Koleszterin csökkentő ételek

Koleszterin csökkentő ételek

A koleszterin csökkentő ételek fogyasztása elengedhetetlen a magas koleszterinszinttel küszködő egyéneknél, mivel ez a betegség alattomos módon károsítja érrendszert. Sokáig nem okoz tüneteket, de sok esetben visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az érfalakon. A magas koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

A koleszterin egy viaszos, zsírszerű anyag, amelyet a máj termel természetes úton. Ez rendkivűl fontos a sejtmembránok, bizonyos hormonok és a D-vitamin képződéséhez. A koleszterin nem vízben oldodó anyag, ezért önmagában nem tud átjutni a vérén. A koleszterin szállításának elősegítése érdekében a máj lipoproteineket termel, melyek zsírból és fehérjéből összeálló részecskék. Koleszterint és triglicerideket (egy másik típusú lipid) szállítanak a véráramon keresztül. A lipoprotein két fő formája az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL). Ha a vérében túl sok az LDL-koleszterin, akkor ezt magas koleszterin szintnek nevezik. Kezelés nélkül a koleszterin szint emelkedése számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a szívrohamot és az agyvérzést.

A magas koleszterin szint általában nem okoz tüneteket. Ezért fontos a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése.

LDL-koleszterin

Az alacsony sűrűségű lipoproteint gyakran “rossz koleszterinnek” nevezik. Ha az LDL-koleszterin szintje túl magas, az az artériák falain felhalmozódhat. A felhalmozódás koleszterin plakk néven is ismert. Ez a lepedék szűkítheti artériáit, korlátozhatja a véráramlást és növelheti a vérrögképződés kockázatát. Ha egy vérrög blokkolja a szív vagy az agy artériáját, az szívrohamot vagy szélütést okozhat.

HDL-koleszterin

A nagy sűrűségű lipoproteint néha “jó koleszterinnek” nevezik. Segít visszajuttatni az LDL-koleszterint a májba, hogy kikerüljön a szervezetéből. Ez segít megelőzni a koleszterin plakkok felépülését az artériákban. Ha magas az egészséges HDL-koleszterinszintje, akkor ez csökkentheti a vérrögök, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ezért a HDL a koleszterin csökkentő ételek csoportjába tartozik.

Trigliceridek

A trigliceridek másik típusú lipidek. Különböznek a koleszterintől. Míg a test koleszterint használ a sejtek és bizonyos hormonok felépítésére, addig triglicerideket használ energiaforrásként. Amennyiben több kalóriát fogyaszt, mint amennyit a teste azonnal felhasználhat, akkor ezeket a kalóriákat trigliceridekké alakítja. Triglicerideket tárol a zsírsejtekben. Lipoproteineket is használ a trigliceridek vérkeringésen keresztüli keringésére. Ha rendszeresen több kalóriát eszik, mint amennyit a teste felhasználhat, a triglicerid szintje megemelkedhet. Ez számos egészségügyi probléma kockázatát növelheti, beleértve a szívbetegségeket és a stroke-ot.

A magas koleszterinszint okai

Túl sok koleszterin-, telített zsír- és transz-zsírtartalmú étel fogyasztása növelheti a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. Más életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a magas koleszterinszinthez. A legtöbb esetben ez egy rejtőzködő probléma. Általában nem okoz tüneteket. Sokan nem is veszik észre, hogy magas koleszterinszintjük van, amíg súlyos szövődmények, például szívroham vagy stroke nem alakul ki náluk. Ezért fontos a rutin koleszterin szűrés.

magas koleszterinszint okai

Genetikája is befolyásolhatja a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét. A géneket a szülők adják át a gyerekeknek. Bizonyos gének utasítják a testet a koleszterin és a zsírok feldolgozására. Amennyiben szülei koleszterin problémákkal küzdenek, akkor nagyobb a kockázata önnél is.
Ritka esetekben az emelkedett koleszterinszintet családi hiperkoleszterinémia okozza. Ez a genetikai rendellenesség megakadályozza, hogy a szervezet eltávolítsa az LDL-t. Az Országos Emberi Genomkutató Intézet szerint az ilyen állapotú felnőttek többségének az összkoleszterinszintje meghaladja a 300 mg/dl-t, az LDL-szintje pedig a 200 mg/dl-t.

Más egészségi problémák, mint például a cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködés, szintén növelhetik a kapcsolódó szövődmények kialakulásának kockázatát.

Koleszterin csökkentő ételek mellett a kockázati tényezők

  • kevés mozgás
  • túlsúly
  • dohányzás
  • öröklés
  • cukorbetegség, vesebetegség vagy hypothyreosis

A magas koleszterinszint szövődményei

Ha nem kezelik, a magas koleszterinszint plakk-felhalmozódást okozhat az artériákban. Idővel ez a lepedék szűkítheti az artériákat. Ez az állapot ateroszklerózis néven ismert.

Az érelmeszesedés súlyos állapot. Korlátozhatja a vér áramlását az artériában. Emellett megnöveli a veszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát.

Az érelmeszesedés számos életveszélyes szövődményt eredményezhet, például:

  • szívroham
  • stroke
  • magas vérnyomás
  • perifériás érbetegség
  • angina (mellkasi fájdalom)
  • krónikus vesebetegség

Koleszterin csökkentő ételek fogyasztása

Az egészséges koleszterinszint elérése és fenntartása érdekében orvosa javasolhatja az étrend megváltoztatását, azaz a koleszterint csökkentő ételek fogyasztását.

Például azt tanácsolhatják, hogy:

  • korlátozza a telített zsír- és transz-zsírtartalmú ételek fogyasztását
  • sokféle magas rosttartalmú ételt fogyasszon, például gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát
  • válasszon sovány fehérjeforrásokat, például csirkét, halat és hüvelyeseket
  • a sült ételek helyett a sült, roston sült, párolt, grillezett és sült ételeket válasszon
  • kerülje a gyorséttermeket és a gyorsételeket

Magas transz-zsírtartalmú ételek

  • vörös hús, szervhúsok, tojássárgája és magas zsírtartalmú tejtermékek
  • rántott ételek, például burgonya chips, hagymakarikák és sült csirke
  • kakaóvajból, pálmaolajból vagy kókuszolajból készült feldolgozott élelmiszerek
  • bizonyos pékáruk, például sütemények

Halak és más omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása szintén hozzájárulhat az LDL-szint csökkentéséhez, így érdemes beépíteni a koleszterin csökkentő ételek fogyasztása alatt is. Például a lazac, a makréla és a hering gazdag omega-3 források. A dió, a mandula, az őrölt lenmag és az avokádó is tartalmaz omega-3-at.

Koleszterin gyógyszerek

Ha a koleszterin csökkentő ételek fogyasztása nem segít, abban az esetben orvosa gyógyszereket írhat fel a magas koleszterinszint csökkentése érdekében. Kezelésére a sztatinok a leggyakrabban felírt gyógyszerek. Meggátolják a májat abban, hogy több koleszterint termeljen.

Hogyan lehet csökkenteni a koleszterinszintet természetesen

Bizonyos esetekben gyógyszerek szedése nélkül is csökkenthető a koleszterinszint. Például elég lehet egészséges étrendet fogyasztani, rendszeresen sportolni és kerülni a dohányzást.

A koleszterinszint ellenőrzése

Ha Ön 20 évesnél idősebb, ellenőriztesse a koleszterinszintjét legalább négy-hat évente. Ha korábban emelkedett szinten volt a koleszterinje vagy a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezői fennállnak, orvosa arra kérheti, hogy gyakrabban tesztelje a koleszterinszintjét. Orvosa lipidpanel segítségével megmérheti az össz koleszterinszintjét, valamint az LDL-koleszterin-, HDL-koleszterin- és trigliceridszintjét. Az összes koleszterinszint a vérben lévő koleszterin teljes mennyisége. Ez magában foglalja az LDL és a HDL koleszterint. Ez akkor különösen veszélyes, ha az LDL-szintje túl magas és a HDL-szintje túl alacsony.

  • Figyeljen az élelmiszer címkéken fellelhető transzzsírokra és telített zsírokra, valamint a hozzáadott cukrokra. A napi kalória bevitelnek maximum a 10 százaléka származhat telített zsírokból és hozzáadott cukrokból.
  • A főzés során próbálja meg kicserélni a vajat extra szűz olívaolajra.
  • Egyen több egészséges, telítetlen zsírt tartalmazó ételt.

A normál koleszterinszintre vonatkozó irányelvek

A szervezetének szüksége van egy bizonyos mértékű koleszterinszintre a megfelelő működéshez, beleértve az LDL-t is. De ha az LDL szintje túl magas, az súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

2013-ban az American College of Cardiologists és az American Heart Association új irányelveket dolgozott ki a magas koleszterinszint kezelésére.
E változás előtt az orvosok a koleszterinszintet a koleszterinszint-diagram számai alapján kezelték. Az új irányelvek szerint a koleszterinszint mellett a kezelési ajánlások figyelembe veszik a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit is. Ezek a kockázati tényezők magukban foglalják a cukorbetegséget és a szívbetegségek, például a szívroham vagy a stroke becsült 10 éves kockázatát. Tehát az egyénre szabott normál koleszterinszinted, attól függ, hogy vannak-e más kockázati tényezői a szívbetegségre.

Ezek az új irányelvek azt javasolják, hogy ha nincsenek szívbetegségre vonatkozó kockázati tényezői, orvosa akkor kell kezelést előírjon, ha az LDL-értéke meghaladja a 189 mg/dl-t.

Népszerű cikkek koleszterin csökkentő ételek témában