A spenót egy Perzsiából származó leveles zöldség. Az amarántok családjába tartozik, rokon a céklával és a quinoával. A spenót kalória tartalma minimális, viszont nagyon egészségesnek tartják, hiszen tele van nélkülözhetetlen tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Fogyasztása fokozottan javíthatja a szem egészségét, segíthet a rák megelőzésében, csökkentheti az oxidatív stresszt és a magas vérnyomást.
Elkészítésének számos módja van. Megvásárolhatja konzervben vagy frissen, és fogyasztható főzve vagy nyersen. Önmagában és más ételekben is megállja a helyét.
100g spenót kalória és tápanyag összetétele
A spenótban található szénhidrátok többsége rostból áll, ami hihetetlenül egészséges, mivel megnöveli a széklet térfogatát, ahogy az étel áthalad az emésztőrendszeren. Ez segíthet megelőzni a székrekedést. Kis mennyiségű cukrot is tartalmaz, főleg glükóz és fruktóz formájában.
A spenót vitamin és ásványi anyag tartalma
Rendkívül sok egészségügyi előnyt kínál a spenót fogyasztása. Igen alacsony a spenót kalória tartalma, de ennek ellenére kiemelkedően magas A és K vitamin- és antioxidáns tartalommal rendelkezik. Ez egy nélkülözhetetlen természetes antioxidáns, amely kiemelkedő mértékben elősegítheti a szervezet ellenállását a fertőző kórokozókkal-, és a szabad gyökök által okozott károsodásokkal szemben.
Vitaminok:
- A: 11726IU 391%
- B1: 0,094mg 8,5%
- B2: 0,224mg 16%
- B6: 0,172mg 12,3%
- B9: 145µg 72,5%
- C: 5,5mg 6,9%
- E: 2,9mg 24,2%
- K: 372µg 496%
Ásványi anyagok:
- Foszfor: 49mg 7%
- Kálcium: 129mg 16%
- Kálium: 346mg 17,3%
- Lutein+Zeaxantin: 12651µg 127%
- Magnézium: 75mg 20%
- Mangán: 0,704mg 35,2%
- Réz: 0,144mg 14,4%
- Szelén: 6µg 10,9%
- Vas: 1,89mg 13,5%
Mint látható, a spenót gazdag lutein- és K-vitamin forrás. A luetin vegyület a szem egészségének javulásához kapcsolódik, míg a K-vitamin létfontosságú a véralvadáshoz és az egészséges csontokhoz.
A spenótban magas a karotinoidok tartalma, amelyeket a szervezet A-vitaminná alakíthat. Kiadós mennyiségű B-vitamint is tartalmaz, mint például a tiamint, a riboflavint és a B6-ot. Ezek egyaránt szükséges a növekedéshez és fejlődéshez, míg a B6-ra elsősorban a fehérje anyagcseréhez van szükség.
Spenóttal az oxidatív stressz ellen
A szabad gyökök az anyagcsere melléktermékei és xidatív stresszt okozhatnak. Ez a folyamat felgyorsítja az öregedést és növeli a rák és a cukorbetegség kockázatát. A spenót azonban antioxidánsokat tartalmaz, amelyek küzdenek az oxidatív stressz ellen, és segítenek csökkenteni az általa okozott károkat.
Javítja a szem egészségét
A spenót gazdag zeaxantinban és luteinben, amelyek bizonyos zöldségek színéért felelős karotinoidok. Az emberi szemek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket a pigmenteket, amelyek megvédik a szemet a napfény által okozott károktól.
Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy a zeaxantin és a lutein megakadályozza a makuladegenerációt és a szürkehályogot, amelyek a vakság fő okai. Ezek a vegyületek akár visszafordíthatják a meglévő károsodást.
Megelőzhető vele néhány ráktípus
A spenót két összetevőt tartalmaz, az MGDG-t és az SQDG-t, amelyek lelassíthatják a rák növekedését. Számos humán tanulmány összefüggésbe hozza a spenótfogyasztást a prosztatarák kockázatának csökkenésével. Ennek a leveles zöldnek az elfogyasztása segíthet megelőzni a mellrákot is. Ezenkívül a spenót jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek szintén jó esélyel küzdhetnek a rák ellen.
Vérnyomás csökkentő szerepe van
A spenót nagy mennyiségű nitrátot tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy segítik a vérnyomás mérséklését és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Egy 27 ember bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy a spenót fogyasztása hatékonyan csökkentette a vérnyomást és javította a szív egészségét.