fejfájás ellen

Fejfájás ellen házilag alkalmazható gyógymódok

A fejfájás ellen becslések szerint 10 emberből 6 küzd a világon rendszeresen. A fejfájás és a migrén nagyon gyakori állapot, amely fájdalmat és kényelmetlenséget okoz a fejben, a fejbőrön vagy a nyakon.

Néha enyhe, de sok esetben súlyos tünetekkel jelentkezhet a fejfájás, ami megnehezíti a munkahelyi koncentrálást és más napi tevékenységek elvégzését. Valójában körülbelül a lakosság 50%-nak gyakran súlyos fejfájása van, amely fogyatékosságot okozhat. Szerencsére a legtöbb fejfájás gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatással kezelhető.

Mit tehetünk a fejfájás ellen ?

A kezelés az októl függően változik. Ha a fejfájást betegség okozza, akkor valószínűleg a fájdalom elmúlik, ha az alapbetegséget kezelik. A legtöbb fejfájás azonban nem súlyos betegség tünete, és vény nélkül kapható gyógyszerekkel, például aszpirinnel is sikeresen kezelhető.

Ha a gyógyszerek nem működnek, számos más gyógymód segíthet a fájdalom leküzdésében:

 • A Biofeedback egy relaxációs technika, amely segít az erős fejfájás ellen házilag.
 • A stresszkezelő órák megtaníthatják, hogyan kell megbirkózni a stresszel és hogyan lehet enyhíteni a feszültséget.
 • A kognitív viselkedésterápia egyfajta beszélgetésterápia, amely megmutatja, hogyan lehet felismerni azokat a helyzeteket, amelyek stresszt és szorongást okoznak.
 • Az akupunktúra egy alternatív terápia, amely csökkentheti a stresszt és a feszültséget azáltal, hogy finom tűket alkalmaz a test meghatározott területein.
 • A testmozgás (futás, crossfit) hozzájárulhat bizonyos agyi vegyi anyagok termelésének növeléséhez, amelyek boldogabbá és nyugodtabbá tesznek.
 • A hideg vagy forró terápia magában foglalja a fűtőpárna vagy a jégtakaró feltöltését a fejre 5-10 percig naponta többször.
 • Forró fürdő vagy zuhanyozás segíthet a feszült izmok ellazításában.

Fejfájás ellen házilag bevethető gyógymódok

Egyesek úgy dönthetnek, hogy vitaminok és gyógynövények szedésével kezelik a fejfájásukat, vagy megpróbálják kezelni és megelőzni. Íme néhány házi gyógymód, amellyel megpróbálhatja természetes úton csökkenteni a fejfájást:

 • Butterbur: kimutatták, hogy ennek a cserjének a kivonatai csökkentik a migrén előfordulási gyakoriságát. Míg az emberek általában jól tolerálják a gyógynövényt, néhány esetben jelentettek allergiás reakciókat azoknál, akik allergiásak a parlagfűre, a körömvirágra, a százszorszépre és a krizantémra.
 • Q10 koenzim: 100 mg ebből az enzimből naponta háromszor csökkentheti a migrénes fejfájások gyakoriságát a Minnesotai Egyetem tanulmánya szerint.
 • Magnézium: néhány súlyos migrénes beteg magnézium infúziót kap a fájdalmai csökkentésére. Azonban más típusban szenvedők is igénybe vehetik ezt a gyógymódot.
 • B-12 vitamin: ennek a vitaminnak fejfájást csökkentő tulajdonságai vannak. A Minnesotai Egyetem tanulmánya szerint naponta kétszer 200 mg B-12 vitamin bevétele nagyon hatékony fejfájás ellen házilag.
 • Evés: néha a napi teendők miatti rohanás közben megfeledkezhetünk az egészséges táplálkozásról. néhány esetben csak a vércukorszint esése áll a fejfájás hátterében.
 • Ivás: ez is egy egyszerű fejfájás csillapító trükk, amellyel gyorsan eltüntethető a fájdalom. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig az agyunk jelentős része is vízből áll. A folyadékhiány koncentrációzavarokat okozhat, a jelentősebb hiány pedig fejfájást idézhet elő.
 • Pihenés: Az alvás, vagy a szunyókálás az egyik legegyszerűbb és legjobb recept a fejfájás ellen házilag. Próbálja ki, mivel a legtöbb esetben ébredés után nyoma sem lesz a fájdalomnak. A legtöbb embernek elegendő napi nyolc óra alvás, de egyeseknél 9-10 órás alvás az ideális. A kialvatlanság és a fáradtság megfelelő táptalaj a fejfájás számára.

A gyógynövényeken és a kiegészítőkön kívül egyesek alternatív gyógyászati megoldások segítségével csökkentik fejfájásukat. Ilyen például a kínai orvoslás, például a masszázs és az akupunktúra.

A fejfájás okai

 • Olyan okok, amelyek nem kapcsolódnak különálló egészségi állapotokhoz. Ezek a fejfájások az agy mögöttes folyamatának eredményei.
 • Másodlagos okok, amelyek mögöttes egészségi állapot miatt vannak. Ezeknek okai például agydaganat vagy agyi aneurizma. Amikor a koponya vérrel vagy extra szövetekkel kezd felhalmozódni, az agy összenyomódása fejfájást okozhat, mivel csak annyi hely van a koponyában, ami az agynak elegendő.
 • Cervicogén fejfájás, mely akkor jelentkezik, amikor a lemezek degenerálódni kezdenek, és a gerincoszlopra nyomódnak. Az eredmény jelentős nyaki fájdalom mellett fejfájás is lehet.
 • Ha valaki jelentős mennyiségű fájdalomcsillapítót szed naponta, és elkezdi csökkenteni az adagot vagy teljesen abbahagyni, akkor fejfájása lehet. Ezekre a gyógyszerekre példa a hidrokodon.
 • Az agyhártya-gyulladással kapcsolatos fájdalom, mely a lágy agyburok részének gyulladásos megbetegedése. A betegség gyógyíthatatlan és az esetek többségében halálos kimenetelű volt, mielőtt feltalálták az antibiotikumokat.
 • Posztraumás fejfájás, lehet ha az ember fájdalmat tapasztal a fejet ért trauma után, amelyet olyan esemény során szenvednek el, mint egy esés, autóbaleset, síbaleset vagy küzdősportok gyakorlása.
 • Az arc normálisan levegővel töltött szinusz üregeinek gyulladása nyomást és fájdalmat okozhat. Ezt az állapotot szinuszos fejfájásnak nevezzük.
 • A gerinc által okozott fejben érzett fájdalom a cerebrospinalis folyadék lassú szivárgása miatt jelentkezhet, általában azután, hogy az embernek epidurális, gerinccsapja vagy gerincblokkja van az altatáshoz.

A fejfájások típusai

A fájdalom a koponyából vagy az agy körüli szövetekből indul ki, mivel az agynak nincsenek olyan sejtjei, melyek fájdalomérzetet tudnának közvetíteni. A csontok felett meghúzódó szövetek, és a szerveket körülölelő izmok, valamint az agy, az idegek és az erek felszínét fedő szövetek begyulladhatnak. Ez okozza a fejfájások igen jelentős részét, ami típusai alapján csoportosítják őket.

Tenziós

Talán ez az egyik leggyakoribb típusa, és 20 évesnél idősebb nőknél fordul elő leggyakrabban. Ezeket a nyak és a fejbőr izmainak megfeszülése okozza. A rossz testtartás és a stressz is hozzájárulhat. A tenziós fájdalom legtöbb esetben elenyésző vagy mérsékelten erős fájdalommal jár, amelynek nincs minden esetre meghatározható helye, így a fej bármely része lehet érintett. Sokan szorító fájdalomként írják le, de néhány esetben társulhat hozzá tarkótáji fájdalom is. A fájdalom intervalluma néhány perctől, akár napokig is eltarthat.

Cluster

Ez egy lüktető érzés, amely gyötrő és égő érzetű fájdalmat okoz a fej egyik oldalán vagy a szem mögött. Ez a fejfájások egyik legjellegzetesebb és legfájdalmasabb formája. Általában olyan, mintha a szemek kiszakadnának a szemgödörből és orrdugulást vagy orrfolyást okoznak. Ezek a fájdalmak hosszabb ideig tarthatnak, úgynevezett klaszteridőszakként. A klaszter időtartama akár hat hét is lehet.
A klaszteres fejfájás minden nap előfordulhat, és naponta többször is. Az ok ismeretlen; ez a típus azonban ritka, és általában a 20-40 éves férfiakat érinti.

Migrénes

Ez egy igen súlyos fajtája, amely lüktető fájdalmat okozhat, általában a fej egyik oldalán. Számos különböző típusú migrénes fejfájás létezik. Ez magában foglalja a krónikus migréneket, amelyek havonta vagy több naponta fordulnak elő.

A hemiplegikus migrén olyan tünetekkel jár, amelyek a stroke-ra emlékeztetnek. Egy személy fejfájás nélkül is tapasztalhat migrénes tüneteket, ami azt jelenti, hogy például hányingere-, látászavara-, és szédülése van, de nem fáj a feje.

Visszapattanó

A visszapattanó fejfájások azok, amelyek akkor jelentkeznek, amikor egy személy abbahagyja a fejfájás ellen rendszeresen alkalmazott gyógyszerek szedését. Nagyobb valószínűséggel tapasztal visszapattanó fejfájást, ha olyan gyógyszereket szed, mint acetaminofen, triptánok és fájdalomcsillapítók.

Mennydörgéses

A mennydörgéses típus hirtelen, és súlyos fájdalommal jár, amely gyakran nagyon gyorsan jelentkezik. Általában figyelmeztetés nélkül jelennek meg, és legfeljebb öt percig tartanak. Ezek a fejfájástípusok jelezhetik az agyi erek mögöttes problémát, és gyakran azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Migrén

Az egyik legsúlyosabb és legösszetettebb fejfájás a migrén. A kutatók úgy vélik, hogy ezeket az idegpályák és az agyi vegyi anyagok aktivitásának változásai okozhatják. Úgy gondolják, hogy a genetikai tényezők és a környezeti tényezők is befolyásolják az ember hajlamot a migrén kialakulására.

Nagyon intenzív, lüktető fájdalom, amely a fej egyik oldalát érinti. Emellett növelhetik a fény- és zajérzékenységet. Ezek több órától több napig is eltarthatnak.

A Migrénkutatási Alapítvány adatai szerint Magyarországon minden negyedik háztartásban van valaki, aki migrénben szenved. A migrén a világ húsz leggyakoribb betegségének egyike.

A serdülők körében a migrén a fiúknál gyakoribb, mint a lányoknál. A felnőttek körében azonban a nőknél a migrén gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Valószínűleg azokat is érintik, akiknek olyan családtagjaik vannak, akik gyakran migrént tapasztalnak.

Két alapvető típusa van a migrénes fejfájásnak: aura-, és aura nélküli migrén. Az aurák olyan vizuális zavarok, amelyek világos foltokból, villogó fényekből vagy mozgó vonalakból állnak. Bizonyos esetekben az aurák átmeneti látásvesztést okoznak. A látászavarok ezen formája olyan harminc perccel a migrén kezdete előtt jelentkezik, és úgy tizenöt percig tarthat.

A hemiplegikus migrén egy másik típusú migrén. Ezeket a migréneket stroke-szerű tünetek kísérik, például homályos beszéd és zsibbadás vagy gyengeség a test egyik oldalán.

A fentebb felsorolt tanácsok kipróbálhatóak, de sajnos a migrénes fejfájás ellen házilag nem sokat tehetünk. A rossz hír viszont az, hogy a tudomány jelen állása szerint nincs hatásos orvosi gyógykezelés sem a migrénre.

Migrénfázisok

Három fázisa van a migrénnek: prodroma, csúcs fájdalom és posztdroma.

A Prodrome a migrén előtti időszak. Ekkor fordulhatnak elő aurák. A prodroma fázis befolyásolhatja a koncentrációt, a hangulatot és az étvágyat. Ez a szakasz gyakori ásítást is okozhat.

A csúcs fájdalom az az időszak, amikor a migrén tünetei a legsúlyosabbá válnak. Ez a szakasz több percig is eltarthat.

A postdroma a migrén után 24 órás periódus. Ez idő alatt álmosság léphet fel, és a hangulat ingadozhat a szomorúság és az öröm érzése között.

A migrén okai

Pontos oka nem ismert. Számos tényező ismert azonban, amelyek kiváltják a migrén megjelenését:

 • ingadozó hormonszint, különösen a pubertás korú fiúk és a nők körében;
 • stressz vagy szorongás;
 • erjesztett és pácolt ételek;
 • pácolt húsok és érlelt sajtok;
 • bizonyos gyümölcsök, beleértve a banánt, az avokádót és a citrusféléket;
 • kihagyott étkezés;
 • túl kevés vagy túl sok alvás, esetleg alvászavar;
 • erős fények;
 • a légköri nyomás ingadozása a változó időjárás miatt;
 • alkohol fogyasztás;
 • koffein megvonása.