Mandarin kalória tartalma és jótékony hatásai

Mandarin kalória tartalma és jótékony hatásai

A mandarin kalória tartalma nagy részét a szénhidrát, azaz a gyümölcscukor teszi ki. Glikémiás indexe 42, így bátran fogyasztható fogyókúrázok számára is. Nagyszerű C-vitamin és A-vitamin forrás, valamint megfelelő mennyiségű folsavat (B9-vitamin) és káliumot is tartalmaz.

A mandarin a citrusfélék családjába tartozik. Úgy gondolják, hogy az ókori Kínából származik, így kapták a nevüket. Héjuk mély narancssárga, bőrös, mely védi az édes, lédús belső részeit. A mandarin virágzó kis és közepes méretű citrusfákon nő. Éréskor mélyzöldről felismerhető narancssárga színűre változik, és körülbelül 4–8 cm átmérőjűre növekszik. A naranccsal ellentétben a mandarin nem kerek. Inkább hosszúkásak, gömbhöz hasonlítanak, lapított tetejével és aljával. Hámozni is könnyebb.

100g mandarin kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Rost
Kalória
1,7g
10,8g
9,8g
0,3g
1,8g
50

A mandarin ásványi anyag és vitamin tartalma

Annak ellenére, hogy a mandarin kalória tartalma csekély, mégis a C-vitamin felnőttek napi szükségletének több mint negyedét biztosítja. Ez különösen fontos a bőr egészségének, a sebgyógyulásnak és a megfelelő immunfunkcióknak.

A mandarinok fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak. Bár nem olyan gazdag rézforrás, de még is több van benne belőle, mint a legtöbb gyümölcsben. A réz elengedhetetlen az egészséghez, mivel elősegíti a vörösvértestek termelését és a vas felszívódását. Így elősegíti az oxigén szállítását a szövetekbe.

A vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt egy közepes (85 grammos) mandarin napi rost szükséglet 8%-át tartalmazza. A rost táplálja a hasznos bélbaktériumokat, amelyek elősegítik az emésztést, és akár csökkenthetik a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

A mandarin fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek a következők:

  • A-vitamin: 681IU 23%
  • B-9 vitamin (folsav): 16µg 8%
  • C-vitamin: 26,7mg 33%
  • Kálium: 166mg 8%
  • Réz 0.042mg 4,2%

Gazdag antioxidáns és növényi vegyület forrás

A mandarin gazdag egészségmegőrző növényi vegyületekben, például flavonoidokban. Ezek egyfajta antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök egyensúlyhiányától, ami egyébként oxidációhoz vezethet. Az oxidáció elősegítheti az öregedést és olyan betegségek kialakulását, mint a rák és a szívbetegségek.

Jelenleg is folyó kutatások alapján a flavonoidok segíthetnek a rák elleni védekezésben, a rák növekedését támogató gének elnyomásában és a rákot elősegítő vegyületek inaktiválásában. Azonban további bizonyítékokra van szükség embereken annak megállapításához, hogy mennyi citrusfélét kell enni ezeknek a hatásoknak a eléréséhez.

Erősíti az immunrendszert

A mandarin erősítheti az immunrendszert, mivel magas a C-vitamin tartalma, mely egy antioxidáns is, és így fokozza az immunsejtek működését az oxidatív károsodás elleni küzdelemben. Ezen felül elősegíti a káros mikrobák halálát, továbbá javítja a bőr és a szövetek integritását. Valójában a nagy mennyiségű vitamin kiegészítése bizonyos helyzetekben lerövidítheti a sebgyógyulási időt.

Növeli a bél egészségét

A rost javítja az emésztést, mely két formában található: oldható és oldhatatlan. A citrusfélék köztük a mandarinok különösen gazdagak oldható rostban. Az oldható rost gélt képez az emésztőrendszerben. Ez vizet szív be a bélbe, hogy lágyítsa a székletet, potenciálisan megkönnyítve a bélmozgást.

A mandarin is tartalmaz néhány oldhatatlan rostot. Valójában ezekből a rostokból több van benne, mint sok más gyümölcsben. Az oldhatatlan rost lebomlás nélkül halad át a bélben. Mindkét fajtája csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, sőt segíthet a fogyásban.

Csökkentheti a vesekő kockázatát

Egy nagy populációs tanulmány a citrusfélékben gazdag étrendet, csökkent vesekövesedés kockázatához társította. Az alacsony citrátszint a vizeletben bizonyos típusú vesekő kialakulását okozhatja. Szerencsére a citrusfélék rendszeres fogyasztása növelheti a citrát szintjét, ami feltételezések szerint csökkenti a vesekövek kockázatát.

Mandarin típusok

Számos népszerű mandarinfajta létezik, beleértve a satsuma mandarint vagy a Citrus unshiu-t. Ez a típus jellemzően Japánhoz köthető, bár az öböl partvidéken és az Egyesült Államok déli részének más területein is gyorsan növekszik.

A közönséges mandarin, más néven Citrus reticulate Blanco vagy Ponkan mandarin, egy másik népszerű típus. Széles körben nő a meleg mérsékelt és a trópusi éghajlaton, beleértve Kína egyes részeit, Brazíliát, Spanyolországot és a Fülöp-szigeteket.

Ezenkívül számos hibrid vagy keresztezés található a mandarinok és a citrus nemzetség más tagjai között.