A mandarin kalória tartalma nagy részét a szénhidrát, azaz a gyümölcscukor teszi ki. Glikémiás indexe 42, így bátran fogyasztható fogyókúrázok számára is. Nagyszerű C-vitamin és A-vitamin forrás, valamint megfelelő mennyiségű folsavat (B9-vitamin) és káliumot is tartalmaz.
A mandarin a citrusfélék családjába tartozik. Úgy gondolják, hogy az ókori Kínából származik, így kapták a nevüket. Héjuk mély narancssárga, bőrös, mely védi az édes, lédús belső részeit. A mandarin virágzó kis és közepes méretű citrusfákon nő. Éréskor mélyzöldről felismerhető narancssárga színűre változik, és körülbelül 4–8 cm átmérőjűre növekszik. A naranccsal ellentétben a mandarin nem kerek. Inkább hosszúkásak, gömbhöz hasonlítanak, lapított tetejével és aljával. Hámozni is könnyebb.
100g mandarin kalória és tápanyag összetétele
A mandarin ásványi anyag és vitamin tartalma
Annak ellenére, hogy a mandarin kalória tartalma csekély, mégis a C-vitamin felnőttek napi szükségletének több mint negyedét biztosítja. Ez különösen fontos a bőr egészségének, a sebgyógyulásnak és a megfelelő immunfunkcióknak.
A mandarinok fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak. Bár nem olyan gazdag rézforrás, de még is több van benne belőle, mint a legtöbb gyümölcsben. A réz elengedhetetlen az egészséghez, mivel elősegíti a vörösvértestek termelését és a vas felszívódását. Így elősegíti az oxigén szállítását a szövetekbe.
A vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt egy közepes (85 grammos) mandarin napi rost szükséglet 8%-át tartalmazza. A rost táplálja a hasznos bélbaktériumokat, amelyek elősegítik az emésztést, és akár csökkenthetik a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
A mandarin fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek a következők:
- A-vitamin: 681IU 23%
- B-9 vitamin (folsav): 16µg 8%
- C-vitamin: 26,7mg 33%
- Kálium: 166mg 8%
- Réz 0.042mg 4,2%
Gazdag antioxidáns és növényi vegyület forrás
A mandarin gazdag egészségmegőrző növényi vegyületekben, például flavonoidokban. Ezek egyfajta antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök egyensúlyhiányától, ami egyébként oxidációhoz vezethet. Az oxidáció elősegítheti az öregedést és olyan betegségek kialakulását, mint a rák és a szívbetegségek.
Jelenleg is folyó kutatások alapján a flavonoidok segíthetnek a rák elleni védekezésben, a rák növekedését támogató gének elnyomásában és a rákot elősegítő vegyületek inaktiválásában. Azonban további bizonyítékokra van szükség embereken annak megállapításához, hogy mennyi citrusfélét kell enni ezeknek a hatásoknak a eléréséhez.
Erősíti az immunrendszert
A mandarin erősítheti az immunrendszert, mivel magas a C-vitamin tartalma, mely egy antioxidáns is, és így fokozza az immunsejtek működését az oxidatív károsodás elleni küzdelemben. Ezen felül elősegíti a káros mikrobák halálát, továbbá javítja a bőr és a szövetek integritását. Valójában a nagy mennyiségű vitamin kiegészítése bizonyos helyzetekben lerövidítheti a sebgyógyulási időt.
Növeli a bél egészségét
A rost javítja az emésztést, mely két formában található: oldható és oldhatatlan. A citrusfélék köztük a mandarinok különösen gazdagak oldható rostban. Az oldható rost gélt képez az emésztőrendszerben. Ez vizet szív be a bélbe, hogy lágyítsa a székletet, potenciálisan megkönnyítve a bélmozgást.
A mandarin is tartalmaz néhány oldhatatlan rostot. Valójában ezekből a rostokból több van benne, mint sok más gyümölcsben. Az oldhatatlan rost lebomlás nélkül halad át a bélben. Mindkét fajtája csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, sőt segíthet a fogyásban.
Csökkentheti a vesekő kockázatát
Egy nagy populációs tanulmány a citrusfélékben gazdag étrendet, csökkent vesekövesedés kockázatához társította. Az alacsony citrátszint a vizeletben bizonyos típusú vesekő kialakulását okozhatja. Szerencsére a citrusfélék rendszeres fogyasztása növelheti a citrát szintjét, ami feltételezések szerint csökkenti a vesekövek kockázatát.
Mandarin típusok
Számos népszerű mandarinfajta létezik, beleértve a satsuma mandarint vagy a Citrus unshiu-t. Ez a típus jellemzően Japánhoz köthető, bár az öböl partvidéken és az Egyesült Államok déli részének más területein is gyorsan növekszik.
A közönséges mandarin, más néven Citrus reticulate Blanco vagy Ponkan mandarin, egy másik népszerű típus. Széles körben nő a meleg mérsékelt és a trópusi éghajlaton, beleértve Kína egyes részeit, Brazíliát, Spanyolországot és a Fülöp-szigeteket.
Ezenkívül számos hibrid vagy keresztezés található a mandarinok és a citrus nemzetség más tagjai között.