Dió kalória tartalma és jótékony hatása az egészségre

Dió kalória tartalma és jótékony hatása az egészségre

A dió kalória tartalma nagyon magas, mivel nagy részét az egészséges zsírok alkotják, de fehérje is jelentős mértékben van benne.

Az egészséget támogató jótékony hatása sok esetben bizonyítást nyert, mivel többnyire telítetlen zsírokat tartalmaz. Ez a fajta zsír számos különböző betegség elleni védelmet jelent, mint például a szívbetegségek.

A diófélék rendszeres fogyasztása az egészséges étrend részeként nem jár súlygyarapodással, sőt segíthet a fogyásban. Fontos azonban az adagok kontroll alatt tartása. A közegészségügyi irányelvek azt javasolják, hogy a hét legalább négy napján, érdemes 30 gramm adag olajos magvakat fogyasztani. A legegészségesebb megoldás érdekében javasolt a sótlan fajták választása.

100g dió kalória és tápanyag összetétele

A dió kalória tartalma is mutatja, hogy nagyon tápláló étel, tápanyag-összetétele pedig kiegyensúlyozott. Kiváló zsír- és rostforrás, mindemellett jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz.

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Rost
Kalória
15,2g
7g
2,6g
65,2g
6,7g
654

A dió ásványi anyag és vitamin tartalma

Felsorolni is sok, hogy a dió mennyi kifejezetten fontos vitamin és ásványi anyag forrása. Több összetevője is tartalmazza a felnőtt szervezetnek megállapított napi bevitel másfélszeresét.

 • B1-vitamin: 0,341mg 31%
 • B2-vitamin: 0,15mg 10,7%
 • B6-vitamin: 0,537mg 38,4%
 • B9-vitamin: 98µg 49%
 • Cink: 3,09mg 30,9%
 • Foszfor: 346mg 49,4%
 • Kálium: 441mg 22,1%
 • Magnézium: 158mg 42,1%
 • Mangán: 3,414mg 171%
 • Réz: 1,586mg 159%
 • Vas: 2,91mg 20,8%

Egészségügyi előnyei

A jótékony zsírban-, és rostban gazdag olajos magvak, például a dió fogyasztásának számos jótékony hatásai lehetnek, beleértve a betegségek megelőzését és az emésztés javítását.

A dió kalória tartalma magas, de nem hizlal

Számos megfigyelési tanulmány kimutatta, hogy a dió rendszeres fogyasztása nincs összefüggésben a súlygyarapodással, sőt meg is akadályozhatja azt.

Egy 8865 férfi és nő étrendjét vizsgáló, 28 hónapon keresztül tartó tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik heti két vagy több adag diót ettek, 31%-kal alacsonyabb a súlygyarapodás kockázata, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán ettek diót. Ezáltal kijelenthető, hogy a dió rendszeres fogyasztása nincs összefüggésben a súly, a testtömegindex (BMI) vagy a derékbőség növekedésével.

Kontrollált vizsgálatokban, ahol a résztvevőknek szigorú diétát kellett betartani, sokféle diófajta hozzáadása nem okozott változást a testsúlyban. Ennél is fontosabb, hogy azokban a vizsgálatokban, ahol a diót olyan emberek étrendjébe adtak, akik kedvük szerint ettek, a diófogyasztás nem vezetett súlygyarapodáshoz.

Csökkentheti az étvágyat és fokozhatja a teltségérzetet

A diófélék étrendhez való hozzáadása csökkenti az éhségérzetet és hosszabb ideig tartó jóllakottságot okozhat.

Egy tanulmányban több mint 200 embernek azt mondták, hogy fogyasszon egy adag diót uzsonnára. Az eredmény az volt, hogy kevesebb kalóriát ettek a nap későbbi részében. Úgy gondolják, hogy étvágycsökkentő hatásuk valószínűleg az YY peptid (PYY) és/vagy a kolecisztokinin (CCK) hormonok fokozott termelésének köszönhető, amelyek mindkettő segít az étvágy szabályozásában. Az elmélet szerint ezért a hatásért a magas fehérje- és telítetlen zsírtartalom lehet a felelős.

A zsírnak csak egy része szívódik fel az emésztés során

A diófélék szerkezete és magas rosttartalma azt jelenti, hogy hacsak nem őrlik fel vagy nem rágják meg teljesen, jó része emésztetlenül áthalad a bélen. Ennek eredményeként a tápanyagok, például a zsírok egy része nem szívódik fel, hanem a széklettel távozik. Ez egy másik ok, amiért úgy tűnik, hogy a dió fogyásbarát.

Érdekes módon a diófélék feldolgozása nagymértékben befolyásolhatja a tápanyagok, például a zsírok felszívódását. A dió pörkölése is fokozhatja tápanyagaik felszívódását. Ezért a dió kalória és zsírtartalma akkor a legkevesebb, ha nyersen kerül elfogyasztásra.