Megoldások a migrén és a fejfájás ellen

Megoldások a migrén és a fejfájás ellen

A fejfájás és a migrén nagyon gyakori állapot, amely fájdalmat és kényelmetlenséget okoz a fejben, a fejbőrön vagy a nyakon. A fejfájás ellen becslések szerint 10 emberből 6 küzd a világon rendszeresen.

Néha enyhe, de sok esetben súlyos fájdalmat okozhat a fejfájás, ami megnehezíti a munkahelyi koncentrálást és más napi tevékenységek elvégzését. Valójában körülbelül a lakosság 50%-nak gyakran súlyos fejfájása van, amely fogyatékosságot okozhat. Szerencsére a legtöbb fejfájás gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatással kezelhető.

A fejfájás okai

Elsődleges és másodlagos okok

Olyan okok, amelyek nem kapcsolódnak különálló egészségi állapotokhoz. Ezek a fejfájások az agy mögöttes folyamatának eredményei. A gyakori elsődleges fejfájás például a migrén, a klaszter és a feszültséges fejfájás.

Másodlagos okok, amelyek mögöttes egészségi állapot miatt vannak. A másodlagos fejfájás okai például agydaganat vagy agyi aneurizma. Amikor a koponya vérrel vagy extra szövetekkel kezd felhalmozódni, az agy összenyomódása fejfájást okozhat, mivel csak annyi hely van a koponyában, ami az agynak elegendő.

Cervicogén fejfájás

Ez a típus akkor jelentkezik, amikor a lemezek degenerálódni kezdenek, és a gerincoszlopra nyomódnak. Az eredmény jelentős nyaki fájdalom mellett fejfájás is lehet.

A gyógyszeres kezelés

Ha egy személy jelentős mennyiségű fájdalomcsillapítót szed naponta, és elkezdi csökkenteni az adagot vagy teljesen abbahagyni, akkor fejfájása lehet. Ezekre a gyógyszerekre példa a hidrokodon.

Az agyhártyagyulladással kapcsolatos fájdalom

Ez a lágy agyburok részének gyulladásos megbetegedése. A betegség gyógyíthatatlan és az esetek többségében halálos kimenetelű volt, mielött feltalálták az antibiotikumokat.

Posztraumás fejfájás

Előfordul, hogy az ember fájdalmat tapasztal a fej traumája után, amelyet olyan esemény során szenvednek el, mint egy esés, autóbaleset, síbaleset vagy küzdősportok gyakorlása.

Sinus fejfájás

Az arc normálisan levegővel töltött sinus üregeinek gyulladása nyomást és fájdalmat okozhat, ami sinus fejfájáshoz vezet.

Gerincfájás

A gerinc által okozott fejfájás a cerebrospinalis folyadék lassú szivárgása miatt jelentkezhet, általában azután, hogy az embernek epidurális, gerinccsapja vagy gerincblokkja van az altatáshoz.

Fejfájás típusai

Tenziós

Talán ez az egyik leggyakoribb típusa, és 20 évesnél idősebb nőknél fordul elő leggyakrabban. Ezeket a nyak és a fejbőr izmainak megfeszülése okozza. A rossz testtartás és a stressz is hozzájárulhat. A tenziós fájdalom általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, amelynek nincs jellemző helye, a fej bármely részét érintheti. Sokan abroncsszerűen szorító fájdalomról számolnak be, sok esetben pedig tarkótáji fájdalom is társulhat hozzá. A fájdalom általában több percig tart, de bizonyos esetekben akár több napig is eltarthat.

Cluster

Ez egy lüktető érzés, amely gyötrő és égő érzetű fájdalmat okoz a fej egyik oldalán vagy a szem mögött. Ez a fejfájások egyik legjellegzetesebb és legfájdalmasabb formája. Általában olyan, mintha a szemek kiszakadnának a szemgödörből és orrdugulást vagy orrfolyást okoznak. Ezek a fájdalmak hosszabb ideig tarthatnak, úgynevezett klaszteridőszakként. A klaszter időtartama akár hat hét is lehet.
A klaszteres fejfájás minden nap előfordulhat, és naponta többször is. Az ok ismeretlen; ez a típus azonban ritka, és általában a 20-40 éves férfiakat érinti.

Migrénes fejfájás

Ez egy igen súlyos fajtája, amely lüktető, lüktető fájdalmat okozhat, általában a fej egyik oldalán. Számos különböző típusú migrénes fejfájás létezik. Ez magában foglalja a krónikus migréneket, amelyek olyan migrének, amelyek havonta vagy több naponta fordulnak elő.

A hemiplegikus migrén olyan tünetekkel jár, amelyek a stroke-ra emlékeztetnek. Egy személy fejfájás nélkül is tapasztalhat migrénes tüneteket, ami azt jelenti, hogy például hányingere-, látászavara-, és szédülése van, de fejfájás nélkül.

Visszapattanó fejfájás

A visszapattanó fejfájások azok, amelyek akkor jelentkeznek, amikor egy személy abbahagyja a fejfájás ellen rendszeresen alkalmazott gyógyszerek szedését. Nagyobb valószínűséggel tapasztal visszapattanó fejfájást, ha olyan gyógyszereket szed, mint acetaminofen, triptánok és fájdalomcsillapítók.

Mennydörgéses fájdalom

A mennydörgéses típus hirtelen, és súlyos fájdalommal járó fejfájás, amely gyakran nagyon gyorsan jelentkezik. Általában figyelmeztetés nélkül jelennek meg, és legfeljebb öt percig tartanak. Ezek a fejfájástípusok jelezhetik az agyi erek mögöttes problémát, és gyakran azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Fejfájás vagy migrén

Az egyik legsúlyosabb és legösszetettebb fejfájás a migrén. A kutatók úgy vélik, hogy ezeket az idegpályák és az agyi vegyi anyagok aktivitásának változásai okozhatják. Úgy gondolják, hogy a genetikai tényezők és a környezeti tényezők is befolyásolják az ember hajlamát a migrén kialakulására.

Nagyon intenzív, lüktető fájdalom, amely a fej egyik oldalát érinti. Emellett növelhetik a fény- és zajérzékenységet. Ezek több órától több napig is eltarthatnak.

A Migrénkutatási Alapítvány adatai szerint Magyarországon minden 4 háztartásból majdnem egybe tartozik valaki, aki migrénben szenved. A migrén a világ 20 leggyakoribb betegségének egyike.

A serdülők körében a migrén a fiúknál gyakoribb, mint a lányoknál. A felnőttek körében azonban a nőknél a migrén gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Valószínűleg azokat is érintik, akiknek olyan családtagjaik vannak, akik gyakran migrént tapasztalnak.

Két alapvető típusa van a migrénes fejfájásnak: aura migrén és aura nélküli migrén. Az aurák olyan vizuális zavarok, amelyek világos foltokból, villogó fényekből vagy mozgó vonalakból állnak. Bizonyos esetekben az aurák átmeneti látásvesztést okoznak. Ezek a látászavarok a migrén kezdete előtt körülbelül 30 perccel jelentkeznek, és 15 percig is tarthatnak.

Az aurával járó migrén általában kevésbé súlyos és fogyatékossággal él, mint az aura nélküli migrén. Azonban a legtöbb ember aura nélküli migrént tapasztalja.

A hemiplegikus migrén egy másik típusú migrén. Ezeket a migréneket stroke-szerű tünetek kísérik, például homályos beszéd és zsibbadás vagy gyengeség a test egyik oldalán.

Migrénfázisok

Három fázisa van a migrénnek: prodroma, csúcs fájdalom és posztdroma.

A Prodrome a migrén előtti időszak. Ekkor fordulhatnak elő aurák. A prodroma fázis befolyásolhatja a koncentrációt, a hangulatot és az étvágyat. Ez a szakasz gyakori ásítást is okozhat.

A csúcs fájdalom az az időszak, amikor a migrén tünetei a legsúlyosabbá válnak. Ez a szakasz több percig is eltarthat.

A postdroma a migrén után 24 órás periódus. Ez idő alatt álmosság léphet fel, és a hangulat ingadozhat a szomorúság és az öröm érzése között.

A migrén okai

Pontos oka nem ismert. Számos tényező ismert azonban, amelyek kiváltják a migrén megjelenését.

 • ingadozó hormonszint, különösen a pubertás korú fiúk és a nők körében
 • stressz vagy szorongás
 • erjesztett és pácolt ételek
 • pácolt húsok és érlelt sajtok
 • bizonyos gyümölcsök, beleértve a banánt, az avokádót és a citrusféléket
 • kihagyott étkezés
 • túl kevés vagy túl sok alvás
 • erős fények
 • a légköri nyomás ingadozása a változó időjárás miatt
 • alkohol fogyasztás
 • koffein megvonása

Fejfájás kezelése

A kezelés az októl függően változik. Ha a fejfájást betegség okozza, akkor valószínűleg a fájdalom elmúlik, ha az alapbetegséget kezelik. A legtöbb fejfájás azonban nem súlyos betegség tünete, és vény nélkül kapható gyógyszerekkel, például aszpirinnel is sikeresen kezelhető.

Ha a gyógyszerek nem működnek, számos más gyógymód segíthet a fájdalom leküzdésében:

 • A Biofeedback egy relaxációs technika, amely segít a fájdalom kezelésében.
 • A stresszkezelő órák megtaníthatják, hogyan kell megbirkózni a stresszel és hogyan lehet enyhíteni a feszültséget.
 • A kognitív viselkedésterápia egyfajta beszélgetésterápia, amely megmutatja, hogyan lehet felismerni azokat a helyzeteket, amelyek stresszt és szorongást okoznak.
 • Az akupunktúra egy alternatív terápia, amely csökkentheti a stresszt és a feszültséget azáltal, hogy finom tűket alkalmaz a test meghatározott területein.
 • A testmozgás (futás, crossfit) hozzájárulhat bizonyos agyi vegyi anyagok termelésének növeléséhez, amelyek boldogabbá és nyugodtabbá tesznek.
 • A hideg vagy forró terápia magában foglalja a fűtőpárna vagy a jégtakaró feltöltését a fejre 5-10 percig naponta többször.
 • Forró fürdő vagy zuhanyozás segíthet a feszült izmok ellazításában.

Természetes gyógymódokkal a fejfájás ellen

Egyesek úgy dönthetnek, hogy vitaminok és gyógynövények szedésével kezelik a fejfájásukat, vagy megpróbálják kezelni és megelőzni őket. Néhány természetes gyógymód, amellyel megpróbálhatja természetes úton csökkenteni a fejfájást:

 • Butterbur – Kimutatták, hogy ennek a cserjének a kivonatai csökkentik a migrén előfordulási gyakoriságát. Míg az emberek általában jól tolerálják a gyógynövényt, néhány esetben jelentettek allergiás reakciókat azoknál, akik allergiásak a parlagfűre, a körömvirágra, a százszorszépre és a krizantémra.
 • Q10 koenzim – 100 mg ebből az enzimből naponta háromszor csökkentheti a migrénes fejfájások gyakoriságát a Minnesotai Egyetem tanulmánya szerint.
 • Magnézium – Néhány súlyos migrénes beteg magnézium infúziót kap a fájdalmai csökkentésére. Azonban más típusban szenvedők is igénybe vehetik ezt a gyógymódot.
 • B-12 vitamin – Ennek a vitaminnak fejfájást csökkentő tulajdonságai vannak. A Minnesotai Egyetem tanulmánya szerint naponta kétszer 200 mg B-12 vitamin bevétele nagyon hatékony fejfájás ellen.

A gyógynövényeken és a kiegészítőkön kívül egyesek alternatív gyógyászati megoldások segítségével csökkentik fejfájásukat. Ilyen például a kínai orvoslás, például a masszázs és az akupunktúra.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük