Pikkelysömör tünetei

Pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör tünetei személyenként eltérnek, és a típusától függenek. Ez egy krónikus autoimmun betegség, amely a bőrsejtek gyors felépülését okozza. A sejtek ilyen gyorsaságú felhalmozódása a bőr felszínén hámlást okoz. A pikkelyek körüli gyulladás és bőrpír meglehetősen gyakori. A tipikus pikkelyek fehéres-ezüstös színűek és vastag, vörös foltokban fejlődnek. Néha ezek a foltok megrepednek és véreznek is. A pikkelysömör a felgyorsult bőrtermelési folyamat eredménye. Jellemzően a bőrsejtek a bőr mélyén nőnek, és lassan a felszínre emelkednek. Végül leesnek.

A bőrsejtek tipikus életciklusa egy hónap. A pikkelysömörben szenvedőknél ez a termelési folyamat néhány nap alatt bekövetkezhet. Emiatt a bőrsejteknek nincs ideje leesni. Ez a gyors túltermelődés a bőrsejtek felhalmozódásához vezet. Gyakori kialakulásának helyei a kéz, láb, nyak, fejbőr, és arc.

pikkelysömör

A pikkelysömör ritkábban előforduló típusai a körmöket, a szájat és a nemi szervek környékét is érinthetik.

A pikkelysömör tünetei

Ennél a változatnál a bőr sérült területei lehetnek olyan kicsiek, mint néhány pehely a fejbőrön vagy a könyökön, vagy akár elfedhetik a test nagy részét.

A plakkos pikkelysömör tünetei a következők:

 • vörös, gyulladt bőrfoltok
 • fehéres-ezüst pikkelyek vagy plakkok a vörös foltokon
 • száraz bőr, amely megrepedhet és vérezhet
 • fájdalom a foltok körül
 • viszketés és égő érzések a foltok körül
 • megvastagodott körmök
 • fájdalmas, duzzadt ízületek

A pikkelysömör tünetei nem minden embernél egyformán mutatkoznak. Néhányan teljesen más tüneteket tapasztalnak, ha kevésbé gyakori pszoriázisuk van. A legtöbb pszoriázisos ember a tünetek ciklusain megy keresztül. Az állapot néhány napig vagy hétig súlyos tüneteket okozhat, majd a tünetek múlhatnak és szinte észrevétlenek lehetnek. Ezután néhány hét múlva, vagy ha egy közönséges pikkelysömör kiváltja, az állapot ismét fellángolhat. Néha a tünetei teljesen eltűnnek.

Ha nincs aktív jele a betegségnek, akkor remisszióban lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nem fog visszajönni, de egyelőre tünetmentes állapotban van.

Magyarországon kb kétszázezer ember szenved pikkelysömörben. Általában számos más állapothoz kapcsolódik a betegség, beleértve:

 • 2-es típusú cukorbetegség
 • gyulladásos bélbetegség
 • szívbetegség
 • pszoriázisos ízületi gyulladás
 • szorongás
 • depresszió

A pikkelysömör típusai

Plakk pikkelysömör

Ez a betegség legismertebb és leggyakoribb tpusa.

plakk pikkelysömör tünetei

A betegségben szenvedők körülbelül 80 százaléka plakkos pikkelysömörrel rendelkezik. Piros, gyulladt foltokat okoz, amelyek elfedik a bőr területeit. Ezeket a foltokat gyakran fehéres-ezüst pikkelyek vagy plakkok borítják. Ezek a plakkok általában a könyökön, a térden és a fejbőrön találhatók.

Guttate pikkelysömör

Ez a fajtája gyerekeknél fordul elő gyakrabban, és apró rózsaszín foltokat okoz. A guttate pikkelysömör leggyakoribb helyei a törzs, a karok és a lábak. Ezek a foltok ritkán vastagok vagy magasak, mint a plakkos változatnál.

Pustuláris pikkelysömör

A gennyes változata is gyakoribb a felnőttek körében. Fehér, gennyes hólyagok és a vörös, gyulladt bőr széles területei jellemzik. Általában a test kisebb területein lokalizálódik, például a kezeken vagy a lábakon, de széles körben is elterjedhet.

Inverz pikkelysömör

Az inverz pikkelysömörtől a bőr vörös, fényes, gyulladt és világos lesz. Az inverz pikkelysömör foltjai hónalj vagy mell alatt, az ágyékban vagy a nemi szervek bőrráncai körül alakulnak ki.

Erythroderm pikkelysömör

Az eritroderm pikkelysömör az egyik súlyos és nagyon ritka tpusa. Ez a forma gyakran a test nagy szakaszait fedi le egyszerre. A bőr szinte leégettnek tűnik. A kialakuló pikkelyek gyakran nagy szakaszokban vagy lapokban vagdalnak. Nem ritka, hogy az ilyen típusú pikkelysömörben szenvedő személy lázas vagy nagyon beteg lesz. Ez a típus életveszélyes lehet, ezért az egyéneknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk.

Fertőző a pikkelysömör ?

Nem fertőz. Nem adhatja át ebben az esetben a bőr betegségét egy másik embernek. Fontos, hogy képzett legyen az állapotról, mivel sokan úgy gondolják, hogy a pikkelysömör fertőző.

A pikkelysömör okai

Az orvosok nem tudják a kialakulásának pontos okát. Évtizedes kutatásoknak köszönhetően azonban két kulcsfontosságú tényezőről van általános elképzelésük: a genetikáról és az immunrendszerről.

Immunrendszer

Ez egy autoimmun betegség. Az autoimmun állapotok a test saját támadásának következményei. A fehérvérsejtek, amelyek T-sejtként ismertek, tévesen megtámadják a bőrsejteket. Egy tipikus testben fehérvérsejteket telepítenek a behatoló baktériumok megtámadására és megsemmisítésére, valamint a fertőzések elleni küzdelemre. Ez a téves támadás a bőrsejtek termelési folyamatát túlhajtásra készteti. A felgyorsult bőrsejt termelés miatt az új bőrsejtek túl gyorsan fejlődnek. A bőr felszínére tolják, ahol felhalmozódnak. Ez olyan plakkokat eredményez, amelyek a pikkelysömörhöz társulnak leggyakrabban. A bőrsejtek elleni támadások a bőr vörös, gyulladt területeinek kialakulását is eredményezik.

Genetika

Néhány ember örökli azokat a géneket, amelyek nagyobb valószínűséggel fejlesztik ki a pikkelysömöröt. Ha közvetlen családtagja a betegségben szenved, akkor nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. A pikkelysömörrel és genetikai hajlammal rendelkezők százaléka azonban kicsi.

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör nem gyógyítható betegség. A kezelések célja a gyulladás és a pikkelyek csökkentése, a bőrsejtek növekedésének lassítása és a plakkok eltávolítása. A pikkelysömör kezelése három kategóriába sorolható:

Helyi kezelések

A közvetlenül a bőrre felvitt pikkelysömör krém hasznos lehet az enyhe vagy közepesen súlyos állapot csökkentésében.

 • helyi kortikoszteroidok
 • retinoidok
 • antralin
 • D-vitamin
 • szalicil sav
 • hidratáló

Szisztémás gyógyszerek

A mérsékelt vagy súlyos pikkelysömörben szenvedőknek és azoknak, akik más kezelési típusokra nem reagáltak megfelelően, orális vagy injekciós gyógyszereket kell alkalmazniuk. Sok ilyen gyógyszer súlyos mellékhatásokkal jár. Az orvosok általában rövid időre írják fel őket.

 • metotrexát (elnyomja az immunrendszert)
 • ciklosporin (megakadályozza az immunrendszer válaszát)
 • retinoidok (csökkentik a bőrsejtek termelését)

Fényterápia

A pikkelysömör tünetei az ultraibolya (UV) vagy természetes fény kezelésével is lehetségesek. A napfény megöli a túlműködő fehérvérsejteket, amelyek megtámadják az egészséges bőrsejteket és a sejtek gyors növekedését okozzák. Az UVA és az UVB fény egyaránt hasznos lehet az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör tüneteinek csökkentésében.

A mérsékelt vagy súlyos pikkelysömörben szenvedő emberek többségének előnyös lehet a kezelések kombinációja. Ez a típusú terápia a kezelések egyikénél többet alkalmaz a tünetek csökkentésére. Néhány ember egész életében ugyanazt a kezelést alkalmazhatja. Másoknak alkalmanként szükség lehet a kezelés megváltoztatására, ha a bőrük nem reagál már arra, amit használnak.