bemelegítés

Bemelegítés, bemelegítő gyakorlatok edzés előtt

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy értelmes dolog a bemelegítés és a bemelegítő gyakorlatok végzése edzés előtt ? A válasz igen ! A szív edzéséhez a bemelegítésnek növelni kell: a pulzusszámot, a vérnyomást, az oxigénfogyasztást, a véredények tágítását, az ízületek kenését, valamint az izmok és inak rugalmasságát.
Tartalmaznia kell továbbá:

  • Alacsony szintű aerob tevékenységet, amely ugyanazokat az izomcsoportokat foglalkoztatja, amelyeket edzeni fogunk ugyanolyan mozgásmintákkal, mint amilyeneket alkalmazunk a fő edzési tevékenység során.
  • Minden nagy izomcsoportnál statikus nyújtást, különös tekintettel az altestre.

bemelegítés, bemelegítő gyakorlatok

A bemelegítő gyakorlatok célja

  • Terjedjen ki minden ízületre a mozgás teljes tartományában.
  • Növelje a test hőmérsékletét.
  • Lélektanilag hangolja a sportolót arra, amit csinálni fog.

A bemelegítés lélektani indokai

A bemelegítés segíti a szervezetet és az izomzatot a hatásosabb teljesítményre azáltal, hogy:

  • lassan növeli az izom hőmérsékletét.
  • üresjáratként arra szolgál, hogy felhívja a sportoló figyelmét azokra az izomzati és ízületi problémákra, amelyek az intenzívebb mozgásban bekövetkezhetnek.
  • csökkenti a gyakorlattal összefüggő szívproblémák kockázatát a szívkoszorúér vérellátásának növelésével.
  • megelőzi a tejsav korai felhalmozódását és a fáradtságot.
  • serkenti az izmok motorikus egységeit a fokozott igénybevétel elviselésére.

Mi az ami számít ?

Az izomnak pihent állapotban meghatározott hossza van. A bemelegítés és a bemelegítő gyakorlatok javítják a képességet az izmok teljes tartományban sérülés nélkül történő mozgatásához. Miközben a testre kívülről alkalmazott hő átmelegíti a bőrt és az ahhoz közeli izmokat, ugyanakkor a valóságban nem melegíti az izmokat, különösképpen nem a mélyebben elhelyezkedő izmokat és inakat.

A bemelegítés hőmérsékletet jelent, de a test hőmérsékletének emelése nem jelenti azt, hogy az izmot felkészítették az intenzív tevékenységre. A tevékenységnek az edzés bemelegítési szakaszában ki kell terjednie a mozgás egész tartományára, hogy az izmok ne csak átmelegedjenek, hanem nyúljanak is.

A bemelegítő gyakorlatok nemcsak a sérülés megelőzése érdekében fontos, hanem az erő és a teljesítmény optimális fejlesztéséhez is. Alapos bemelegítésnél az erőemelők is, az erőfejlesztő edzők is kis súlyzókkal dolgoznak, mielőtt nehéz súlyzókkal kezdenének gyakorolni.

A bemelegítő gyakorlatok hiánya és a sérülés

Kevés a bizonyítékunk arra, hogy a bemelegítés hiányának köze van a sérülésekhez. Ez megfelelő kutatás céljára nehezen hozzáférhető. Az emberek hajlamosak a bemelegítés eltúlzására. A bemelegítés lehet egyszerű; nem annyira különleges, mint gondolják. A sportolók tekintsék a bemelegítést az edzés részének. Három perc valószínűleg elég. Ha több izomcsoportot akarnak foglalkoztatni, fordítsanak rá valamivel több időt.
Legtöbbünk a sérülést akarja megelőzni, amikor a bemelegítő gyakorlatok végzését az edzésbe iktatja. Bár ezen a területen nagyon kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre, egyes szakértők szerint a legtöbb sérülés akkor következik be, amikor nagyobb követelményt támasztanak az adott izommal vagy ínnal szemben, mint amilyet az el tud viselni. Más szakértők viszont egyetértenek azzal, hogy a lágy szövetek átmelegítése és az egész tartományban történő átmozgatása jobban ki tudja elégíteni a követelményeket.

A bemelegítés mellett, ne feledkezzünk meg a lazításról

A lazítás éppen olyan fontos, mint a bemelegítés gyakorlatok. Szívedzés után a regenerálódás gyorsabb, ha fokozatosan csökkentjük a tevékenység intenzitását. Ha éppen hogy csak végeztünk egy intenzív szívedzéssel, akkor nagy mennyiségű vér tér vissza a szívbe, ezért soha ne álljunk le hirtelen. A viszonylag intenzív gyakorlás hirtelen megszakítása növelheti a vér mennyiségét a végtagokban, ami zavart okozhat a szív, az agy és a csontváz-izmok vérellátásában. A lazítás elősegítheti a testgyakorlás utáni szédülés és bágyadtság megelőzését is.
Függetlenül az előző edzés aerob vagy anaerob jellegétől, a lazítás valamilyen változata nélkül a munka melléktermékei az izmokban maradnak. A séta, vagy valamilyen aerob típusú tevékenység, azután az azt követő nyújtózás a szervezet számára rendkívül hasznos. Ez az idő a legalkalmasabb a nyújtó gyakorlatokhoz. Sokkal hatásosabb, mert már minden izmunk bemelegedett. A testrészek maximálisan nyújthatók és a nyújtózás segíti a dolgozó izmokban bekövetkezett bizonyos károsodások gyors kiküszöbölését. Csökkenti a vizenyőt és a tejsav mennyiségét, mert eltávolítja azt a sejtek környezetéből. így a szervezet gyorsabban regenerálódik.
Az edzés lazítási szakasza 5-10 percig tartson és tartalmazzon néhány perces nyújtózást is, különös tekintettel azokra az izmokra, amelyeket a tevékenységben erősen igénybe vettünk.

Bemelegítő gyakorlatok

Guggolás

A guggolás sokoldalú gyakorlat, amely az alsó test számos izmát megdolgoztatja, beleértve a comhajlítókat, a comfeszítőket és a farizmokat is. Az első néhány bemelegítő guggolást érdemes csak félútig végrehajtani. Ezután alacsonyabbra ereszkedhet, így az utolsó néhány ismétlés teljes guggolás.

Álljon úgy, hogy a lábai csípő szélességben vannak, és fordítsa a lábujjait kissé előre vagy kifelé.
Tartsa egyenesen a hátát, és lassan engedje le a csípőjét, amíg a combjai párhuzamosak a padlóval. Lélegezzen ki és álljon vissza.

Fekvőtámasz

bemelegítés - fekvőtámasz

Ez a klasszikus gyakorlat, tökéletes a bemelegítés céljára is, alacsonyabb intenzitással végezve. Bemelegíti a vállat, a mellkast, a tricepszet és a hátizmokat is. A bemelegítő gyakorlat elkezdésekor érdemes a térdeket a padlón tartani, és pár kinyomást úgy végrehajtani.

Helyezkedjen el négykézláb a padlóra, vállszéllességnél kicsit szélesebbre helyezve a kezeket. Nyújtsa hátra a lábait, hogy egyensúlyban legyen a keze és a lábujja. Tartsa a testét egyenes vonalban tetőtől talpig anélkül, hogy megereszkedne a teste középen, és a háta se legyen ívelt. Helyezheti a lábát közel egymáshoz, vagy egy kicsit szélesebbre, attól függően, hogy mi a legkényelmesebb az ön számára. Lélegezzen be, miközben lassan meghajlítja a könyökét, és lesüllyed, amíg a könyöke 90 fokos szöget zár be. Lélegezzen ki, amikor elkezdi felnyomni a testét a fekvőtámasz kiinduló helyzetébe. Csak addig nyomja fel a testét, amíg a könyöke egy kicsit hajlítva marad, kímélve ezzel is az ízületeket.