Almaecet diéta

Almaecet diéta

A legújabb kutatások szerint az almaecet diéta szempontjából is igen hasznos ital. Az almaecetet évszázadokon át gyógyszerként használták. Az almaecet préselt, desztillált, majd erjesztett almából származik. Kis mennyiségben fogyasztható, vagy kiegészítőként használható. Magas ecetsav szintje felelős az állítólagos egészségügyi előnyeiért. Bár az adagolásra vonatkozó ajánlások eltérnek, a legtöbb 1-2 teáskanál nagyságrendű almaecetet vesz magához étkezés előtt vagy étkezés közben.

Az almaecet diéta hatása

Az ecetet tartalmazó vegyületeket évezredek óta használják feltételezett gyógyító tulajdonságaik miatt. Az erő javítására, a méregtelenítésre, mint antibiotikumra, sőt a skorbut kezelése során is alkalmazták. Noha napjainkban az almaecet már nem antibiotikumként használt csodaszer, újabban a diéta és fogyasztó hatása miatt emlegetik.

Bizonyíték a hatásosságára

Elhízott patkányokon és egereken végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy az ecetsav megakadályozhatja a zsírlerakódást és javíthatja az anyagcserét. Bizonyíték a hatásosságára az alábbi kísérletek eredményei.

Egy 2009-es kísérletben, amelyben 175 ember vett részt, naponta 0, 1 vagy 2 evőkanál almaecetet fogyasztottak a résztvevők. Három hónap után azoknál, akik almaecetet fogyasztottak, 1,5-2 kg testsúly csökkenést mértek és alacsonyabb lett a triglicerid szintjük, mint azoknak, akik nem fogyasztottak almaecetet.

Egy másik vizsgálat megállapította, hogy az almaecet fogyasztás elősegítette a teltebb érzést étkezés után, de azáltal, hogy többeknél hányingert okozott.

Egy újabb tanulmány véletlenszerűen kijelölt 39 vizsgálati alanyt, hogy 12 hétig korlátozott kalóriatartalmú étrendet kövessen almaecettel vagy anélkül. Míg mindkét csoport lefogyott, addig az almaecet diéta csoport többet fogyott. Sok korábbi tanulmányhoz hasonlóan ez is egy rövid távú kísérlet volt.

Az almaecet diéta hátrányai

Számos természetes gyógymód esetében lehet kockázatokkal számolni, és nincs ez máshogy az almaecet diéta alkalmazásával sem. A magas ecetes tartalmú étrendeknek is lehetnek hátrányai, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra:

  • Az ecetet fel kell hígítani. Magas savtartalma károsíthatja a fogzománcot, ha feloldás nélkül kortyolgatja – a vinaigrette salátaöntet részeként történő fogyasztása jobb módszer.
  • Beszámoltak arról, hogy alacsony káliumszintet okoz. Ez különösen fontos azok számára, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkenthetik a káliumszintet (például a magas vérnyomás kezelésére, vagy vízhajtásra szedet gyógyszerek).
  • Az ecet megváltoztathatja az inzulinszintet. A cukorbetegeknek különösen óvatosnak kell lenniük a magas ecetes étrend alkalmazása esetén.

egészséges almaecet

Sok egészséges összetevőt tartalmaz

Az almaecet előállítása biológiai úton történik, amelynek során az erjesztett almalevet, azaz almabort fahordókban ecetesen fermentálják. Ezután baktériumok segítségével tovább fermentálják az alkoholt, melyet ecetsavvá alakítanak. Az ecetsav miatt válik erős savanyú illatúvá és ízűvé az almaecet. A kutatók szerint, ez a sav felelős az almaecet jótékony hatásaiért. Az almaecet általban 5% ecetsavat tartalmaz.
Az almaecet kiváló ásványi anyag-, és vitamin forrás. Vitaminok közül A-, B- és C-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül pedig jelentős mennyiségben tartalmaz foszfort, kálciumot, káliumot, nátriumot, vasat és magnéziumot. A jobb minőségű egészséges almaecetek tartalmaznak antioxidáns összetevőt is.

Az almaecet diéta vércukorszintre gyakorolt hatása

Az ecet egyik legmeggyőzőbb hatása, hogy segíti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését. Magas vércukorszint jellemzi a 2-es típusú cukorbetegséget, amelyet az inzulinrezisztencia és az inzulintermelés hiánya okoz. Azonban a cukorbetegek számára létfontosságú, hogy a vércukorszintjüket a normális tartományban tudják tartani. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a magas vércukorszint az öregedés és a különböző krónikus betegségek fő oka. A leghatékonyabb és legegészségesebb módja a vércukorszint szabályozásának a finomított szénhidrátok és cukor törlése az étrendből, de az almaecet is jótékony hatással lehet rá.

A kutatások szerint az almaecet diéta az alábbi előnyökkel járhat a vércukorszintre és az inzulinszintre:
Egy tanulmány szerint az almaecet 19–34%-kal javíthatja az inzulinérzékenységet magas szénhidráttartalmú étkezés során, és erősen csökkentheti az inzulinválaszt.

Öt egészséges emberen végzett apró vizsgálatban az almaecet 50 gramm fehér kenyér elfogyasztása után 31,4%-kal csökkentette a vércukorszintjüket.

Egy cukorbetegek körében végzett kísérlet szerint 2 evőkanál almaecet elfogyasztása lefekvés előtt másnap reggel 4%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet.
Számos más emberen végzett vizsgálat azt mutatja, hogy az ecet javíthatja az inzulin termelését és csökkentheti a vércukorszintet étkezés után.