Pikkelysömör

Pikkelysömör tünetei, okai és kezelése

A pikkelysömör krónikus autoimmun betegség, amely a bőrsejtek gyors felépülését okozza. A sejtek ilyen gyorsaságú felhalmozódása a bőr felszínén hámlást okoz. A pikkelyek körüli gyulladás és bőrpír meglehetősen gyakori. A tipikus pikkelyek fehéres-ezüstös színűek és vastag, vörös foltokban fejlődnek. Néha ezek a foltok megrepednek és véreznek is. A pikkelysömör a felgyorsult bőrtermelési folyamat eredménye. Jellemzően a bőrsejtek a bőr mélyén nőnek, és lassan a felszínre emelkednek. Végül leesnek. A bőrsejtek tipikus életciklusa egy hónap.

A pikkelysömörben szenvedőknél ez a termelési folyamat néhány nap alatt bekövetkezhet. Emiatt a bőrsejteknek nincs ideje leesni. Ez a gyors túltermelődés a bőrsejtek felhalmozódásához vezet.

A pikkelysömör gyakori kialakulásának helyei

– kéz
– láb
– nyak
– fejbőr
– arc

A pikkelysömör ritkábban előforduló típusai a körmöket, a szájat és a nemi szervek környékét is érinthetik.

Magyarországon kb kétszázezer ember szenved pikkelysömörben. Általában számos más állapothoz kapcsolódik a betegség, beleértve:

– 2-es típusú diabétesz
– gyulladásos bélbetegség
– szívbetegség
– pszoriázisos ízületi gyulladás
– szorongás
– depresszió

A pikkelysömör típusai

Plakk pikkelysömör

Ez a betegség legismertebb és leggyakoribb tpusa.

A betegségben szenvedők körülbelül 80 százaléka plakkos pikkelysömörrel rendelkezik. Piros, gyulladt foltokat okoz, amelyek elfedik a bőr területeit. Ezeket a foltokat gyakran fehéres-ezüst pikkelyek vagy plakkok borítják. Ezek a plakkok általában a könyökön, a térden és a fejbőrön találhatók.

Guttate pikkelysömör

Ez a fajtája gyerekeknél fordul elő gyakrabban, és apró rózsaszín foltokat okoz. A guttate pikkelysömör leggyakoribb helyei a törzs, a karok és a lábak. Ezek a foltok ritkán vastagok vagy magasak, mint a plakkos változatnál.

Pustuláris pikkelysömör

A gennyes pikkelysömör is gyakoribb a felnőtteknél. Fehér, gennyes hólyagokat és a vörös, gyulladt bőr széles területeit okozza. Általában a test kisebb területein lokalizálódik, például a kezeken vagy a lábakon, de széles körben is elterjedhet.

Inverz pikkelysömör

Az inverz pikkelysömörtől a bőr vörös, fényes, gyulladt és világos lesz. Az inverz pikkelysömör foltjai hónalj vagy mell alatt, az ágyékban vagy a nemi szervek bőrráncai körül alakulnak ki.

Erythroderm pikkelysömör

Az eritroderm pikkelysömör az egyik súlyos és nagyon ritka tpusa. Ez a forma gyakran a test nagy szakaszait fedi le egyszerre. A bőr szinte leégettnek tűnik. A kialakuló pikkelyek gyakran nagy szakaszokban vagy lapokban vagdalnak. Nem ritka, hogy az ilyen típusú pikkelysömörben szenvedő személy lázas vagy nagyon beteg lesz. Ez a típus életveszélyes lehet, ezért az egyéneknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk.

A pikkelysömör tünetei

Tünetei személyenként eltérnek, és a típusától függenek. Ennél a változatnál a bőr sérült területei lehetnek olyan kicsiek, mint néhány pehely a fejbőrön vagy a könyökön, vagy akár elfedhetik a test nagy részét.

A plakkos pikkelysömör leggyakoribb tünetei a következők:
– vörös, emelt, gyulladt bőrfoltok
– fehéres-ezüst pikkelyek vagy plakkok a vörös foltokon
– száraz bőr, amely megrepedhet és vérezhet
– fájdalom a foltok körül
– viszketés és égő érzések a foltok körül
– vastag körmök
– fájdalmas, duzzadt ízületek

Nem minden ember fogja tapasztalni ezeket a tüneteket. Néhány ember teljesen más tüneteket tapasztal, ha kevésbé gyakori pszoriázisuk van. A legtöbb pszoriázisos ember a tünetek ciklusain megy keresztül. Az állapot néhány napig vagy hétig súlyos tüneteket okozhat, majd a tünetek múlhatnak és szinte észrevétlenek lehetnek. Ezután néhány hét múlva, vagy ha egy közönséges pikkelysömör kiváltja, az állapot ismét fellángolhat. Néha a tünetei teljesen eltűnnek.

Ha nincs aktív jele a betegségnek, akkor remisszióban lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nem fog visszajönni, de egyelőre tünetmentes állapotban van.

Fertőző a pikkelysömör ?

Nem fertőz. Nem adhatja át ebben az esetben a bőr betegségét egy másik embernek. Fontos, hogy képzett legyen az állapotról, mivel sokan úgy gondolják, hogy a pikkelysömör fertőző.

A pikkelysömör okai

Az orvosok nem tudják a kialakulásának pontos okát. Évtizedes kutatásoknak köszönhetően azonban két kulcsfontosságú tényezőről van általános elképzelésük: a genetikáról és az immunrendszerről.

Immunrendszer

Ez egy autoimmun betegség. Az autoimmun állapotok a test saját támadásának következményei. A fehérvérsejtek, amelyek T-sejtként ismertek, tévesen megtámadják a bőrsejteket. Egy tipikus testben fehérvérsejteket telepítenek a behatoló baktériumok megtámadására és megsemmisítésére, valamint a fertőzések elleni küzdelemre. Ez a téves támadás a bőrsejtek termelési folyamatát túlhajtásra készteti. A felgyorsult bőrsejt termelés miatt az új bőrsejtek túl gyorsan fejlődnek. A bőr felszínére tolják, ahol felhalmozódnak. Ez olyan plakkokat eredményez, amelyek a pikkelysömörhöz társulnak leggyakrabban. A bőrsejtek elleni támadások a bőr vörös, gyulladt területeinek kialakulását is eredményezik.

Genetika

Néhány ember örökli azokat a géneket, amelyek nagyobb valószínűséggel fejlesztik ki a pikkelysömöröt. Ha közvetlen családtagja a betegségben szenved, akkor nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. A pikkelysömörrel és genetikai hajlammal rendelkezők százaléka azonban kicsi.

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör nem gyógyítható betegség. A kezelések célja a gyulladás és a pikkelyek csökkentése, a bőrsejtek növekedésének lassítása és a plakkok eltávolítása. A pikkelysömör kezelései három kategóriába sorolhatók:

Helyi kezelések

A közvetlenül a bőrre felvitt krémek és kenőcsök hasznosak lehetnek az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör csökkentésében.

– helyi kortikoszteroidok
– retinoidok
– antralin
– D-vitamin
– szalicil sav
– hidratáló

Szisztémás gyógyszerek

A mérsékelt vagy súlyos pikkelysömörben szenvedőknek és azoknak, akik más kezelési típusokra nem reagáltak megfelelően, orális vagy injekciós gyógyszereket kell alkalmazniuk. Sok ilyen gyógyszer súlyos mellékhatásokkal jár. Az orvosok általában rövid időre írják fel őket.

– metotrexát (elnyomja az immunrendszert)
– ciklosporin (megakadályozza az immunrendszer válaszát)
– retinoidok (csökkentik a bőrsejtek termelését)

Fényterápia

Ez a pikkelysömör kezelés ultraibolya (UV) vagy természetes fény használatával is lehetséges. A napfény megöli a túlműködő fehérvérsejteket, amelyek megtámadják az egészséges bőrsejteket és a sejtek gyors növekedését okozzák. Az UVA és az UVB fény egyaránt hasznos lehet az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör tüneteinek csökkentésében.

A mérsékelt vagy súlyos pikkelysömörben szenvedő emberek többségének előnyös lehet a kezelések kombinációja. Ez a típusú terápia a kezelések egyikénél többet alkalmaz a tünetek csökkentésére. Néhány ember egész életében ugyanazt a kezelést alkalmazhatja. Másoknak alkalmanként szükség lehet a kezelés megváltoztatására, ha a bőrük nem reagál már arra, amit használnak.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük