glutén intolerancia

Glutén érzékenység tünetei, cöliákia

A glutén érzékenység nagyon gyakori egészségügyi probléma, mely nem gyógyítható, csak gluténmentes étkezéssel tünetmentes állapotot lehet előidézni. A cöliákia betegség a glutén intolerancia legsúlyosabb formája. A glutén a búzában, az árpában, a rozsban és a hasonló gabonafélékben található természetes fehérje, mely ezáltal minden ezekből a termékekből készült készítményben is megtalálható.

Mi tartalmaz glutént ?

Rozs, búza, tönkölybúza, árpa, bulgur, kamut, alakor, zab (lehet kapni gluténmentes zabot, mely termékeknél garantálják, hogy a zab nem került búza közelébe)

Cöliákia

Ez egy autoimmun betegség, amely a lakosság kb. 1% -át érinti és az emésztőrendszer károsodásához vezethet.
A glutén intolerancia mindkét formája elterjedt tüneteket okozhat, amelyek közül soknak semmi köze nincs az emésztéshez.

A glutén érzékenység tünetei

Puffadás

Bár a gyomor vagy a has puffadás nagyon gyakori és sok más betegséggel is kapcsolatba hozható, de előfordulhat a glutén érzékenység tüneteként is. Valójában a puffadtság az egyik leggyakoribb panasz az embereknél, akik érzékenyek vagy intoleránsak a gluténra. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek a 87% -a, akiknél feltételezték a glutén érzékenységet, puffadást tapasztaltak.

Hasmenés, székrekedés és büdös széklet glutén érzékenység esetén

Időnként normális a hasmenés és székrekedés, de a rendszeres előfordulása aggodalomra adhat okot. Ezek szintén a glutén érzékenység tünetei. Érzékenység esetén az allergén fogyasztása után a vékonybélben gyulladás lép fel, ami károsítja a bél nyálkahártyáját és rossz tápanyag felszívódást eredményez, jelentős emésztési zavarokat és rendszeres hasmenést vagy székrekedést okozva. A glutén érzékenység tünetei között a hasmenés az egyik leggyakoribb, melyben a szenvedők több mint 50%-a rendszeresen hasmenést tapasztal, míg kb. 25%-uk székrekedést. Ezenkívül sápadt és rossz illatú ürülékük fordulhat elő a rossz tápanyag felszívódás miatt. A visszatérő hasmenés súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például elektrolitvesztést, kiszáradást és fáradtságot.

Hasi fájdalom

A hasi fájdalom nagyon gyakori, és számos magyarázattal rendelkezik. Ugyanakkor a betegség leggyakoribb tünete. A glutén érzékenységben szenvedők 83%-ának hasi fájdalma és hasi diszkomfort érzése van a fogyasztása után.

Fejfájás

Sok ember időnként fejfájástól vagy migréntől szenved. A migrén gyakori állapot, a nyugati népesség 10–12%-ánál tapasztalható rendszeresen. Érdekes módon, a tanulmányok kimutatták, hogy a glutén-intolerancia egyének hajlamosabbak a migrénre, mint mások. Ha rendszeresen fejfájás vagy migrén győtri észlelhető ok nélkül, akkor érzékeny lehet a gluténre.

Fáradtság

A fáradtság nagyon gyakori, általában nem kapcsolódik semmilyen betegséghez. Ha azonban állandóan nagyon fáradtnak érzi magát, akkor meg kell vizsgálnia annak hátterét. A glutén-intoleranciában szenvedő egyének nagyon hajlamosak a fáradtságra, különösen a glutént tartalmazó ételek fogyasztása után. Tanulmányok kimutatták, hogy a glutén-intoleranciában szenvedők 60–82%-a általában fáradtságot tapasztal.

Bőrproblémák

A glutén érzékenység a bőrét is befolyásolhatja. A gyulladásos bőrbetegség, az úgynevezett dermatitis herpetiformis a cöliákia megnyilvánulása a bőrön. Továbbá okozhat a glutén érzékenység pikkelysömört és krónikus csalánkiütést.

Depresszió

A depresszió a felnőttek mintegy 6%-át érinti évente. A tünetek nagyon sokrétűek lehetnek a reménytelenség és szomorúság érzése között. Az emésztőrendszeri problémákkal küzdő emberek úgy tűnik, hogy hajlamosabbak mind szorongásra, mind depresszióra, mint az egészséges egyének. A tünet különösen gyakori azoknál az embereknél, akik glutén érzékenységben szenvednek.

Kóros szerotonin szint

A szerotonin egy neurotranszmitter, amely lehetővé teszi a sejtek kommunikációját. Közismert nevén az egyik „boldogság” hormon. A csökkenő hormonszint depresszióval függ össze.

A bél mikrobióta változásai

A megnövekedett káros baktériumok mennyisége és a jótékony baktériumok csökkent mennyisége befolyásolhatja a központi idegrendszert, növelve a depresszió kockázatát.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a depresszióval küzdő egyének folytatni akarják a gluténmentes étrendet, mert jobban érzik magukat, annak ellenére, hogy emésztési tüneteik nem oldódnak meg.

Megmagyarázhatatlan fogyás

A váratlan súlyváltozás gyakran aggodalomra ad okot. Annak ellenére, hogy különféle okokból származhat, a megmagyarázhatatlan fogyás a nem diagnosztizált glutén érzékenység gyakori mellékhatása. A súlycsökkenés számos emésztési tünetekkel magyarázható, a rossz tápanyag felszívódással együtt.

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység a leggyakoribb tápanyaghiány a világon és az amerikai nők 5%-ánál jelentkezik. A vashiány olyan tüneteket okoz, mint az alacsony vérmennyiség, fáradtság, légszomj, szédülés, fejfájás, sápadt bőr és gyengeség. A betegség esetén a vékonybélben a tápanyagok felszívódása csökken, ami csökkenti a vas mennyiségének felszívódását az ételekből. A vashiányos vérszegénység lehet a cöliákia első tüneteinek egyike, amelyet orvosa észlelhet. A legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy a vashiány szignifikáns mind a gyermekeknél, mind a felnőttkori betegeknél.

Szorongás

A szorongás az emberek 3–30%-át érintheti világszerte. Ez aggodalom, idegesség, nyugtalanság és izgalom érzésével jár. Ezenkívül gyakran együtt jár depresszióval is. A glutén intoleranciában szenvedő személyek inkább hajlamosak szorongásra és pánikbetegségekre, mint az egészséges egyének. Ezenkívül egy tanulmány kimutatta, hogy az önmagában bejelentett glutén érzékenységgel rendelkező személyek akár 40%-a azt állította, hogy rendszeresen szorongást tapasztal.

Autoimmun rendellenességek

A cöliákia betegség egy autoimmun betegség, amely az immunrendszer támadását okozza az emésztőrendszerben, miután a glutént elfogyasztotta. Érdekes, hogy ennek az autoimmun betegségnek köszönhetően hajlamosabbak lennének más autoimmun betegségekre, például az autoimmun pajzsmirigy betegségre. Ezenkívül az autoimmun pajzsmirigy rendellenességek kockázati tényezői lehetnek az érzelmi és depressziós rendellenességek kialakulásában.

ízületi és izomfájdalom

Számos oka van annak, hogy az emberek ízületi és izomfájdalmakat tapasztalnak. Van egy elmélet, miszerint a cöliákiában szenvedők genetikailag meghatározott túlérzékeny vagy túlságosan ingerlékeny idegrendszerrel rendelkeznek. Ezért alacsonyabb küszöbük lehet az érzékszervi neuronok aktiválásához, amelyek izom- és ízületi fájdalmat okoznak.

Láb vagy kar zsibbadása

A glutén intolerancia másik meglepő tünete a neuropathia, amely a zsibbadást vagy bizsergést okozza a karokban és a lábakban. Ez az állapot gyakori a cukorbetegségben és a B12-vitamin hiányában szenvedő betegek körében. Ezt az alkoholfogyasztás is okozhatja. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a cöliákia és a glutén érzékenységben szenvedő személyeknél nagyobb a kockázata a karok és a lábak zsibbadásának, az egészséges kontrollcsoportokkal összehasonlítva. Noha a pontos ok nem ismert, egyesek ezt a tünetet bizonyos glutén intoleranciával kapcsolatos ellenanyagok jelenlétéhez kapcsolják.

Agyblokk

Az „agyi blokk” vagy „agyi köd” arra az érzésre utal, hogy képtelen egyértelműen gondolkodni. Az emberek feledékenységet, gondolkodási nehézséget, zavaros és mentális fáradtságot írtak le. A „ködös elme” az egyik általános tünete, amely a glutén intoleranciában szenvedő egyének akár 40%-át is érinti. Ezt a tünetet az anyagban lévő bizonyos antitestekre adott reakció okozhatja, de a pontos ok nem ismert.

Mi fogyasztható glutén érzékenység esetén ?

A gluténmentes diétában a zöldségek, gyümölcsök, zsiradékok, növényi olajok, tej- és tejtermékek, a tojás, a húsok fogyaszthatóak, de a már feldolgozott formában megjelenő ezekből a termékekből készült készítményeknél mindenképpen körültekintően meg kell vizsgálni a címkét, hogy valóban nem tartalmaznak e glutént.

Hasonló cikkek glutén érzékenység témában