Pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia diéta

Pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia diéta

Tudta, hogy valami olyan kicsi, mint egy mirigy, az akadályozhatja a fogyást? Amennyiben pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia diéta a cél, itt van minden, amit tudni kell!

Egy kis nyaki mirigy és az inzulinrezisztencia lehet a bűnös. Olvasson tovább, hogy megtalálja a kapcsolatot a pajzsmirigy és a súlygyarapodás között, és hogy a veszteség milyen mértékben járhat együtt az inzulinrezisztens diétával.

Mi az a hypothyreosis?

A hypothyreosis, más néven alulműködő pajzsmirigy-betegség, olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont.

Pajzsmirigy és funkciói

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy a nyakban, és felelős az anyagcserét szabályozó pajzsmirigyhormonok előállításáért.

A szó legegyszerűbb használatával az anyagcsere az a teljes élettani folyamat, amelyben a szervezet az élelmiszerből származó kalóriákat hasznosítható energiává alakítja át létfontosságú folyamatok végrehajtásához, beleértve a testsejtek termelését és helyreállítását, valamint az oxigéndús vér keringését. Végső soron az anyagcsere folyamatban van, és akkor is folytatódik, amikor a test nyugalomban van.

A pajzsmirigy rendellenes működésének tünetei

Ha a pajzsmirigyhormon szintje rendellenes, az anyagcsere jellemzően érintett. A hatás a termelődő pajzsmirigyhormon mennyiségétől függ, és hypo- vagy hyperthyreosishoz vezethet, mely más néven alulműködő pajzsmirigy-betegség. Olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje alacsony, az anyagcsere lelassul. Alulműködő pajzsmirigy esetén általában súlygyarapodás következik be.

A hypothyreosis további tünetei a következők:

 • Fáradtság
 • Gyengeség
 • Hajhullás
 • Székrekedés
 • Hideg intolerancia
 • Izomgörcsök
 • Depresszió
 • Memóriaveszteség
 • Rendellenes menstruációs ciklus nőknél

A pajzsmirigy túlműködése viszont az, amikor az anyagcsere felgyorsul, és súlyvesztéshez vezet. A hyperthyreosisban szenvedő egyének a következő tüneteket is tapasztalhatják:

 • Fokozott izzadás
 • Hőérzékenység
 • Izomgyengeség
 • Izgatottság és idegesség
 • Légszomj
 • Szabálytalan szívritmus
 • Remegés
 • Látásváltozások

Sőt, az inzulinrezisztencia a pajzsmirigy-működési zavar természetes következménye lehet, és megnehezítheti a súlykezelést.

Inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amelyben a sejtek nem reagálnak jól az inzulinra, és nem tudják kellően könnyen felvenni a vér glükózát, ami magas vércukorszinthez vezet.

A prediabetesben, más néven határdiabéteszben szenvedő egyéneknek már van bizonyos fokú inzulinrezisztenciája. Ha nem kontrollálják, a vércukorszint idővel emelkedni kezd, és megnő a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Bár gyakran észrevehetetlenek, a prediabétesz tünetei a következők lehetnek:

 • Fokozott vizeletürítés és szomjúság
 • Energiaveszteség és fáradtság
 • Homályos látás
 • Elsötétült bőr, vagy orvosi nevén acanthosis nigricans

Az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alulműködés kombinációja sokkal könnyebbé teheti a súlygyarapodást és sokkal nehezebbé teszi a súlyvesztést.

Milyen a pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia diéta

Míg a fogyás kissé küzdelmesebb lehet, különösen az inzulinrezisztencia jelenléte esetén, vannak lépések a hypothyreosis súlygyarapodásának kezelésére.

Pajzsmirigy alulműködésre szolgáló gyógyszer

Mindenekelőtt a diagnózis és a felírt szintetikus pajzsmirigyhormon segíthet helyreállítani a hypothyreosis által okozott károsodott anyagcserét. Az orvosi kezelés hatására javuló anyagcsere súlycsökkenést eredményezhet, bár általában nem drámai mértékben. További fogyás és egészség alakulhat ki az étrend és a testmozgás bevonásával.

Diéta és gyakorlat

Az egészséges táplálkozáshoz való ragaszkodás természetesen csökkenti a kalóriabevitelt, ha az anyagcsere lelassul, valamint csökkenti a szervezetben a gyulladást, amely gyakran együtt jár a pajzsmirigy alulműködésével. A sejtek normális működésének helyreállítása érdekében a pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia diéta, kiegyensúlyozott makrótápanyagokat tartalmaz, miközben figyelemmel kell kísérni a kalóriákat. Végső soron csökkentse a magasan feldolgozott és finomított termékek bevitelét, és fogyasszon egészségesebb élelmiszereket, többek között:

 • Teljes kiőrlésű gabonák, vagy legalább az esetek 50 százalékában a finomított szemek helyett a teljes kiőrlésű gabonák választása.
 • Gyümölcsök és zöldségek, különösen a friss fajták kiválasztása, nem pedig a hozzáadott cukorral, sóval és egyéb tartósítószerekkel vásároltak.
 • Sovány fehérjék és növényi alapú fehérjék, amelyek közé tartozhat a baromfi, a tojás és a hüvelyesek.
 • Tej és tejtermékek, amelyekben az alacsony zsírtartalmú fajták tovább szabályozhatják a kalória- és telített zsírbevitelt.
 • Egészséges zsírforrások, különösen a telítetlen zsírsavakban gazdagok, például olívaolaj és zsíros hal.

Az egészséges táplálkozáshoz való ragaszkodás természetesen csökkenti a kalóriabevitelt, ha az anyagcsere lelassul, valamint csökkenti a szervezetben a gyulladást, amely gyakran együtt jár a pajzsmirigy alulműködésével. A cöliákia a pajzsmirigy alulműködés kockázati tényezője lehet, ezért a gluténmentes diéta alapos értékelését teszi szükségessé.

Az étrend megváltoztatása mellett a hét legtöbb napján végezzen 30 perctől egy óráig tartó mérsékelt vagy intenzív testmozgást. A kocogás, a kerékpározás, a tánc és az úszás olyan kardió gyakorlatok, amelyek növelik a pulzusszámot és megkönnyítik a kalóriaégetést.

A heti két-három alkalommal végzett erősítő edzés elősegíti az izmok erősödését és építését. A megnövekedett izomtömeg növeli a nyugalmi anyagcserét, amelyet a hypothyreosis veszélyeztet.

További szempontok

Forduljon orvoshoz, hogy segítsen kezelni az inzulinrezisztenciát és a pajzsmirigy-problémák tüneteit. Egy egészségügyi szakember alkalmazza azokat a biztonságos módszereket, amelyek a legjobbak lehetnek az Ön számára. Emellett gondos monitorozást is végeznek a kezelés hatékonyságának mérése és szükség esetén újraértékelése érdekében.

A pajzsmirigy alulműködése és az inzulinrezisztencia nagyobb kihívást jelenthet a fogyásban. A fogyás azonban egyikkel vagy mindkettővel nem kizárt!

Az orvosi segítség igénybevétele hasznos az egyes állapotok diagnosztizálásában és kezelésében, különösen, ha a gyógyszeres kezelés indokolt. Az egészséges életmód szokásainak elfogadása, beleértve a tápanyagdús étrendet és a rendszeres testmozgást, szintén hasznos lehet a fogyásban, valamint az egészségesebb, boldogabb önmagunk felszabadításában.