Szőlő kalória tartalma és jótékony hatásai

Szőlő kalória tartalma és jótékony hatásai

Az emberek évezredek óta termesztenek szőlőt, köztük számos ősi civilizáció, amely tisztelte a szőlőt a borkészítésben való felhasználásukért. Különböző színekben termesztik őket, beleértve a zöldet, pirosat, feketét, sárgát és rózsaszínt. Többféle formában is kaphatók, a mazsolától a zselén át a gyümölcsléig. Magos és mag nélküli fajták is léteznek. Az szőlő kalória tartalmának szinte teljes egészét a szénhidrát teszi ki, melynek 90%-a gyümölcscukor. Ezen felül jó K- és C-vitamin-forrás, és polifenolokat is tartalmaz, amelyeknek fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

100g szőlő kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Rost
Zsír
Kalória
0,7g
17,2g
15,5g
0,9g
0,2g
69

A szőlő vitamin és ásványi anyag tartalma

A szőlő rengeteg egészségügyi előnyt kínál, elsősorban magas vitamin- és antioxidáns tartalmának köszönhetően.
Igen alacsony a szőlő kalória tartalma, de ennek ellenére sok K- és C-vitamint tartalmaz. Ez egy erős természetes antioxidáns, amely jelentős mértékben elősegítheti a szervezet ellenállását a fertőző kórokozókkal szemben, mind a szabad gyökök által okozott károsodásokkal szemben.

Vitaminok:

  • B1: 0,069mg 6,3%
  • B3: 0,07mg 5%
  • B6: 0,086mg 6,1%
  • C: 3,2mg 4%
  • K: 14,6µg 19,5%

Ásványi anyagok:

  • Foszfor: 20mg 2,9%
  • Mangán: 0,071mg 3,5%
  • Vas: 0,36mg 2,6%

Mint látható, a szőlő gazdag réz- és K-vitamin forrás. A réz az energiatermelésben szerepet játszó esszenciális ásványi anyag, míg a K-vitamin létfontosságú a véralvadáshoz és az egészséges csontokhoz.

A szőlő jó mennyiségű B-vitamint is tartalmaz, mint például a tiamint, a riboflavint és a B6-ot. A tiamin és a riboflavin egyaránt szükséges a növekedéshez és fejlődéshez, míg a B6-ra elsősorban a fehérje anyagcseréhez van szükség.

A szőlő fogyasztása segítheti a szív egészségét

A szőlő számos módon javíthatja a szív egészségét. Segíthet csökkenteni a vérnyomást a kálium tartalma miatt. Ez az ásványi anyag szükséges az egészséges vérnyomásszint fenntartásához. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a kálium elsősorban az artériák és vénák kitágításában segít csökkenteni a vérnyomást . Segítheti a nátrium kiválasztását, és megakadályozhatja az artériák és vénák beszűkülését, ami egyébként növelné a vérnyomást.

A 32 tanulmány áttekintése azonban megállapította, hogy a túl alacsony és túl magas káliumbevitel magas vérnyomáshoz vezethet. A kutatók azt tanácsolták, hogy tartsák be a jelenlegi 4,7 grammos napi beviteli ajánlást.

Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet

A szőlőben található vegyületek segíthetnek megvédeni a magas koleszterinszinttől azáltal, hogy csökkentik a koleszterin felszívódását.

Egy 8 hetes, 69 magas koleszterinszintű emberen végzett vizsgálatban napi 500 gramm vörös szőlő elfogyasztása csökkentette az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszintet. A fehér szőlőnek azonban nem volt ugyanaz a hatása.

Ezenkívül a magas resveratrol – a szőlő antioxidáns – tartalmú étrendjeiről, mint például a mediterrán étrend, kimutatták, hogy csökkentik a koleszterinszintet.

Magas az antioxidáns tartalma

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek helyreállítani a sejtekben a szabad gyökök által okozott károsodásokat. Az oxidatív stressz számos krónikus betegséghez kapcsolódik, beleértve a cukorbetegséget, a rákot és a szívbetegségeket.

A szőlő számos erős antioxidánsban gazdag, melyeknek legmagasabb koncentrációja a héjában és a magvaiban található. Azonban több tényező is befolyásolhatja koncentrációjukat, beleértve a szőlőfajtát, az érettséget, a betakarítás utáni tárolást és a környezeti tényezőket. Érdekes módon ezek a jótékony vegyületek az erjedés után is jelen vannak, ezért a bor egyben antioxidáns forrás is.

Egyes szőlőfajták magasabb antocianint tartalmaznak, amely a flavonoidok egy osztálya. Ezek narancssárga, piros, kék, rózsaszín és lila színt adhatnak a gyümölcsnek. Humán és állatkísérletek azt mutatták, hogy az antocianinok segíthetnek megelőzni vagy kezelni az agy- és szívbetegségeket.

További fontos antioxidánsok ebben a gyümölcsben a resveratrol és a kvercetin, amelyek védhetnek a szívbetegségek, a magas vércukorszint és a rák ellen.

A szőlő C-vitamint, béta-karotint, luteint és ellagsavat is tartalmaz, amelyek szintén erős antioxidánsok.

Rákellenes hatása lehet

A szőlőben lévő antioxidánsok védelmet nyújthatnak bizonyos rákfajták ellen. Az ebben a gyümölcsben található resveratrol antioxidáns segíthet a gyulladás csökkentésében, antioxidánsként működik, valamint gátolja a rákos sejtek növekedését és terjedését a szervezetben. Valójában számos rák elleni hatását tanulmányozták. A szőlő kvercetint, antocianint és katechint is tartalmaz – ezek mindegyike rákellenes hatással bír.

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a szőlőkivonatok gátolhatják az emberi vastagbél- és mellráksejtek növekedését és terjedését. Ezenkívül egy 2 hetes, 30 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok az 50 év felettiek, akik napi 150–450 gramm szőlőt fogyasztottak, csökkent vastagbélrák kockázatot mutattak.

Védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen és csökkentheti a vércukorszintet

A szőlő kalória tartalma nem jelentős, de 15,5 gramm cukrot tartalmaz 100 grammonként, ami elgondolkodtathat azon, vajon jó választás-e cukorbetegek számára.

Ha egy pillantást vetünk a glikémiás indexére (GI) – amely annak mértéke, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet –, akkor látható, hogy szőlőfajtától függően 49 és 59 között mozog. Ez azt jelenti, hogy a szőlő GI-értéke az alacsonytól a közepesig terjedhet, ebben az esetben lassú vagy mérsékelt ütemben emelheti a vércukorszintet, de nem feltétlenül emeli meg.

Azonban a túl sok alacsony GI-vel rendelkező étel fogyasztása ugyanolyan hatással lesz a vércukorszintre, mint a magas GI-vel rendelkező ételek elfogyasztása, tehát a legjobb mértékkel enni a szőlőt. Ezenkívül a szőlőben található vegyületek javíthatják az inzulinválasz markereit.