A D-vitamin hatása közül a legfontosabbak a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozása és az immunrendszer normális működésének megkönnyítése. Megfelelő mennyiségű D-vitamin megszerzése fontos a csontok és a fogak normális növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint bizonyos betegségek elleni jobb ellenálló képességhez.
A D-vitamin, melyet a napsütéses vitaminnak is neveznek, mert a napfényre reagálva termelődik a bőrben. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely magában foglalja a D2 és D3 vitaminokat.
A teste természetes módon termeli a D-vitamint, ha közvetlenül napfénynek van kitéve. Bizonyos ételek és kiegészítők révén is hozzájuthat, hogy biztosítsa a vérben a megfelelő vitaminszintet.
Ha teste nem kap elegendő D-vitamint, fennáll annak a veszélye, hogy csont rendellenességek alakulnak ki, például lágy csontok vagy törékeny csontok.
A D-vitamin típusai
Ez egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve jobban fel tudja használni a szervezetünk, mint a D2-vitamint. A D2-vitamin a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz. A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin (kolekalciferol), amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.
D-vitamin hatása a betegségek ellen
Az elsődleges előnyök mellett a kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszhat a következőkben is:
a szklerózis multiplex kockázatának csökkentése egy 2006-os tanulmány szerint, amely az American Medical Association folyóiratában jelent meg
– a szívbetegség kialakulásának esélyének csökkentése
– hozzájárul az influenza kialakulásának valószínűségének csökkentéséhez az American Journal of Clinical Nutrition kutatása szerint.
Csökkenti a depressziót
Kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet játszhat a hangulat szabályozásában és a depresszió elhárításában. Egy tanulmányban a tudósok azt találták, hogy azok a depresszióban szenvedők, akik D vitamin kiegészítőket kaptak, észrevették a tüneteik javulását.
A fibromyalgiában szenvedők egy másik tanulmányában a kutatók azt találták, hogy a D-vitamin-hiány gyakoribb azoknál, akik szorongást és depressziót is tapasztalnak.
A D-vitamin hatása a testsúlyra
Fontolja meg a D-vitamin-kiegészítők hozzáadását az étrendhez, ha fogyni szeretne vagy szívbetegségeket próbál megelőzni.
Egy tanulmányban a napi kalcium- és D-vitamin kiegészítőt szedők testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták. Több súlyt tudtak veszíteni, mint a placebot szedő csoport tagjai. A tudósok szerint az extra kalcium és D-vitamin étvágycsökkentő hatásának volt betudható.
Egy másik tanulmányban a túlsúlyos embereknek, akik napi táplálék kiegészítővel jutottak a vitaminhoz, javultak a szívbetegség kockázati mutatóik.
D-vitamin hiány tünetei
Számos tényező befolyásolhatja azt a képességét, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint nyerjen csak a napon keresztül. Ezek a tényezők a következők:
- Nagy szennyezettségű területen tartózkodik
- Napvédő krém használata
- Nagyvárosokban él, ahol az épületek blokkolják a napfényt
- Sötétebb a bőre az átlagnál. (Minél magasabb a melanin szintje, annál kevesebb D-vitamint képes felszívni a bőr.)
Ezek a tényezők egyre több embernél járulnak hozzá a D vitamin hiányhoz. Ezért fontos, hogy a D-vitamin egy részét a napfény mellett más forrásokból szerezze be.
A felnőttek D-vitamin-hiányának tünetei
– fáradtság, fájdalmak és általános rossz közérzet
– súlyos csont- vagy izomfájdalom vagy gyengeség, amely nehézséget okozhat a lépcsőn való felmászásban, a padlóról vagy egy alacsony székről való felkelésben
– csonttörések, különösen a lábakban, a medencében és a csípőben
Az orvosok egyszerű vérvizsgálat elvégzésével diagnosztizálhatják a D-vitamin hiányát. Ha hiánya van, orvosa röntgenfelvételt rendelhet a csontok erejének ellenőrzésére.
Ha D-vitamin-hiányt diagnosztizálnak, orvosa valószínűleg napi D-vitamin-kiegészítők alkalmazását javasolja. Ha súlyos hiánya van, ehelyett nagy dózisú D-vitamin tablettákat vagy folyadékokat ajánlhatnak.
D-vitamin hiány okai
Amennyiben hiány gyanúja áll fent, lehetséges, hogy az anyagcsere valamilyen oknál fogva zavart szenvedett, ilyenkor az orvosok a vér megemelkedett kalciumszintjének okára kíváncsiak. Az aktív D-vitamin szintet szokták meghatározni vérmintából.
- Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet. Főleg idős embereknél fordul elő.
- A belekből való csökkent D-vitamin felvétel (pl. gluténérzékenység).
- Megnövekedett igény (terhesség, szoptatási időszak, gyerekek).
- Bizonyos gyógyszerek szedése (antiepileptikumok).
- A vese fokozott működése, vagy vesefunkció zavarok.
- Nefrózis szindróma.
- Mellékpajzsmirigy- alulműködés.
- Pajzsmirigy-túlműködés.
- Angolkór (rachitisz) egyes típusaiban.
- Kadmium mérgezés miatt.
A D-vitamin hiány a felnőtteket is fenyegeti: csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota.
D-vitamin forrásai élelmiszerből
Kevés étel tartalmaz természetes D-vitamint. Emiatt egyes ételek dúsítottak. Ez azt jelenti, hogy D-vitamint adtak hozzá.
A természetes formájukban jelentős D-vitamin tartalommal rendelkező ételek a lazac, a szardínia, a tojássárgája és a garnélarák. A dúsítottak a tej, a gabona, a joghurt és a narancslé.
Nehéz lehet naponta elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jutni napsütés és csak étkezés révén, így a D-vitamin-kiegészítők szedése segíthet.
Napi D-vitamin szükséglet
Néhány vita alakult ki az egészséges működéshez szükséges D-vitamin mennyiségével kapcsolatban. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy több D-vitaminra van szüksége, mint azt valaha gondolták. A normál vérszérumszint deciliterenként 50 és 100 mikrogramm között mozog. Vérszintjétől függően több D-vitaminra lehet szüksége.
Az Élelmezés- és Agrártudományi Intézet napi ajánlásokról számol be nemzetközi egységek (NE) alapján. A NE a gyógyszerek és vitaminok standard mérési típusa. Az NE segít a szakértőknek meghatározni az ajánlott dózist, toxicitást és hiányszinteket minden egyes ember számára.
Egy nemzetközi egység (NE) nem azonos minden vitamintípus esetében. A NE-t az határozza meg, hogy egy anyag mekkora hatást vált ki a szervezetében.
A D-vitamin ajánlott napi dózisa (NE)
- csecsemők számára: 400-1000
- gyermekek és tizenévesek: 600-1000
- felnőttek 70 éves korig: 800-1500
- terhes vagy szoptató nők: 1000-1500