q10 hatása

Q10 koenzim hatása a szervezetre

A Q10 koenzim, egy olyan vegyület, amely segít energiát előállítani a sejtekben. A test természetes módon termeli a Q10-et, de az életkor előrehaladtával a termelődés csökken. Szerencsére étrend-kiegészítővel is be lehet vinni a szervezetbe. Egy biztos, rengeteg kutatás rávilágított már, hogy a Q10 hatása igen pozitív a szervezetre.

Olyan egészségi állapotokat társítanak az alacsony Q10 szinthez, mint a szívbetegségek, az agyi rendellenességek, a cukorbetegség és a rák. Az még azonban nem világos, hogy az alacsony Q10 koenzim szintje okozza-e ezeket a betegségeket, vagy azok következménye.

Q10 koenzim

A Q10 egy olyan vegyület, amelyet a test állít elő, és a sejtek mitokondriumában tárolódik. A mitokondriumok felelősek az energiatermelésért. Megvédik a sejteket az oxidatív károsodásoktól és a betegségeket okozó baktériumoktól vagy vírusoktól.

A Q10 termelődése az életkor előrehaladtával csökken, így az idősebb embereknél hiányozhat ez a vegyület a szervezetből.

A Q10 hiány okai

 • Táplálkozási hiányosságok, például a B6-vitamin hiánya.
 • Genetikai hibák a Q10 szintézisében vagy felhasználásban.
 • A szövetek megnövekedett Q10 igénye, betegség következtében.
 • Mitokondriális betegségek.
 • Oxidatív stressz az öregedés miatt.
 • A statin-kezelések mellékhatásai.

Q10 koenzim funkciója

Kutatások kimutatták, hogy a Q10 koenzim több kulcsszerepet játszik a testben. Az egyik elsődleges funkciója az energia előállítása a sejtekben. Részt vesz az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításában, amely részt vesz a sejteken belüli energiaátadásban.

Másik kulcsfontosságú szerepe antioxidánsként szolgálni és megvédeni a sejteket az oxidatív károsodásoktól. A szabad gyökök túlzott felhalmozódása oxidatív károsodáshoz vezet, ami megzavarhatja a sejtek normális működését. Ez köztudottan sok egészségi problémát okozhat.

Tekintettel arra, hogy az ATP-t a test összes funkciójának működéséhez szükséges, és az oxidatív károsodás romboló hatású a sejtekre, nem meglepő, hogy egyes krónikus betegségek alacsony Q10-szinttel társulnak.

A koenzim a test minden sejtjében jelen van. A legnagyobb koncentráció azonban a legnagyobb energiaigényű szervekben található meg, mint például a szív, a vesék, a tüdő és a máj.

Q10 hatása a szervezetre

Segíthet a szívelégtelenség kezelésében

A szívelégtelenség gyakran más szívbetegségek következménye, például koszorúér-betegség vagy magas vérnyomás. Ezek az állapotok fokozott oxidatív károsodáshoz, a vénák és artériák gyulladásához vezethetnek. Szívelégtelenség akkor fordul elő, ha ezek a problémák olyan mértékben érintik a szívet, hogy nem képes rendszeresen összehúzódni, ellazulni, vagy vért pumpálni. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szívelégtelenség egyes kezeléseinek nemkívánatos mellékhatásai vannak, például alacsony vérnyomás, mely még tovább csökkentheti a Q10 szintet.

Egy 420 szívelégtelenségben szenvedő ember vizsgálatában, táplálékkiegészítőként vitték be az enzimet. A két évig tartó kezelés javította a tüneteiket és csökkentette a szívproblémákból való halál kockázatát.

Egy másik tanulmányban 641 szívproblémákkal küszködő embert kezeltek Q10-el és placebóval egy évig. A vizsgálat végén a Q10 csoportba tartozókat ritkábban szállították kórházba a szívelégtelenség súlyosbodása miatt, és kevesebb súlyos szövődményük volt.

Úgy tűnik, hogy a Q10 hatása hozzájárulhat az energiatermelés optimális szintjének helyreállításához, csökkentheti az oxidatív károsodást és javíthatja a szívműködést.

A Q10 hatása a termékenységre

A női termékenység az életkor előrehaladtával csökken, a rendelkezésre álló petesejtek számának és minőségének csökkenése miatt. A Q10 koenzim közvetlenül részt vesz ebben a folyamatban. Az életkor előrehaladtával a termelés csökken, így a test kevésbé hatékonyan védi a petéket az oxidatív károsodásoktól. Úgy tűnik, hogy a kiegészítőként szedése segít, sőt megfordíthatja a petesejtek minőségének és mennyiségének ezt az életkorral összefüggő csökkenését.

Hasonlóképpen, a férfi sperma hajlamos az oxidatív károsodásokra, ami csökkent spermiumszámot, rossz spermium minőséget, és meddőséget eredményezhet.

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Q10 kiegészítése javíthatja a sperma minőségét, aktivitását és koncentrációját az antioxidáns védelem növelésével.

Segíthet a bőr fiatalon tartásában

A bőr az ember legnagyobb szerve, és széles körben ki van téve az öregedést elősegítő káros hatásoknak, és szereknek. Néhány káros belső tényező közé tartozik a sejtkárosodás és a hormonális egyensúlyhiány. A külső tényezők közé tartoznak a környezeti tényezők, például az UV-sugárzás.

A káros elemek a bőr nedvességének csökkenéséhez és a környezeti agresszorok elleni védelemhez, valamint a bőrrétegek elvékonyodásához vezethetnek.

A vegyület közvetlenül a bőrre történő felvitele csökkentheti a belső és külső szerek okozta negatív hatásokat azáltal, hogy fokozza az energiatermelést a bőrsejtekben és elősegíti az antioxidáns védelmet.

Valójában kimutatták, hogy a közvetlenül a bőrre felvitt Q10 csökkenti az UV-sugarak által okozott oxidatív károsodásokat, és még a ráncok mélységét is. Végül úgy tűnik, hogy az alacsony Q10-szinttel rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrrák.

Csökkentheti a fejfájást

A kóros mitokondriális funkció a sejtek fokozott kalciumfelvételéhez, a szabad gyökök túlzott termeléséhez és az antioxidáns védelem csökkenéséhez vezethet. Ez alacsony energiahatást eredményezhet az agysejtekben, sőt még migrén is kialakulhat.

Mivel a koenzim főleg a sejtek mitokondriumában él, kimutatták, hogy javítja a mitokondriális funkciót és segít csökkenteni a migrén során előforduló gyulladást.

Egy 42 ember bevonásával végzett kísérletben bizonyították, hogy a Q10-el történő kiegészítés háromszor nagyobb valószínűséggel csökkentette a migrén számát, mint a placebo. Ezenkívül hiányt is figyeltek meg belőle a migrénben szenvedő embereknél.

A Q10 hatása a teljesítményre

Az oxidatív stressz befolyásolhatja az izom működését, és így az edzés teljesítményét. Hasonlóképpen, a kóros mitokondriális funkció csökkentheti az izom energiáját, ami megnehezíti az izmok hatékony összehúzódását és a testmozgás fenntartását.

A Q10 hatása segíthet a teljesítmény gyakorlásában azáltal, hogy csökkenti az oxidatív stresszt a sejtekben és javítja a mitokondriális funkciókat.

Valójában egy tanulmány a Q10 fizikai aktivitásra gyakorolt ​​hatásait vizsgálta. Azoknál, akik napi 1200 mg Q10-et adtak 60 napig az étrendjükhöz, csökkent oxidatív stresszt mutattak. Ezenkívül a kiegészítése hozzájárulhat az edzés közbeni teljesítmény növeléséhez és a fáradtság leküzdéséhez, amelyek mind javíthatják az edzés teljesítményét.

Segíthet a cukorbetegségben

Az oxidatív stressz sejtkárosodást okozhat. A kóros mitokondriális funkció az inzulinrezisztenciához is kapcsolódik. Kimutatták, hogy a Q10 javítja az inzulinérzékenységet és szabályozza a vércukorszintet.

A Q10 kiegészítése szintén hozzájárulhat a vér Q10 koncentrációjának akár háromszorosához való növeléséhez olyan cukorbetegeknél, akiknél általában alacsony ennek a vegyületnek a szintje. Segíthet a cukorbetegség megelőzésében is azáltal, hogy stimulálja a zsírok lebontását és csökkenti a zsírsejtek felhalmozódását, ami elhízáshoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Q10 hatása az agyra

A mitokondrium az agy sejtjeinek fő energiatermelője. A mitokondriális funkció az életkor előrehaladtával csökken. A teljes mitokondriális diszfunkció az agysejtek és olyan betegségekhez vezethet, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Sajnos az agy magas zsírsav tartalma és nagy oxigénigénye miatt nagyon érzékeny az oxidatív károsodásra. Ez az oxidatív károsodás fokozza a káros vegyületek termelését, amelyek befolyásolhatják az emlékezetet, a kogníciót és a fizikai funkciókat. A Q10 hatása, hogy csökkentheti ezeket a káros vegyületeket, esetleg lelassíthatja az Alzheimer és a Parkinson-kór progresszióját.

Q10 napi adag

Két különböző formában elérhető – ubiquinol és ubiquinone. Az ubikinol a Q10 90%-át teszi ki a vérben, és ez a leginkább felszívódó forma. Ezért ajánlott az ubiquinol formát fogyasztani.

A Q10 napi adag 90 mg és 200 mg között van. Az 500 mg-os dózisok jól tolerálhatónak tűnnek, és számos tanulmányban még nagyobb adagokat alkalmaztak, mellékhatások nélkül.

Mivel zsírban oldódó vegyület, felszívódása lassú és korlátozott. A Q10-kiegészítők étellel együtt történő bevitele azonban akár háromszor gyorsabb felszívódásban is részesítheti testet, mint étkezés nélkül.

Q10-et tartalmazó élelmiszerek

 • Belsőségek: szív, máj és vese
 • Húsok: sertés, marhahús és csirke
 • Zsíros halak: pisztráng, hering, makréla és szardínia
 • Zöldségek: spenót, karfiol és brokkoli
 • Gyümölcs: narancs és eper
 • Hüvelyesek: szójabab, lencse és földimogyoró
 • Diófélék és magvak: szezámmag és pisztácia
 • Olajok: szója- és repceolaj