták Hamiltont a Mclaren pilóta nevelő programjába. Ekkor mindösszesen 13 évesen ő volt a legfiatalabb, akinek szerződése volt egy Forma 1-es csapattal. Még ebben a szezonban másodikként végzett a Mclarean Mercedes Jővő Bajnokai bajnokságon. 2000-ben jött el az igaz áttörés számára, amikor is Európa bajnok lett Formula A-ban.

Gokartos korszaka

Formula Renault

Lewis Hamilton miután 5. helyen végzett a brit Formula Reault téli sorozatában, 2002-ben elindult a Formula Renault teljes sorozatában, ahol három győzelemmel a háta mögött 3. helyen végzett. A következő évben is maradt ebben a sorozatban, amit végül 10 győzelemmel be is húzott.

Formula 3

A 2004-es szezonban a Manor színeiben mutatkozhatott be a sorozatban, ahol is az ötödik helyen zárt összetettben. Még 2004 decemberében meg adatott számára a lehetőség, hogy tesztelhessen a Mclaren Forma 1-es autójával. A követekző szezont is a Formula 3-ban töltötte, de már az ASM csapatával. Végül 20 verseny alatt 15 győzelmet aratott, ami a bajnoki címet jelentette a számára.

GP2

A következő megállóhely számára a GP2 volt, ahol az ART-nál versenyzett, az előző évi konstruktőri bajnoknál. A szezont végül 5 győzelemmel és a bajnoki cím bezsebelésével zárta. Ezt követően pedig következhetett számára a király kategória, a Forma 1.

Forma-1 Mclaren

Hamilton a 2007-es szezont újoncként a Forma-1 Mclaren csapatánál kezdte meg a kétszeres világbajnok Fernando Alonso mellett. Első versenye az Ausztrál nagydíj volt, ahol egyből a dobogóra is állhatott. Innentől kezdve az első kilenc nagydíj mindegyikén felállhatott a dobogóra, amelyből kettő győzelem is született, Montreálban és Indianapolisban. Ezeket a győzelmeket további kettő követte Magyarországon és Fujiban. Végül a szezont a 2. helyen zárta egy ponttal elmaradva a finn Kimi Raikkonen-től.

Forma 1-es világbajnok

Lewis Hamilton első világbajnoki győzelme

A sikeres szezont követően 2012-ig írt alá a Mclarenhez. Csapattársa a 2008-as szezonra Heikki Kovalainen lett. Az évad során több hibát is elkövetett, ennek ellenére viszont több alkalommal is világklasszis teljesítményt nyújtott. A bajnoki cím sorsa végül az utolsó fordulóban dőlt el, Brazíliában Lewis Hamilton és Felipe Massa között. Habár Massa nagyszerű teljesítményt nyújtott a verseny során és még az azutáni pillanatokban világbajnoknak is érezhette magát, végül egy az utolsó körben bemutatott előzés által megszületett az első világbajnoki győzelme a király kategóriában. Az idény végén 5 győzelmet és 10 dobogót mondhatott a magáénak.

A 2009-es év nem idnult jól a Mclaren számára, mivel az MP4-24 nem volt képes felvenni a harcot legfőbb riválisaival. A csapatnak a szezon második felére sikerült orvosilnia a problémákat, ennek köszönhetően be is húzta a Magyar és a Szingapúri nagydíjat és sikerült a bajnokságot az 5. helyen zárnia.

Forma-1 balesetek

A következő évben az újdonsült MP4-25 jóval versenyképesebbnek bizonyult az előző szezonbelihez képest, így Hamilton és újdonsült csapattársa Jenson Button, 2009 világbajnoka jó reményekkel várhatta az idényt. Végül Hamilton 3 győzelemmel zárt, továbbá egészen az utolsó fordulóig a bajnokság elhódítására is meg volt az esélye.

Lewis Hamilton sikertelen évei

A 2011-es esztendőt a sikertelen évei között tartják számon. A Formula 1-es pályafutása során először fordult elő vele, hogy csapattársa, nevezetesen Jenson Button meg tudta verni az összetettben. Lewis Hamilton nevéhez végül 3 győzelem és egy bajnoki 5. hely volt fűzhető.

A 2012-es szezon bizonyult Hamilton utolsó Mclarenes évének. Habár az MP4-27 egy nagyon jó konstrukció volt, több megbízhatósági hiba is hátráltatta a pilótákat a jó eredmények szállításában. A bajnokságban elért 4 győzelme pedig a 4. helyre volt elegendő az összetettben. A Mclarennel kötött szerződése az év végén lejárt, amelyet nem is hosszabbított meg, ennek végett pedig alá is írt a Mercedesszel, Michael Schumacher helyére.

Forma-1 Mercedes

A Mercedes Forma-1 csapatával kötött szerződés Hamilton lehető legjobb döntése volt, hiszen egy süllyedő hajót hagyott el, egy felszállóágban lévő csapatért. A német származású Nico Rosberg mellé ült be, aki már a 2010-es szezon kezdete óta a Mercedes pilótája volt. Hamilton 1 győzelemmel és a bajnoki 4. hellyel zárta az idényt.

Hamilton a Mercedesnél

Második és harmadik világbajnoki cím

2014-ben az új szabályrendszer bekövetkeztével a Mercedes csapata nagy előnnyel húzott el vetélytársai elől. A W05 egy nagyon erős konstrukció volt, mellyel Lewis Hamilton megszerezte második világbajnoki címét is 11 győzelemmel zárva a szezont. A konstruktőrök terén pedig ugyancsak tarolt a Mercedes, akik 19 futamból 16-ot nyertek meg és 296 pontos előnnyel húzták be a konstruktőri bajnoki címet.

A 2015-ös év is hasonlóan dominánsra sikerült a Mercedes és Hamilton szempontjából, hiszen míg megszerezte harmadik világbajnoki címét, addig a Mercedes zsinórban másodjára is konstruktőri bajnok lett.

A következő szezon merőben máshogyan alakult számára. Annak ellenére, hogy a Mercedes csapatának ugyanúgy sikerült a legerősebb autót összeállítania a mezőnyben, mint az elmúlt két évben, nem sikerült megvédenie címét, melyet csapattársa, Nico Rosberg hódított el, 5 ponttal megelőzve Hamiltont. Lewis szezonját számos megbízhatósági hiba hátráltatta, ennek ellenére a győztes kiléte csak az utolsó fordulóban, Abu Dhabiban dőlt el, ahol Rosberg lelassításával próbálta rossz helyzetbe juttatni a németet, mely kísérlet végül mint kiderült sikertelen volt.

Negyedik

A 2017-es szezon előtt már tudni lehetett, hogy Rosberg visszavonul, helyét pedig Valtteri Bottas veszi át. Bár a szezon során nagy csatákat vívott Sebastian Vettellel a bajnoki címért, végül a brit pilóta jött ki győztesen kettejük csatározásából. Hamilton nem csak negyedik vb győzelem tulajdonosa lett, hanem megdöntötte az összesen megszerzett legtöbb rajtelsőség rekordját is.

Ötödik

2018-ban Lewis Hamilton és Sebastian Vettel nagyokat csatároztak a világbajnoki cím megszerzéséért. A Ferrari pilótája egészen a szezon feléig párbajban volt Hamiltonnal, azonban onnantól kezdve Vettelnek számos hibája és autóbeli meghibásodása is volt, amely a bajnoki címébe került. Az ötödik világbajnoki cím megszerzése mellett megdöntötte az egy szezon során szerzett legtöbb pont rekordját 408 ponttal. Továbbá a szezon közben aláírt a Mercedesszel egy két évre szóló megállapodást, amely 40 millió fontos éves fizetést tartalmazott.

Hatodik

A 2019-es szezonja már jóval könnyebbnek bizonyult, mint az előző kettő. A bajnokság során egyetlen ellenfele akadt csapattársa, Valtteri Bottas személyében. Lewis Hamilton még az Amerikai nagydíj hétvégéjén megszerezte 6. bajnoki címét, két futammal a szezon vége előtt. A szezon során összesen 413 pontot gyűjtött, amellyel megdöntötte saját 2018-as rekordját.

Hetedik vb cím és megdöntötte Schumacher rekordját

Bár a 2020-as szezon kifejezetten furcsára sikeredett a koronavírus járvány miatt, Hamiltont ez sem akadályozta meg hetedik világbajnoki címének megszerzésében. A hetedik vb cím megszerzésében persze jelentős szerepe volt a Mercedes csapatának, akik egy nagyon domináns és erős konstrukcióval rukkoltak elő. Emellett egyértelműen Hamilton is csúcsformában volt, amit mi sem bizonyít jobban mint, hogy 17 versenyből (a vírus miatt kihagyott egy futamot) 11 alkalommal volt képes nyerni. Lewis Hamilton továbbá megdöntötte a Michael Schumacher által több mint 10 évig fenntartott összes győzelem rekordját, amely 91 győzelem volt. Ezt a számot a szezon végéig 95-ig tornázta fel.

Lewis Hamilton magánélete

Sok embert érdekel magánélete, mivel rengeteg Forma-1 rajongó van szerte a világban. Lewis Hamilton barátnője és vagyona, mindig az érdeklődések középpontjában áll.

Lewis Hamilton barátnője

Hamilton 2007-ben kezdett el randizni Nicole Scherzinger, amerikai énekesnővel. Kapcsolatuk eléggé rögösnek bizonyult, mivel többször is elváltak, de végül 2015-ben váltak el egymástól véglegesen. Több másik énekesnővel is szóba hozták, mint barátnője. Köztük szerepelt Nicki Minaj és Rita Ora is, aki vendége volt az Abu Dhabi Nagydíjon 2016-ban. Rihanna énekesnővel, mint párja kapták lencsevégre New Yorkban. Azonban a pletykált kapcsolatok egyikét sem sikerült megerősíteni. A 2020-as szezon elött Jasmine Sanders modellel is kapcsolatba hozták, mivel lencsevégre kapták őket a párizsi divathéten. Később a közösségi médiában mindketten cáfolták a pletykákat.

2021 augusztusában felröppent a pletyka, hogy Lewis Hamilton barátnője Camila Kendra modell, aki nemrég vált el Tyler Cameron amerikai televíziós személyiségtől. A lány képviselője azonban határozottan cáfolta az ilyen állításokat, miszerint: “Camila és Lewis egyáltalán nem randevúznak. Csak barátok és semmi több.”.

Így Lewis Hamilton barátnője kilétét továbbra is titok övezi.

Lewis Hamilton vagyona

A Forbes magazin 2020-as listája szerint Lewis Hamilton vagyona a 40. helyre elég a legjobban kereső celebek listáján és a 13. a legjobban kereső sportolók listáján. 2020-ben Lewis Hamilton fizetése 42 millió dollár volt, továbbá 12 milliót kapott hozzájárulásokból. Lewis Hamilton vagyona nagyjából 285 millió dollárra saccolható. Eddigi karrierje során körülbelül 489 millió dollárt keresett. Egyébként vagyona gyarapodása sem utolsó, mivel egy év alatt 37 millió dollárral lett gazdagabb.

Hasonló cikkek Lewis Hamilton témában