Lewis Hamilton érdekességek, rekordok

Lewis Hamilton érdekességek, rekordok

Lewis Hamilton a hétszeres Forma-1 világbajnok, az elmúlt évtized sportkirálya, 2007-ben indult el csodálatos F1-es útjának kezdetén egy McLarennel. 2008-ban ő lett a sportág legfiatalabb világbajnoka, az F1 történetének egyik legizgalmasabb döntőjével a brazíliai Interlagosban. Öt év után átigazolt a Mercedes gyári csapathoz, ahol 2014-, és 2015-ben ismét világbajnok lett. A 2016-os évben csapattársa, Nico Rosberg mögött második lett a világbajnoki pontversenyben, de azóta egyeduralkodóként áll a Forma-1 trónján.

Minden idényben legalább egy versenyt megnyert

Az egyetlen pilóta a világon, akinek ilyen sorozata van. 2002-től, a Brit Formula Renault 2000-es versenysorozat óta, minden évadban megnyert legalább egy versenyt.

8 évesen kezdett versenyezni

Rengeteg versenyző számára a sport iránti szeretet a gokartozással kezdődik – és Hamiltonnál sem volt ez másképpen. 8 évesen kezdett vezetni, és 10 éves korára már megnyerte a brit gokart-, az STP gokart bajnokságot és a Future Series Mercedes bajnokságot, ahol majdani szponzora, a McLaren-Mercedes észrevette.

Lewis Hamilton a legjobban fizetett brit sportoló

2018-tól Hamilton 120 millió angol fontos hároméves szerződést írt alá a Mercedesszel, éppen Conor McGregort verte meg a legjobban fizetett brit sportolók listáján. Így Lewis Hamilton éves keresete 40 millió font.

Keresztet visel minden versenyén

Hívő római katolikus családban nevelkedett, és mindig nyitott volt a keresztény hitével kapcsolatban. Több interjúban kijelentette, hogy hite fontos szerepet játszik a versenyzésében és a karrierjében, különösen a sportág magas kockázati tényezői miatt. „Bármi megtörténhet bármelyik napon, de úgy érzem, Isten keze felettem van” – nyilatkozta Hamilton egy interjúban.

Lewis Hamilton legnagyobb félelme a cápák

Úgy tűnik, hogy minden embernek, megvannak a maga félelmei. Míg híres a sport és más extrém tevékenységek iránt, Hamilton egy sajtótájékoztatón elárulta, hogy a cápáktól fél a legjobban. Hamilton ezután elmesélte, hogy a 2018-as téli szünetét Melbourne-ben töltötte, ahol nem mert szörfözni, mivel a terület nem volt elzárva a cápák elöl.

Inzultálták az iskolában

Alig 6 éves korában karate órákat kellett vegyen, hogy megvédje magát a megfélemlítésektől, amivel az iskolában szembesült.

Eladta a gokartját

2007-ben 42.100 fontért (kb 18 millió forint) adta el a gokartját, és a teljes összeget a Tommy baby jótékonysági szervezetének ajánlotta fel.

Lovaggá ütötték

Lewis Hamilton lovagi címet kapott az eddig felmutatott sportteljesítménye miatt, illetve a versenypályán kívül mutatott jótékonysági-, és társadalmi tevékenységeinek elismeréseként. A Forma–1 történelmében a hatodik ember, aki megkapta a lovagi címet a brit uralkodótól. A lovággá ütöttek listáján szerepel még Jackie Stewart, Stirling Moss, Jack Brabham, Frank Williams, és Patrick Head.

Hamilton, mint rajzfilm színész

2012-ben a Cartoon Tooned című filmben szerepelt Jenson Button és Alexander Armstrong komikus mellett.

Sárga sisak

Egyszer egy interjúban nyilatkozta, hogy azért festette édesapja sárgára a sisakját, mert egyedi volt és így mindig könnyen felismerte fiát verseny közben.

Forma-1 vagy foci

Hamilton egyszer kijelentette: ha nem kezdett volna az autóversenyzésbe, akkor biztosan focista lett volna. Kedvenc klubja az Arsenal FC.

Lewis Hamilton szülei elváltak

Szülei kétéves korában különváltak, ennek eredményeként édesanyjával és féltestvéreivel, Nicolával és Samanthával tizenkét éves koráig élt együtt. Ezután elköltözött édesapjához, ahol mostohaanyjával, Lindával és féltestvérével, Nicolassal élt.

Viaszszobor

2009. március 18-án Madame Tussauds kiállította Hamilton viaszszobát. Ez a viaszmásolat körülbelül 150.000 fontba került, és elkészítése több mint hat hónapig tartott.

Kedvenc autója

Hamilton egyik kedvenc autója az AC Cobra. Két, 1967-ben helyreállított modell tulajdonosa.

Gyorshajtás

2007. december 18-án Hamiltont egy hónapra eltiltották a Franciaországban való vezetéstől, miután 196 km/h-val száguldozott egy francia autópályán. Ennek következményeként a Mercedes-Benz CLK-ját is lefoglalták.

Mercedes Forma 1

Rekordok

Pályafutása alatt igen sok rekordot sikerült beállítania és megdöntenie.

A legtöbb világbajnoki cím (7)

2020-ban Hamilton négy szezonon át tartó veretlenségével, beállította Michael Schumacher hét világbajnoki cím rekordját. Ha idén is sikerül megnyernie a világbajnoki címet, akkor nyolc győzelemmel egyeduralkodóvá válik.

A legtöbb futamgyőzelem (96)

Ezt a rekordot is Scumacher tartotta 91 győzelemmel. A 2020-as Portugál Nagydíj után már ezzel a rekorddal is egyedül áll a ranglistán.

A legtöbb egymást követő futamon való indulás (265)

Ez 265 versenyt jelent egyhúzamban. 2007-es Forma-1-es pályafutása óta csak a 2020-as Szahíri Nagydíjat hagyta ki, koronavírus fertőzés miatt. Ezen a listán Nico Rosberg követi őt 206 megszakítás nélküli futamon való indulással.

Pole poziciók (99)

Teljesítménye bámulatos a 98 elért első hellyel. Az örökranglistán második helyen szereplő Michael Schumacher jócskán lemaradva 68 Pole Poziciót ért el.

Rajt-cél győzelmek (22)

Pályafutása alatt 22 olyan futamon sikerült nyernie, amikor a verseny alatt minden körben ő volt az eslő helyen. A lista második helyezettje Ayrton Senna 19-el, és a harmadik Sebastian Vettel 15-el.

Népszerű cikkek Lewis Hamilton témában