Kardió edzés gyakorlatok

Kardió edzés alapjai

A szíved gyorsabban ver, gyorsabban lélegzel és izzadsz. Nos, ez valószínűleg azért van, mert hosszú ideje mozgatod a lábad, a karod és a csípőd nagy izmait. Amikor ezek a fő izmok részt vesznek a gyakorlatban, megnövekszik a légzés, hogy energiát termeljen. A több oxigén iránti igény viszont fokozott légzéshez és pulzusszámhoz vezet. Az ilyen tevékenységforma elnevezése: kardiovaszkuláris edzés, vagy röviden kardió edzés.

A kardió edzés fogalma

Aerob vagy állóképességi gyakorlatnak is nevezik. A kardiovaszkuláris gyakorlat minden olyan tevékenység, amely aerob anyagcserét használ. Vagyis a tevékenység során az oxigén nagymértékben részt vesz a sejtreakciókban, amelyek a tevékenység fenntartásához szükséges energiát termelik. A pulzusszám felgyorsul és mélyebben lélegzel, hogy tested maximalizálja a vér oxigéntartalmát, és segítse az oxigén hatékonyabb felhasználását. Ezért energikusabbnak érzed magad, és nem fáradsz el gyorsan.

A kardió edzés minden olyan erőteljes tevékenység, amely fokozza a szívfrekvenciát és a légzést, valamint fokozza az oxigén- és véráramlást az egész testben, miközben a test nagy izomcsoportjait ismétlődően és ritmikusan használja. Az ilyen tevékenység fokozatosan kihívást jelent a legfontosabb belső szervek számára, és javítja a szív, a tüdő és a keringési rendszer működését és teljesítményét. A kardió az egészség számos aspektusát javítja, beleértve a szív egészségét, a mentális egészséget, a hangulatot, az alvást, a súlyszabályozást és az anyagcserét.

Valójában a szív minden ütéssel hatékonyabbá válik, mivel oxigénszállító vért pumpál. A tüdő hatékonyabban veszi fel az oxigént, és az izmok felkészültebbek a több oxigén felhasználására. Ennek ellenére, ahogy a légzés és a pulzusszám növekszik, a túlfeszültségnek nem szabad olyan mértékűnek lennie, hogy úgy érezd, meg kell állnod pihenni. A kardió gyakorlatok (például gyors gyaloglás, kerékpározás, úszás, futás) során, ha erős késztetést tapasztalsz a megállásra és pihenésre, szokatlan fájdalmat vagy riasztó tüneteket érzel, azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.

De ahhoz, hogy egy gyakorlatot kardiónak lehessen tekinteni, fel kell emelnie a pulzusszámot és a légzésszámot a közepestől az erőteljes intenzitásig, legalább 10 percig. Éppen ezért az erőnövelő tevékenységek, mint például az ellenállási gyakorlatok, a súlyzógépek használata, a súlyemelés és az alapedzések nem tekinthetők kardiónak, mert nem emelik meg a pulzusszámot az edzés teljes időtartama alatt.

Lépcsőzés kardió edzés

A leggyakoribb kardió edzés gyakorlatok

 • Gyors gyaloglás
 • Futás
 • Négyütemű fekvőtámasz
 • Úszás
 • Vizi aerobic
 • Kerékpározás
 • Tánc
 • Sífutás
 • Evezés, kajakozás, kenuzás
 • Crossfit edzés
 • Ugrókötelezés
 • Lépcsőzés
 • Küzdősport
 • hegymászás

A kardiovaszkuláris gyakorlatok főbb kategóriái

Általánosságban elmondható, hogy a kardiovaszkuláris gyakorlatok három kategóriába sorolhatók: nagy hatású kardió, alacsony terhelésű-, és hatás nélküli kardió.

Nagy hatású kardió

Minden olyan kardió edzés, amelynek során mindkét lábat a földről kell felemelni, nagy hatású kardiónak nevezzük. Súlyviselő gyakorlatnak is nevezik, mert a saját testsúlyodat támasztod meg a végtagjaiddal a gravitációs erővel szemben. Ilyenek például az ugrókötél, a nagy hatású aerob tánc és a haladó erősítő edzés bizonyos formái.

Alacsony hatású kardió

Minden olyan szív- és érrendszeri tevékenység, amely során az egyik láb mindig a talajon marad. De az alacsony terhelésű kardiót nem szabad összetéveszteni az alacsony intenzitású kardióval, mivel az alacsony hatású tevékenységek sok típusa magas intenzitású. Az alacsony terhelésű kardió még mindig súlyzós gyakorlat, és jó az egészséges csontozat megőrzésében, valamint a tüdő és a szív kondicionálásában. Az alacsony terhelésű kardió gyakorlatok közé tartozik a gyaloglás, a túrázás és az alacsony intenzitású aerob tánc.

Hatásmentes kardió

Amikor a szív- és érrendszeri gyakorlatokat vízben végzik, a tevékenység hatásmentesnek minősül, mivel a vízbe merülés csökkenti a gravitációs erőt a testre. Tehát az úszás és a vízi aerobik hatásmentes kardió tevékenység. A kerékpározás egy ütésmentes kardió gyakorlat, mivel a kerékpár gumiabroncsai és váza elbírja a testsúly nagy részét. Az olyan gyakorlatok, mint a kerékpározás és a vízi gyakorlatok ideálisak, ha ízületi gyulladásban szenvedsz, vagy sérülésrehabilitáción veszel részt, mivel megszünteti a szárazföldi kardió tevékenységgel kapcsolatos zsibbadás nagy részét.

A szív- és érrendszeri gyakorlatok előnyei

A kardió gyakorlatok során a test nagy izmait mozgatja hosszú ideig, és a pulzusszámot a maximális szint legalább 50 százalékán tartja. Rendszeres aerob gyakorlatokkal erősebb lesz a szív- és érrendszered, több hajszálérrel több oxigént tud szállítani az izmaid sejtjeibe. Élvezni fogja a fokozott állóképességet és kitartást minden egyes edzéssel.

Javítja a szív egészségét

Ha naponta 30-60 percnyi kardiovaszkuláris gyakorlatot végzel, erősebb izmokat építhetsz, beleértve a szív izmait is. Ezek szabályozzák a vérnyomást, növelik a HDL (jó koleszterin) szintjét, csökkentik a szorongást és a stresszt, csökkentik a vér fehérje- és zsírtartalmát, amelyek hozzájárulnak a vérrögképződéshez, megelőzik a szívbetegségeket, csökkentik a vércukorszintet és kezelik a cukorbetegséget. De a kardió továbbá segíthet a jó éjszakai alvás elérésében is, ami szükséges a szív-, és a mentális egészség fokozásához.

Fokozza az anyagcsere sebességet és segíti súlyszabályozás

A kardió minden típusa fokozza az anyagcserét az FGF21 hormon termelésével, amely gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, elnyomja az étvágyat és több kalóriát éget el.

Azáltal, hogy a pulzusszámot a célpulzus-zónába emeli, amely az a zóna, ahol a test a legtöbb kalóriát égeti el, a kardió segít a felesleges kalóriák elégetésében és a testsúly szabályozásában. Az olyan gyakorlatok, mint a gyaloglás, úszás, futás és kocogás, idővel felesleges kalóriákat égetnek el, míg a közepes és nagy intenzitású kardió elég sok kalóriát éget el edzésenként. A súlycsökkentésben rendkívül hatékony kardió gyakorlatok közé tartozik az ugrókötelezés, a lépcsőzés, a gyaloglás, az evezés, a kerékpározás és a nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT).

Javítja a hangulatot és az energiaszintet

A szív- és érrendszeri gyakorlatok fokozott endorfin-szekréciót váltanak ki. Ezek olyan neurokémiai anyagok, amelyek például az eufória érzést okozzák. A kardió fokozza a hangulatjavító hormonok, például a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin termelését is. A hangulat javulásával energikusabbnak érzed magad, és készen állsz a rutintevékenységek elvégzésére. De a hormonok fokozott felszabadulása csökkenti a stresszt, növeli az állóképességet, az energiát, valamint javítja a memóriát és a mentális összpontosítást.

Erősíti az immunrendszert

A rendszeres testmozgás fokozza az antitestek és fehérvérsejtek felszabadulását, amelyek javítják a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Az FGF21 felszabadulása emellett felgyorsítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Valójában a kardió számos betegséggel szemben védi a szervezetet, beleértve a magas vérnyomást, a stroke-ot, a csontritkulást, a cukorbetegséget és a szívbetegségeket.

Segít az ízületi gyulladás kezelésében

A szív- és érrendszeri gyakorlatok csökkentik az ízületi gyulladással járó fájdalmakat, és minimalizálják az ízületek mozgás általi merevségét.

A kardió edzés megtervezése

A maximális haszon elérése érdekében, hetente legalább három napon át kell kardió tevékenységet végezni. Amennyiben jobban ráérsz a hétvégén, beállíthatod az első két napot szombatra és vasárnapra, majd kereshetsz még egy napot a hét közepén. Így nem kell minden gyakorlatot beilleszteni a szoros hétköznapokra, viszont ha lehetőséged van rá, próbáld meg úgy végezni, hogy ne legyen edzés egymást követő napon.

A szív- és érrendszeri gyakorlatokhoz nincs szükség nagy időblokkra. Kardiónál a rövid edzések ugyanolyan hatékonyak, mint a hosszabb edzések, feltéve, hogy az intenzitás szintje és a teljes edzésidő egyenlő. Például tizenkét 5 perces nagy intenzitású kardió sorozat olyan hatékony, mint egyetlen 60 perces edzés. Ha aggódsz a szűkös napirended miatt, akkor a kardió remek választás a számodra. Előnye, hogy nincs szükség speciális felszerelésre vagy edzőtermi tagságra a gyakorlatok elvégzéséhez.

Egy kezdő számára ésszerű az alacsony vagy közepes intenzitású tevékenységekkel kezdeni, mint például a gyaloglás, kerékpározás, úszás, tánc, kocogás, harcművészet, görkorcsolya, vagy kenu. Ez lehetővé teszi, hogy hosszú ideig végezd a mozgást, és több egészségügyi előnyét élvezd. De ahogy kiválasztod a tevékenységeidet, válassz olyanokat, amelyeket élvezel, hogy ne érezd tehernek az edzést.

Emellett jobb az intenzitást idővel növelni, mint egy tevékenység hosszát megnyújtani. A kardiót nem szabad túlzásba vinni, és ha óráról órára alacsony-mérsékelt tempóval töltöd, az nem fog további előnyökkel járni. Tehát miután hetente 3-4 alkalommal 30-45 percnyi tevékenységet tudsz végezni, fokoznod kell az intenzitást, és követned kell a fejlődés elvét.

A sikeres kardiovaszkuláris edzés alapvető irányelvei

Kezd lassan

Nekivághatsz például egy 5 perces sétával reggel, majd egy további 5 perces sétával este. Ezt követően fokozatosan adj hozzá néhány percet, és idővel fokozd a tempót. Rövid időn belül kényelmesen sétálhatsz napi 30 percet. Kezdéskor ügyeljen arra, hogy fontold meg azokat a tevékenységeket, amelyek érdekelhetnek, és amelyeket pénzügyi vagy időbeli megszorítások nélkül fogsz megtenni. Az életképes lehetőségek közé tartozik a túrázás, kocogás, kerékpározás, evezés, futás és elliptikus edzés. Ne feledd, minden olyan tevékenység jó, amely növeli a légzést és a pulzusszámot!

Bemelegítés

Minden edzés elején szánj 5-10 percet szív- és érrendszered fokozatos felpörgetésére, és javítsd az izmok vérellátását. A bemelegítés azt jelenti, hogy a tervezett kardió tevékenység alacsonyabb intenzitású változatát végzed. Például, ha gyors sétát szeretnél végezni, lassú sétálással bemelegíthetsz.

Nyújtás

Minden kardió edzés végén szánj 5-10 percet az izmok nyújtására. Nyújtsd le a comb felső részét (négyfejű izom), a hát alsó részét, a vádli-, a combhajlító-, és a mellkas izmait. Az edzés utáni nyújtás lehetővé teszi, hogy izmaid, tüdőd és pulzusod kényelmesen visszatérjen a normál értékre.

Kardió edzés összefoglaló

A szív- és érrendszeri gyakorlatok régóta ismertek minden hatékony fitneszprogram sarokköveként és a hosszabb, örömtelibb élet kulcsaként. A hozadéka is lenyűgöző – jobb hangulat, jobb alvás és csökkent szívbetegség, cukorbetegség, stroke és bizonyos típusú rák kockázata.