Fejfájás okai

Fejfájás okai

A fejfájás okai sok esetben felderíthetetlenek. Okozhatja a fájdalmat feszültség, alváshiány, fáradtság, vagy éppen az időjárás változás (frontok).

A fej fájdalmával becslések szerint, tíz emberből hat, napi szinten, rendszeresen küzd. Néha enyhe tünetekkel jár, de sok esetben súlyos fájdalmat okozhat, ami megnehezíti a munkavégzést és más napi tevékenységek ellátását. Valójában körülbelül a lakosság ötven százalékának gyakori és súlyos fejfájása van. Szerencsére a legtöbb fejfájás gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatással könnyedén orvosolható.

A fejfájás okai

A fentebb felsorolt fejfájás okai az alapesetek, amelyek könnyedén gyógyíthatóak. Most azokat az okokat ismertetjük, melyek nem mindennapos esetek:

 • Olyan okok, amelyek nem kapcsolódnak különálló egészségi állapotokhoz. Ezek a fejfájások az agy mögöttes folyamatának eredményei.
 • Másodlagos fejfájás okai, amelyek mögöttes egészségi állapot miatt vannak. Ezeknek okai például agydaganat vagy agyi aneurizma. Amikor a koponya vérrel vagy extra szövetekkel kezd felhalmozódni, az agy összenyomódása fejfájást okozhat, mivel csak annyi hely van a koponyában, ami az agynak elegendő.
 • Cervicogén fejfájás, mely akkor jelentkezik, amikor a lemezek degenerálódni kezdenek, és a gerincoszlopra nyomódnak. Az eredmény jelentős nyaki fájdalom mellett fejfájás is lehet.
 • Ha valaki jelentős mennyiségű fájdalomcsillapítót szed naponta, és elkezdi csökkenteni az adagot vagy teljesen abbahagyni, akkor fejfájása lehet. Ezekre a gyógyszerekre példa a hidrokodon.
 • Az agyhártyagyulladással kapcsolatos fájdalom, mely a lágy agyburok részének gyulladásos megbetegedése. A betegség gyógyíthatatlan és az esetek többségében halálos kimenetelű volt, mielött feltalálták az antibiotikumokat.
 • Posztraumás fejfájás, lehet ha az ember fájdalmat tapasztal a fejet ért trauma után, amelyet olyan esemény során szenvednek el, mint egy esés, autóbaleset, síbaleset vagy küzdősportok (karate, thai box, birkózás) gyakorlása.
 • Sinus fejfájás, ami az arc normálisan levegővel töltött sinus üregeinek gyulladása nyomást és fájdalmat okozhat, ami sinus fejfájáshoz vezet.
 • A gerinc által okozott fejben érzett fájdalom a cerebrospinalis folyadék lassú szivárgása miatt jelentkezhet, általában azután, hogy az embernek epidurális, gerinccsapja vagy gerincblokkja van az altatáshoz.

Tegyünk a fejfájás ellen

A kezelés az októl függően változik. Ha a fejfájást betegség okozza, akkor valószínűleg a fájdalom elmúlik, ha az alapbetegséget kezelik. A legtöbb fejfájás azonban nem súlyos betegség tünete, és vény nélkül kapható gyógyszerekkel, például aszpirinnel is sikeresen kezelhető.

Ha a gyógyszerek nem működnek, számos más gyógymód segíthet a fájdalom leküzdésében:

 • A Biofeedback egy relaxációs technika, amely segít a fejfájás ellen.
 • A stresszkezelő órák megtaníthatják, hogyan kell megbirkózni a stresszel és hogyan lehet enyhíteni a feszültséget.
 • A kognitív viselkedésterápia egyfajta beszélgetésterápia, amely megmutatja, hogyan lehet felismerni azokat a helyzeteket, amelyek stresszt és szorongást okoznak.
 • Az akupunktúra egy alternatív terápia, amely csökkentheti a stresszt és a feszültséget azáltal, hogy finom tűket alkalmaz a test meghatározott területein.
 • A testmozgás (futás, crossfit) hozzájárulhat bizonyos agyi vegyi anyagok termelésének növeléséhez, amelyek boldogabbá és nyugodtabbá tesznek.
 • A hideg vagy forró terápia magában foglalja a fűtőpárna vagy a jégtakaró feltöltését a fejre 5-10 percig naponta többször.
 • Forró fürdő vagy zuhanyozás segíthet a feszült izmok ellazításában.

Természetes gyógymódokkal a fejfájás ellen

Egyesek úgy dönthetnek, hogy vitaminok és gyógynövények szedésével kezelik a fejfájásukat, vagy megpróbálják kezelni és megelőzni. Néhány természetes gyógymód, amellyel megpróbálhatja természetes úton csökkenteni a fejfájást:

 • Butterbur – Kimutatták, hogy ennek a cserjének a kivonatai csökkentik a migrén előfordulási gyakoriságát. Míg az emberek általában jól tolerálják a gyógynövényt, néhány esetben jelentettek allergiás reakciókat azoknál, akik allergiásak a parlagfűre, a körömvirágra, a százszorszépre és a krizantémra.
 • Q10 koenzim – 100 mg ebből az enzimből naponta háromszor csökkentheti a migrénes fejfájások gyakoriságát a Minnesotai Egyetem tanulmánya szerint.
 • Magnézium – Néhány súlyos migrénes beteg magnézium infúziót kap a fájdalmai csökkentésére. Azonban más típusban szenvedők is igénybe vehetik ezt a gyógymódot.
 • B-12 vitamin – Ennek a vitaminnak fejfájást csökkentő tulajdonságai vannak. A Minnesotai Egyetem tanulmánya szerint naponta kétszer 200 mg B-12 vitamin bevétele nagyon hatékony fejfájás ellen.

A gyógynövényeken és a kiegészítőkön kívül egyesek alternatív gyógyászati megoldások segítségével csökkentik fejfájásukat. Ilyen például a kínai orvoslás, például a masszázs és az akupunktúra.

fejfájás okai és típusai

A fejfájás típusai

Tenziós
A típusai közül talán ez a leggyakoribb, és a húsz évesnél idősebb nőknél fordul elő leggyakrabban. Ezeket a nyak és a fejbőr izmainak megfeszülése okozza. A rossz testtartás és a stressz is hozzájárulhat. A tenziós fájdalom legtöbb esetben elenyésző vagy mérsékelten erős fájdalommal jár, amelynek nincs minden esetre meghatározható helye, így a fej bármely része lehet érintett. Sokan szorító fájdalomként írják le, de néhány esetben társulhat hozzá tarkótáji fájdalom is. A fájdalom intervalluma néhány perctől, akár napokig is eltarthat.

A tenziós fejfájás okai kapcsán a kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy feszülstég, stressz és felfokozott érzelmi állapot válthatja ki.

Cluster
Ez egy lüktető érzés, amely gyötrő és égő érzetű fájdalmat okoz a fej egyik oldalán vagy a szem mögött. Ez a fejfájások egyik legjellegzetesebb és legfájdalmasabb formája. Általában olyan, mintha a szemek kiszakadnának a szemgödörből és orrdugulást vagy orrfolyást okoznak. Ezek a fájdalmak hosszabb ideig tarthatnak, úgynevezett klaszteridőszakként. A klaszter időtartama akár hat hét is lehet.
A klaszteres fejfájás minden nap előfordulhat, és naponta többször is. Az ok ismeretlen; ez a típus azonban ritka, és általában a 20-40 éves férfiakat érinti.

Migrénes
Ez egy igen súlyos fajtája, amely lüktető, lüktető fájdalmat okozhat, általában a fej egyik oldalán. Számos különböző típusú migrénes fejfájás létezik. Ez magában foglalja a krónikus migréneket, amelyek olyan migrének, amelyek havonta vagy több naponta fordulnak elő.

A hemiplegikus migrén olyan tünetekkel jár, amelyek a stroke-ra emlékeztetnek. Egy személy fejfájás nélkül is tapasztalhat migrénes tüneteket, ami azt jelenti, hogy például hányingere-, látászavara-, és szédülése van, de fejfájás nélkül.

Visszapattanó
A visszapattanó fejfájások azok, amelyek akkor jelentkeznek, amikor egy személy abbahagyja a fejfájás ellen rendszeresen alkalmazott gyógyszerek szedését. Nagyobb valószínűséggel tapasztal visszapattanó fejfájást, ha olyan gyógyszereket szed, mint acetaminofen, triptánok és fájdalomcsillapítók.

Mennydörgéses
A mennydörgéses típus hirtelen, és súlyos fájdalommal járó fejfájás, amely gyakran nagyon gyorsan jelentkezik. Általában figyelmeztetés nélkül jelennek meg, és legfeljebb öt percig tartanak. Ezek a fejfájástípusok jelezhetik az agyi erek mögöttes problémát, és gyakran azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Fejfájás vagy migrén

Az egyik legsúlyosabb és legösszetettebb fejfájás a migrén. A kutatók úgy vélik, hogy ezeket az idegpályák és az agyi vegyi anyagok aktivitásának változásai okozhatják. Úgy gondolják, hogy a genetikai tényezők és a környezeti tényezők is befolyásolják az ember hajlamát a migrén kialakulására.

Nagyon intenzív, lüktető fájdalom, amely a fej egyik oldalát érinti. Emellett növelhetik a fény- és zajérzékenységet. Ezek több órától több napig is eltarthatnak.

A Migrénkutatási Alapítvány adatai szerint Magyarországon minden 4 háztartásból majdnem egybe tartozik valaki, aki migrénben szenved. A migrén a világ 20 leggyakoribb betegségének egyike.

A serdülők körében a migrén a fiúknál gyakoribb, mint a lányoknál. A felnőttek körében azonban a nőknél a migrén gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Valószínűleg azokat is érintik, akiknek olyan családtagjaik vannak, akik gyakran migrént tapasztalnak.

Két alapvető típusa van a migrénes fejfájásnak: aura migrén és aura nélküli migrén. Az aurák olyan vizuális zavarok, amelyek világos foltokból, villogó fényekből vagy mozgó vonalakból állnak. Bizonyos esetekben az aurák átmeneti látásvesztést okoznak. A látászavarok ezen formája olyan harminc perccel a migrén kezdete előtt jelentkezik, és úgy tizenöt percig tarthat.

A hemiplegikus migrén egy másik típusú migrén. Ezeket a migréneket stroke-szerű tünetek kísérik, például homályos beszéd és zsibbadás vagy gyengeség a test egyik oldalán.

Migrénfázisok

Három fázisa van a migrénnek: prodroma, csúcs fájdalom és posztdroma.

A Prodrome a migrén előtti időszak. Ekkor fordulhatnak elő aurák. A prodroma fázis befolyásolhatja a koncentrációt, a hangulatot és az étvágyat. Ez a szakasz gyakori ásítást is okozhat.

A csúcs fájdalom az az időszak, amikor a migrén tünetei a legsúlyosabbá válnak. Ez a szakasz több percig is eltarthat.

A postdroma a migrén után 24 órás periódus. Ez idő alatt álmosság léphet fel, és a hangulat ingadozhat a szomorúság és az öröm érzése között.

A migrén és a fejfájás okai

Pontos oka nem ismert. Számos tényező ismert azonban, amelyek kiváltják a migrén kialakulását.

 • ingadozó hormonszint, különösen a pubertás korú fiúk és a nők körében
 • stressz vagy szorongás
 • erjesztett és pácolt ételek
 • pácolt húsok és érlelt sajtok
 • bizonyos gyümölcsök, beleértve a banánt, az avokádót és a citrusféléket
 • kihagyott étkezés
 • túl kevés vagy túl sok alvás
 • erős fények
 • a légköri nyomás ingadozása a változó időjárás miatt
 • alkohol fogyasztás
 • a koffein megvonása is a fejfájás okai között szerepel