Az egészséges ételek és kiegyensúlyozott étrend bemutatása a cél, hogy mindenki megtapasztalhassa az egészséges táplálkozás biztosította előnyöket. Minden embernek más a véleménye arról, hogy milyenek is az egészséges ételek. Ezért most összegyűjtöttünk néhány fő jellemzőt, ami alapján beazonosítható, hogy egy étel valóban egészséges e.
Az egészséges ételek jellemzői
Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos jellemzőt, amelyről felismerhetők az egészséges ételek legjobbjai.
- Hozzáadott cukort ne tartalmazzon, vagy csak elenyésző mennyiséget.
- A telített zsírsav tartalma minimális legyen.
- Megtalálhatóak legyenek benne a vitaminok és az antioxidánsok.
Zöldségek
Zöldbab
A, C, és K vitamint tartalma igen jelentős, illetve igen sok rost található meg benne. Kutatások szerint pedig a zöldbab csökkenti a szívbetegségek és a diabétesz kockázatát. A zöldbab jellemzően egy nyári zöldség, de az üzletekben elérhető bármikor fagyasztott, illetve konzerves formában. Többféleképpen is fogyasztható.
Spenót
A tápanyag tartalmának köszönhetően a spenót számít az egyik legegészségesebb zöldségnek. Tartalmaz kálciumot, vasat és A, C, B9, K1 vitaminokat. Antioxidánsokban nagyon gazdag étel, ezért csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának a lehetőségét, köztük a magas vérnyomásét is.
Répa
A répa a legnagyobb A vitamint, és béta karotint tartalmazó zöldség, mely segít a egyes ráktípusok megelőzésében. A répa fogyasztása hozzájárul a kiegyensúlyozottabb emésztéshez, immunerősítő hatása van és nagyon jó a szem egészségének.
Hagyma
Nagyobb mennyiségben vannak benne jelen a C, B6, B9 vitaminok és a kálium. Fogyasztása segít a vércukorszint szabályozásában, és a csontok egészségének fenntartásában, továbbiakban pedig a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Paradicsom
A paradicsomról a mai napig sem derült ki, hogy zöldség e, vagy inkább a gyümölcsök közé tartozik. Ez a piros növény egy igazi C vitamin, és kálium bomba, továbbá első osztályú rost forrás. A paradicsom segít a szívbetegségek, és a rák megelőzésében, ezen kívül a bőr egészségére is jó hatással van.
Édesburgonya
Kifejezetten ízletes ételnek számít, és egészségesebb a sima burgonyánál, mivel alacsonyabb a glikémiás indexe, és magasabb a rost tartalma, ami a belek megfelelő működését segíti. Nagyon sokféle vitamin lelehető fel benne, melyek többek között A, C, és B6 vitamin, továbbá nagyszerű forrása a béta karotinnak is. Segít szabályozni a vércukor szintet, illetve csökkenti a daganatok kialakulásának az esélyét.
Brokkoli
A brokkoliban C, K1 vitaminokat, káliumot, vasat, és mangánt is magában hordoz. A brokkoli elősegíti a kisebb koleszterinszintet, és a szem egészségére is jó hatással van. A többi zöldségtől magasabb fehérjetartalmával tér el, ezért az egészséges ételek között is kiemelkedő tulajdonságokkal bír.
Gyümölcsök
Alma
Gyakran hallani, hogy: minden nap egy alma és az orvost távol tartja. Ha jobban bele gondolunk, valóban van benne igazság, hiszen az almában magas a C vitamin és kálium tartalom, ezenkívül több fontos növényi vegyületet is magában foglal. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően a vércukor szintet, illetve a 2-es típusú diabéteszt is kontrollálni képes, továbbá a szívbetegségek kialakulása ellen is véd.
Banán
Közkedvelt gyümölcs, melyet nem csak finom íze, de az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is sokan fogyasztanak. A banán legfőbb alkotóeleme a szénhidrát, és a rostok. Kifejezetten jó C, B6 vitaminforrás, és káliumban is gazdag. A magas antioxidáns tartalma által elősegíti a szívrendszer egészségét, illetve a bélrendszerre is jó hatással van a banán.
Málna
A málna egy igazán ízletes gyümölcs, de fogyasztani nem csak ezért érdemes, hanem nagyszerű tápanyagtartalma miatt is. A gyümölcsök közül a málna rendelkezik az egyik legmagasabb rosttartalommal, és C vitamin tartalma sem elhanyagolandó. Magas antioxidáns tartalma miatt több krónikus betegség ellen is védelmet nyújt. Mindemellett pedig a vércukor szintre is pozitív hatással van.
Narancs
A narancs a málnához hasonlóan, magas rosttartalommal rendelkezik, melynek nagy hasznát az emésztőrendszer látja. Gazdag forrása a B1, B9 és C vitaminnak, illetve a káliumnak. A narancs gyakori fogyasztása jelentősen csökkenti a vércukor szintet, és a koleszterinszintet. A benne fellelhető citromsav miatt a vesekő megakadályozásában is fontos szerepet tölt be. Kutatások szerint pedig segít meggátolni a vérszegénységet.
Grépfrút
A grépfrút az egyik legegészségesebb citrusféle a felsorolt ételek közül. Kisebb a szénhidrát és cukor tartalma más gyümölcsöknél. Nagyon jó A, és C vitamin, illetve ásványi anyag forrás. Fogyasztása elősegíti az inzulinrezisztencia, és a koleszterinszint csökkenését, továbbiakban megakadályozza a vesekő kialakulását. Kutatások emellett bebizonyították, hogy a grépfrút fogyasztása előnyös a fogyásban.
Szőlő
A szőlőben található tápanyagok segíthetnek megvédeni a szervezetet a ráktól, a szemproblémák kialakulásától, és az érrendszeri betegségektől. A resveratrol a szőlő egyik legfontosabb tápanyaga, amely számos pozitív egészségügyi hatással járhat. A szőlő jó rost-, kálium-, vitamin-, és ásványi anyag forrás. Előnyös cukorbetegek számára is, amennyiben beépítik az egészséges ételek étrendjébe.
Gabonafélék
Zabpehely
A zabpehelynek sok jófajta szénhidrát és rost tartalma van. Számos vitamint és ásványi anyagot rejt magában, köztük mangánt, foszfort, vasat, cinket és B1 vitamint. Az általa tartalmazott tápanyagok csökkentik a koleszterol szintet és vércukorszintet is. A zabpehely nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt, egyfajta oldható rostot. Ez az anyag részben feloldódik a vízben, és vastag, gélszerű oldatot képez a bélben, melynek köszönhetően beindul a jó baktériumok fokozott növekedése az emésztőrendszerben.
Barna rizs
A gabonafélék közül a barna rizs egy tápláló étel, mely biztosítja a szervezet számára a vitaminokat, antioxidánsokat és az ásványi anyagokat. Az általa tartalmazott magnéziumnak, rostnak, lignánnak köszönhetően a szív egészségére is jó hatással van. Másik fontos tulajdonsága, hogy szabályozni tudja a diabéteszt. A gluténérzékenyek pedig nyugodt szívvel fogyaszthatják, hiszen a barna rizs gluténmentes.
Quinoa
A bemutatott egészséges ételek közül is kiemelkedik a quinoa, mely egy régóta létező növény, csak az utóbbi időkben vált igen népszerűvé. Ezt a népszerűséget legfőképpen ízének és tápanyag tartalmának tudhatja be. Található benne mangán, foszfor, magnézium, cink és még számos más ásványi anyag. Vércukorszint csökkentő hatása van. Ezen kívül ugyanúgy egy gluténmentes étel, mint a barna rizs.
Chiamag
Ezek a kis magok számos hasznos tápanyagot tartalmaznak szervezetünk számára. A zsírtartalmának jelentős részét Omega-3 zsírsavak teszik ki, melyek fogyasztása szükséges az optimális egészség fenntartásáért. Bár nem egy jó vitaminforrás, ásványi anyagokban így is nagyon gazdag a chia mag. Rendkívül sok mangánt, foszfort, vasat és kalciumot is magába foglal. Ezáltal számos előnye fogyasztásának, mint például a jobb vércukorszint beállítottság, alacsonyabb vérnyomás és a belek megfelelő működése a sok rost által, így joggal került be az egészséges ételek listájába.
Húsok
Lazac
A lazac egy egészséges és tápláló étel, mely gazdag omega-3 zsírsavakban, számos jó minőségű fehérjét tartalmaz. Kiváló B vitamin forrás, mivel többek között fellelhető a tartalmában B1, B2, B3, B6, B12 vitamin is. Fogyasztása számos előnyt nyújt számunkra, köztük véd a szívbetegségek ellen, csökkenti a gyulladásokat, ezen kívül pedig védelmet nyújt az agyi betegségek ellen, így nem véletlenül került fel az egészséges ételek listájára.
Hering
A hering egy zsíros hal, hasonlóan a szardíniához. Zsírjait legfőképpen Omega-3 zsírsavak teszik ki. Nagy számban van benne D és E vitamint és szelént, ezáltal sok antioxidáns található benne. Tiszta halnak számít, ezért csak kevés higany található benne. Egyik legnagyobb előnye pedig vérnyomáscsökkentő hatása.
Csirkemell
A húsok között egy igazán jól ismert, és sokak által fogyasztott ételhez érkeztünk. Nem véletlen, hogy ilyen népszerű, hiszen egy nem túl drága húsról beszélünk, továbbá rengeteg fehérjét tartalmaz. A csirkemellben található B6 vitamin, szelén, és foszfor is. Fogyasztása elősegíti az izomépítést, az izommegtartást, és erősíti a csontozatot is.
Arra való tekintettel, hogy a csirkemell kevés kalóriát tartalmaz, magas fehérjetartalom mellett, ez különösen előnyös lehet a fogyáshoz, amennyiben nem zsírban kisütve kerül elkészítésre.
Bárányhús
A bárányhús gazdag fehérjeforrás, továbbá sok vitamin és ásványi anyag található benne. Az előbb említett tápanyagokon kívül található kreatin, CLA, és glutation is a bárányhúsban. Fogyasztása segít az izomnövekedésben és fenntartásban, továbbá pedig a benne lévő vasnak köszönhetően a vérszegénység megelőzésében is segít.
Marhahús
A marhahús a bárányhúshoz hasonlóan gazdag fehérjeforrás, és számos mikrótápanyag is található a marhában. Ugyanúgy az izomépítésben nyújt segítséget, és a vérszegénység elkerülésében. Ezen kívül pedig az is igaz rá, mint a bárányhúsra, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.
Tejtermékek
Cottage cheese
Ez egy magas fehérjetartalmú, és sok nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazó sajt. A cottage cheeseben található B6 vitamin, kolin(a máj működésében, az agy fejlődésében, és az izmok mozgásában is fontos szerepe van), és cink. Segít a fogyásban, az izom építésében, az inzulinrezisztencia elkerülésében, továbbá a csontok erősítésében is.
Joghurt
A joghurt egy rendkívül finom étel erről a listáról. Sok jó minőségű fehérjét tartalmaz, melynek a jelentős részét kazein teszi ki. Többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Valamint a joghurt probiotikumokat is tartalmaz, melyek az emésztőrendszer egészségére vannak jó hatással. Védelmet nyújt a csontritkulás ellen, továbbá vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Mozzarella
Általánosságban tekintve kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a többi sajt. Legfőképpen szuper íze miatt fogyasztják a legtöbben, hiszen szinte bármilyen hússal párosítva nagyon finom íz hatást érünk el vele. Az egészséges oldaláról tekintve ne feledkezzünk meg arról, hogy tartalmaz probiotikumot, amely segíti a gyomor és bélrendszer egészségét, támogatja az immunrendszert, segít a gyulladások csökkentésében.
Tojás az egészséges ételek legjobbja
A végére maradt a tojás, mely nagyon jó vitamin és ásványi anyag forrás. megfelelő mennyiségű D-vitamint, E-vitamint, K-vitamint, B6-vitamint, kalciumot és cinket is tartalmaz. Valójában kalória és vitamin tartalom szempontjából tökéletes étel. Szinte minden szükséges tápanyag megtalálható benne megfelelő mértékben.
Míg a tojás sárgája zsírt és fehérjét tartalmaz, addig a fehérje része csak fehérjét. Mind a 9 esszenciális (az emberi szervezet csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem állítja elő) aminosavat tartalmazza. Sok kolint tartalmaz, mely támogatja az agy egészséges működését és fejlődését. Továbbá a szem egészségében is fontos szerepe van, köszönhetően lutein tartalmának, így kiérdemli az egészséges ételek kategóriában való részvételt.