crossfit edzés

Crossfit edzés, köredzés, intervallum edzés

A CrossFit köredzés rendszer egy fitness irányzat, amelyet Greg Glassmann alapított 2000-ben, majd az évek során egyre elterjedtebbé vált a világon.
A CrossFit fizikai magában foglalja a nagy intenzitású intervallum edzést, az olimpiai súlyemelést, erőemelést, torna gyakorlatokat. Egyszerűen kifejezve a crossfit egy magas intenzitáson végzett funkcionális edzésmódszer. A crossfit népszerűsége megállíthatatlanul nővekszik és mára már több mint 15.000 hivatalos crossfit terem van jegyezve a világon.

Greg Glassman és Lauren Jenai 2000-ben alapították a CrossFit Inc.-t. Az első CrossFit tornaterem a kaliforniai Santa Cruzban található. 2005-re 13 terem volt, ma már több mint 15.000. A CrossFit-hez kapcsolódó edzők között szerepel Louie Simmons, John Welbourn és Bob Harper.
Glassman teljes jogú taggá vált a társaságban a Jenaival történt válás után, aki megpróbálta eladni a társaságban lévő részesedését egy külső fél számára, ám Glassman 16 millió dolláros kölcsönnel kivásárolta.

A CrossFit köredzés egy erősítő, kondicionáló és általános fitneszprogram, amely elsõsorban az aerob testgyakorlás, a tornaterem (saját testsúlyos gyakorlatok) és az olimpiai súlyemelés keverékéből áll. A CrossFit Inc. erősségi és kondicionáló programját úgy határozza meg: mint állandóan változatos funkcionális mozgások, amelyeket nagy intenzitással hajtanak végre azzal a céllal, hogy javítsák a kondiciót.

Crossfit köredzés

A crossfit edzés, egy olyan mozgásforma, melyben súlyt emel, fut és fekvőtámaszozik.
A CrossFit nevű módszert néhány éve alakították ki Amerikában, és egy-egy elemét kiemelve semmi különös nincs benne, egyedi filozófiája miatt viszont egyre kedveltebb már hazánkban is. Ez egy olyan program, mely számtalan sportág mozgáskészletéből merít, például az atlétikából, a súlyemelésből, az evezésből, az úszásból és a tornából. Az edzés során nem csak egy-egy izomcsoportot, hanem az egész testet átmozgató köredzés gyakorlatokat végez. Olyan izmokat erősít, amelyeket nem csak sportolás közben, de akár lépcsőzésnél, vagy házimunka közben is használ, így a mindennapi élet is könnyebbé válik utánna.

Crossfit edzés

Alapjában véve a normál három nap edzés, egy nap pihenő beosztás a legjobban bevált edzésterv.

– 1. Edzésterv: bemelegítés után egy súlyzós alapgyakorlatból 3-5 x 3-5 ismétlést végzünk közepes pihenőkkel, majd egy tízperces gimnasztikai gyakorlatsort gyors tempóban, és végül 2-10 perc magas intenzitású metabolikus kondicionálás zárja az edzést.

– 2. Edzésterv: keverjük a súlyemelés és gimnasztikai elemeit, hogy nagyfokú metabolikus kihívást érjünk el. Egy példa erre az, amikor közepesen nehéz 5 ismétléses guggolást maximális ismétlésszámú húzódzkodás követ azonnal. Ebből a párból 3-5 kört végzünk.

Máskor 5-6 elemet veszünk a súlyemelés, metabolikus kondicionálás és gimnasztika területéről és egy nagy kört képezünk belőlük, amelyen aztán végigrohanunk háromszor, pihenő nélkül. Az ilyesfajta feladatsorokat a végtelenségig lehet variálni.

Crossfit gyakorlatok

Gimnasztika gyakorlatok

– Guggolás
– Húzódzkodás
– Fekvőtámasz
– Kötélmászás
– Tolódzkodás
– Kézállásban kitolás
– Muscle up
– Kinyomás kézállásba
– Felhomorítás
– Felülés
– Ugrások
– Kitörések

Metabolikus kondicionálás

– Futás
– Kerékpározás
– Evezés
– Ugrálókötelezés

Súlyemelés gyakorlatok

– Guggolások
– Elemelés
– Nyomások
– Szakítás
– Felvétel és lökés
– Medicin labda gyakorlatok
– Súlyzó lengetések

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük