Lencse kalória tartalma és egészséges hatásai

Lencse kalória tartalma és egészséges hatásai

A lencse kalória tartalmának nagy részét a lassú felszívódású szénhidrát biztosítja, de jelentős mennyiségű fehérje is található benne.

A lencse a hüvelyesek családjába tartozó ehető mag. Lencseformájukról jól ismertek, sértetlen külső héjukkal vagy anélkül is árulják. Noha az ázsiai és észak-afrikai konyhákban elterjedt élelmiszer, manapság Kanadában termelik a legtöbb lencsét.

A lencsét gyakran figyelmen kihagyják a táplálkozásból, pedig a tápanyagok széles skálája megtalálható benne, az ára pedig olcsónak mondható.

A lencse típusai

A lencséket gyakran színük alapján osztályozzák, amely sárgától a barnáig vagy a feketéig terjedhet. Minden lencsetípusnak megvan a maga egyedi összetétele az antioxidánsokból és a fitokemikáliákból. Íme néhány a leggyakoribb lencsetípusok közül:

 • Barna: Ezek a legszélesebb körben fogyasztott változata. Földes ízűek, jól megtartják formájukat főzés közben és pörköltekbe is kiválóak.
 • Puy: Ezek a francia Le Puy régióból származnak. Színe hasonló, de a zöld lencse méretének körülbelül egyharmada, és borsos ízük van.
 • Zöld: Ezek eltérő méretűek lehetnek, és általában olcsóbb alternatívát jelentenek a receptekben szereplő Puy-lencsénél.
 • Sárga és piros: Ez a lencse felhasad és gyorsan megfő. Kissé édes és diós ízük van.
 • Beluga: Ezek apró fekete lencsék, amelyek majdnem úgy néznek ki, mint a kaviár. Kiváló alapot nyújtanak meleg salátákhoz.

100g nyers lencse kalória és tápanyag összetétele

A lencse kalória tartalma és tápanyag összetétele megmutatja, hogy rendkívül tápláló és egészséges ételről van szó. Kiváló lassan felszívódó szénhidrát- és rostforrás, de jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz.

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Rost
Kalória
24,6g
52,7g
2g
1,1g
10,7g
352

A lencse ásványi anyag és vitamin tartalma

A lencse kifejezetten fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Több összetevője is tartalmazza a felnőtt szervezetnek megállapított napi bevitel harmadát, sőt némelyik a negyedét is. Például tele van B-vitaminnal, mangánnal, cinkkel és káliummal. Ezenkívül kiváló vasforrás, amely néha hiányzik a vegetáriánusok szervezetéből.

 • B1-vitamin: 0,873mg 79,4%
 • B5-vitamin: 2,14mg 35,7%
 • B6-vitamin: 0,54mg 38,6%
 • Cink: 3,27mg 32,7%
 • Foszfor: 281mg 40,1%
 • Kálium: 677mg 33,9%
 • Mangán: 1,393mg 69,7%
 • Réz: 0,754mg 75,4%
 • Vas: 6,51mg 46,5%

Egészségügyi előnyei

A lencse polifenolokban gazdag. Ezek az egészségvédő fitokemikáliák egy kategóriája. A lencsében található néhány polifenol, például a procianidin és a flavanolok erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatásúak.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a lencse képes gátolni a gyulladást elősegítő ciklooxigenáz-2 molekula termelődését. Ezen túlmenően, a laboratóriumban tesztelve a lencsében lévő polifenolok képesek voltak megállítani a rákos sejtek növekedését, különösen a bőrsejteken.

A lencsében lévő polifenolok a vércukorszint javításában is szerepet játszhatnak. A lencse fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, és az előnyök nem kizárólag a szénhidrát-, fehérje– vagy zsírtartalmának köszönhetők.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások nem veszítik el egészségvédő tulajdonságaikat főzés után.

Védi a szív egészségét

A lencseevés összességében alacsonyabb szívbetegség kockázatával jár, mivel számos kockázati tényezőre pozitív hatással van.

Egy 48, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő túlsúlyos vagy elhízott emberrel végzett 8 hetes vizsgálat azt találta, hogy napi 60 gramm lencse elfogyasztása növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét, és jelentősen csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét.

A lencse segít a vérnyomás csökkentésében is. Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a lencsét fogyasztók vérnyomása jobban csökkent, mint azoknak, akik borsót, csicseriborsót vagy babot kaptak.

Ezenkívül a lencsében lévő fehérjék blokkolhatják az angiotenzin I-konvertáló enzimet (ACE), amely általában véredények összehúzódását váltja ki, és ezáltal növeli a vérnyomást.

A magas homociszteinszint a szívbetegség másik kockázati tényezője. Ezek megnövekedhetnek, ha az étrendből származó folsavbevitel nem elegendő. Mivel a lencse kiváló folsavforrás, úgy gondolják, hogy segíthet megakadályozni a felesleges homocisztein felhalmozódását a szervezetben.

A lencsefőzés legjobb módja

A lencsét könnyű főzni. Sok más hüvelyessel ellentétben nem igényel előzetes áztatást, és kevesebb mint 20 perc alatt elkészíthető. A szennyeződések eltávolítása érdekében a legjobb, ha főzés előtt leöblítjük.

Öblítés után egy edénybe tesszük, lefedjük vízzel, kicsit megsózzuk, felforraljuk, és fedő nélkül pároljuk 15-20 percig.

A lencse legyen enyhén ropogós vagy puha, ízlés szerint. Egyes lencsék, például a hasított narancssárga lencse, 5 percen belül megfőnek, és nagyszerűek, ha az utolsó pillanatban szeretne ételt készíteni.